Vučić u Ruskom domu: Suočavamo se sa novim pokušajima negiranja genocida nad Srbima 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Prilikom govora ”Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda” u Ruskom domu Vučić je rekao da je očekivao da će se predlog Rezolucije o Srebrenici povući, i naglasio da se Srbija suočava sa novim negiranjem genocida nad Srbima.

Predsednik Srbije je najpre zamolio da se „svi zajedno molimo za zdravlje i oporavak našeg brata i prijatelja Roberta Fica“ i dodao da je slovački premijer jedan od malobrojnih slobodarskih lidera u Evropi.

Istakao da će se već danas ili sutra pokrenuti teorije koje će reći da je Fica upucao lokalni bolesnik i kako to nije rezultat atmosfere koja je protiv njega stvarana na celom kontinentu.

Vučić je prvi deo govora održao na ruskom. Citirajući Orvela, on je istakao da trnutno traje „bezočna borba“ između onih koji bi izmenom činjenica iz prošlosti da promene svoju političku poziciju u budučnosti i oni koji bi hteli da očuvajučinjenice iz prošlosti neokrnjenim.

Istakao je da je interesantna činjenica što su veliki politički akteri savremene politike razumeli značaj tumačenja prošlosti i sebe predstavili kao žrtve tuđeg revizionizma kako bi potvrdili ispravnost svoje pozicije.

„Po pravilu iz svih zemalja zapada možete čuti reči o Putinovom revizionizmu, dok iz Rusiji neretko slušate o degeneraciji stavova zapadne političke škole i zameni teza nametanjem laži umesto istine kao osnovnom principu zapadnog delanja“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao zapadnu ekonomsku prevlast kao uzrok preispitivanja istorijskih aksioma i izvrtanja činjenica. Kao jedan od „najupečatljivijih primera“ ovoga, Vučić je naglasio prvi i drugi svetski rat.

On je istakao i da Srbiju i Rusiju često krive za oružane sukobe. Dodao je da se često negira i uloga Crvene armije u slomu Trećeg rajha.

„Kao pripadnici srpskog naroda nikada nećemo ostati nemi na negiranje ili minimiziranje posledica holokausta, imajući u vidu zajedničku stradalničku sudbinu srpskog, jevrejskog i romskog naroda,“ rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da se Srbija suočava sa novim pokušajima negiranja genocida nad Srbima u drugom svetskom ratu u kojima „prednjači niz hrvatskih istoričara, ali ne samo oni“.

To da su Amerikanci imali odlučujuću ulogu u pobedi u Drugom svetskom ratu Vučić je nazvao „brutalnom neistinom“ ističući da je poginuo veći broj Rusa i drugih sovjetskih naroda nego Amerikanaca.

Povlačeći paralelu sa sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, Vučić je rekao da se hrvatski nacisti kao „veći i strasveniji nacisti od nemačkih nacista“ već decenijama predstavljaju kao antifašisti, dok su prave žrtve dobile ulogu dželata.

Obraćajući se zatim na srpskom Vučić je rekao da je očekivao da će „pametni ljudi iz zapadnog dela sveta povući predlog rezoucije koji samo što nisu nazvali protiv Srbije i srpskog naroda“.

„Govorili su kako krivica ne može biti kolektivna“, rekao je Vučić i upitao „Protiv koga je uperena, kada nema nijednog imena, niti pojedinca“ kao i „šta je smisao i cilj rezolucije?“

Dodao je da je samo pitanje dana „kakvu i koliku“ će cenu srpski narod platiti.

„Ako je civilizacijska tekovina cilj rezolucije, zar nije bilo dovoljno sve to što ste presudili“, upitao je predsednik Vučić i dodao „Želeli ste i želite ukidanje Republike Srpske od početka, kao i da dodatno napakostite srpskom narodu jer se drznuo da vodi samostalnu slobodarsku politiku, i što je najvažnije, želite svoju nesposobnost zbog nekih drugih događaja u svetu da pokrijete lažnom podrškom jednom delu muslimanskog življa na delu zapadnog Balkana“.

Istakao je da će se boriti za istinu u Njujorku, znajući da „nemamo baš nikakvu šansu da pobedimo“.

„Ono što branimo i što im nećemo dati da uzmu jesu čast, republika Srpska i Republika srbija“, zaključio je Vučić i dodao da že se boriti i snažnije i jače nego što su očekivali, a kada usvoje rezoluciju borićemo se još snažnije“.

Pored Vučića, obratio se ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko koji je istakao važnost teme nedopustivosti revizije istorije i zahvalio se predsedniku Vučiću na „inicijaciji i organizaciji ovog događaja“.

Harčenko je kao reviziju istorije identifikovao veličanje „banderovaca, ustaša i drugih poslušnika Hitlera“ i dodao da je to deo hibridnog rata protiv Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari