Vučić glumac 1EPA-EFE/ANTONIO BAT

Aleksandar Vučić može biti zadovoljan svojom ovonedeljnom turnejom po Evropi, u inat dušmanima.

Bio je na tri važna skupa (u Hamburgu na panelu o odgovornom i kružnom lancu snabdevanja baterijama, u Tivtu na samitu procesa Brdo-Brioni i u Dubrovniku na samitu Ukrajine i zemalja Jugoistočne Evrope).

Pojavio se kad je hteo, rekao je šta je hteo i imao, prepirao se s kim je stigao, slikao se s kim je nameravao, menjao Marka Đurića za sebe, i u zemlju se vraća slavodobitno posle, kako su tabloidi naveli, “diplomatske bravure” u kojoj je, kao velemajstor geopolitike “izdriblao” organizatore samita u Dubrovniku – iz teksta deklaracije izbačeni delovi koji njemu ne odgovaraju, posebno onaj o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji.

Ako se malo duže i pažljivije prati Vučićev rad, može se videti da su za njega svi ovi događaji, pa i susreti sa stranim i domaćim novinarima, narodski rečeno “mlaka voda” u odnosu na susrete, na primer od pre par godina sa predstavnicima velike petorke kada je pristao na Francusko-nemački plan za Kosovo i kada je, moglo se zaključiti bio u defanzivi.

Proteklih par dana, pa i meseci, Vučić je u diplomatskoj ofanzivi i uživa u tome, nezavisno od toga koliko su sve stvari koje govori, radi i na koje pristaje dobre za Srbiju i njene građane. I sve to utiče da se oseća moćno, pa dozvoljava sebi da kasni na skup u Tivtu, diže ton na novinare, hvali se da mu je ceo NATO nad glavom ali da i njima sme sve da kaže i da im menja rezolucije i deklaracije.

Ma kako to zvučalo, čini se da Vučić, u obraćanjima javnosti i u odgovorima novinarima uvek zna šta, kome i koliko govori, svestan mogućih posledica. Odnosno drži se izreke, koju stalno ponavlja, da je bolje biti gospodar neizgovorene reči, nego sluga izgovorene.

Uzimajući sve ovo u obzir, zaključak je jednostavan. Vučić je stalno na pozornici i igra ulogu. U Hamburgu je bio ponosni Šolcov saradnik. U Tivtu ljuti sused koji se pravi da ne zna šta se dešava u susednom dvorištu, a u Dubrovniku je najpre bio požrtvovani lider kojeg svi uslovljavaju, da bi na kraju ispao pobednik jer je izmenio deklaraciju, prećutkujući da možda izmena teksat deklaracije nije bila toliko veliki problem kakvim ga on predstavlja.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari