Želji zvaničnog Berlina da se prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić aktivnije uključi u dijalog Beograda i Prištine, koji u poslednja dva kruga nije doveo do novih dogovora, pridružila se i opoziciona Demokratska stranka.

Eventualni kosovski angažman lidera SNS, čije se državne aktivnosti već kreću od problema (ne)kontaminiranog mleka do borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, većina sagovornika Danasa vidi na diplomatskom planu i u „radu“ na sprovođenju briselskih dogovora, posebno sa Srbima na KiM. Vučićev „kosovski nastup“ analitičari očekuju u aprilu, u završnici dijaloga, ali ga malo ko vidi kao zamenu za premijera Ivicu Dačića na mestu prvog srpskog pregovarača u Briselu.

Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije, objašnjava za Danas da Vučićevo uključivanje u kosovsku priču predlaže zato što je „očigledno da je prvi potpredsednik definitivno nosilac svih aktivnosti u Vladi, ali izbegava da se uključi u nešto što nije popularno“.

Stefanović kaže da Vučić, kao i svi ostali, treba da pomogne u nalaženju najboljeg rešenja, ali da je istovremeno želeo i da upozori da je „veoma štetno ako o svemu odlučuje jedan čovek i cela nacija čeka da on preko TV iznese svoj stav, što se ne pamti od Brozovog govora u Splitu“.

– Sa aspekta formacijske organizacije Vlade, Vučićevo uključenje u pregovore s Prištinom bilo bi neracionalno mešanje resora, jer se KiM bavi premijer. Ne mogu da komentarišem njegov autoritet i očekivanja Zapada, mada se zna da EU, SAD i Berlin vole samo one koji efikasno ispunjavaju njihove zadatke. Ovde nije problem ko, nego kakvu politiku sprovodi – izjavio je za Danas Slobodan Samardžić, šef poslaničkog kluba DSS.

Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku objašnjava za Danas da se „nemački zahtev da se Vučić uključi u pregovore odnosio na ubeđivanje kosovskih Srba da prihvate rešenja, a ne da zameni Dačića na mestu pregovarača“. Napominjući da bi Vučić „u dijalog sada mogao da se uključi samo ako bi ga i vodio“, Todorić ocenjuje da bi za Beograd bila značajnija Vučićeva pomoć „slaboj diplomatskoj aktivnosti Srbije, koja je jedan od razloga što države poput Egipta i Rumunije razmišljaju o promeni stava o kosovskoj nezavisnosti“.

Politički analitičar Dušan Janjić podseća da je „Aleksandar Vučić već nekoliko puta pomogao oko KiM, pre svega u rešavanju statusa Kfora, kako bi pod tim imenom NATO ostao na Kosovu, a Amerikanci došli na sever“. Janjić ističe i da je Vučić „učestvovao u svim dogovorima državnog vrha, kao i da je tokom posete Beogradu Hilari Klinton i Ketrin Ešton bilo jasno da se računa na njegovu ulogu kao predsednika SNS u uključivanju Srba sa severa KiM u pregovarački proces“.

– Ne očekujem da Vučić od Dačića preuzme pregovaračku palicu, jer je to nezahvalno i riskantno. On će se u Briselu neće pojaviti pre aprila i to kao garant za sprovođenje postignutih sporazuma, jer je Dačićev ugled narušen u međunarodnoj zajednici, a SPS nema dovoljno jaku političku mrežu na terenu. Vučić će i po funkciji, kao koordinator službi bezbednosti i ministar odbrane, u periodu sprovođenja briselskih dogovora imati najdelikatniji posao – kaže za Danas Dušan Janjić.

Analitičari o Vučićevom imidžu

„U Srbiji važi pravilo „forsiraj pobednika“, jer politička i opšta javnost zavise o budžetu i političkoj moći, pa se na Aleksandra Vučića sada prenosi nekadašnja neprikosnovenost Borisa Tadića. To je odraz slabosti institucija, nezrelosti javnog mnjenja i političke elite. Iako Berlin u njemu vidi Adenauera, mislim da će Vučić to biti onoliko koliko su i Srbi Nemci“, objašnjava Dušan Janjić „tajnu“ „sveprisutnosti“ Aleksandra Vučića. Vladimir Todorić smatra da je „Vučić sam stvorio sliku da je svemoguć i da bi zapravo trebalo da izgradi sistem koji će funkcionisati čak i ako se on povuče iz politike, kako se ne bi, kao sada, događalo da na Vladi Srbije prolaze svakojake gluposti, poput snižavanja granice dozvoljenog prisustva aflatoksina u mleku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari