Vučić "ponudio" Helezu ostavku: Šta kažu sagovornici Danasa? 1foto FoNet/Instagram

„Postalo je degutantno slušati vrlo prizemnu razmenu verbalne paljbe između pojedinih zvaničnika Srbije i BiH. Ta kakofonija u jednosmernim porukama i uvredama, govori samo kako ne umeju da razgovaraju, a tobože svi ginu za mir i pomirenje u regiji. Tipična balkanska mačo politička (ne) kultura.“

Ovako za Danas Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, komentariše najnoviji ,“žestoki odgovor“, kako su ga nazvali srpski tabloidi, predsednika Srbije Aleksandra Vučića ministru odbrane u Savetu ministara BiH Zukanu Helezu koji ga je optužio da je tokom devedesetih godina, u periodu agresije na BiH, pucao iz snajpera sa sarajevskih brda.

Vučić je Heleza nazvao lažovom i poručio mu da će, ukoliko pokaže i najmanji dokaz da je pucao sa brda u Sarajevu, istog trenutka prestati da bude predsednik Srbije.

„Pozivam te, lažove jedan, sa kineskim dronovima iz Tehnomanije da, ako ne dokažeš, podneseš ostavku s funkcije koja je daleko manje značajna“, rekao je Vučić i dodao da su fotografije njega sa puškom o kojima je Helez govorio lažne, kao i da je bio naslonjen na stativ od kamere.

Topićeva kaže za Danas da je taj odgovor tipična mačo balkanska nekultura, da je to bildovanje patriotskih mišića, uz galamu i lupanje šakom od sto.

„A istovremeno sporazumi i zakoni se tumače po vlastitoj meri i prikrivaju nekompetentnost, neznanje, javašluk i korupcija. Mislim da budući ordeni svakako treba da pripadnu građanima koji stoički trpe decenijsku mentalnu torturu. Istina neki i u zanosu, i uz vređanje inteligencije“, navodi Topićeva.

Ni jedan od sagovornika Danasa ne veruje, međutim, da bi Vučić podneo ostavku čak i da se dokaže da stativ nije stativ, već da je stativ snajper, jer to prosto ne ide uz njega. Čovek se ne drži obećanja.

Ponavljaju i da nije prvi put da je predsednik Srbije najavio da će podneti ostavku, pa nije ispunio obećanje i podsećaju da je svojevremeno najavio čak i da će se povući iz politike, ako izgubi na beogradskim izborima od Dragana Đilasa. Izgubio je, ali je i danas u politici.

„Vučićeve zapaljive izjave su propagandna tehnika koja treba da sakrije činjenicu da on i njegova svetost priznaju Šmita, dok ga Ruska Federacija, Kina i Dodik ne priznaju. Dakle, što veći patriotski zanos u izjavama, veća izdaja nacionalnih interesa od strane Vučića. Dodik bolje da razmisli kako su prošli Srbi na KiM, nakon dolaska Vučića na vlast“, kaže za Danas profesor dr Dejan Mirović .

Prema njegovim rečima u toj zapaljivoj retorici Vučića treba sakriti da je prodao oko 800 miliona dolara smrtonosnog oružja Ukrajincima.

„Zato služe ove propagandne tehnike da njegovo glasačko telo ne dođe do saznanja da glasaju za najvećeg saveznika Zelenskog na Balkanu. U istom kontekstu treba posmatrati i histeričnu hajku protiv novinara Srđana Škora“, navodi Mirović.

Dragomir Anđrelković, politički analitičar, konstauje da i ovom porukom ministru odbrane BiH, Vučić kao i uvek brani samo sebe. Umesto, kako kaže, da sarajevskim hegemonističkim i velikobošnjačkim rušiteljima Dejtona jasno kaže da 90-ih godina nije bilo nikakve srpske agresije na BiH, on se lično pravda.

„Lažni Aca Srbin ne sme ni da pomene da je Izetbegović sa svojom islamističkom klikom izazvao rat u BiH nastojeći da poništi ustavno pravo srpskog naroda da suvereno odlučuje o svojoj sudbini. Vučić je svestan ako tako odgovori zamerio bi se Vašingtonu koji je podržavao politiku Sarajeva koja je izazvala rat“, navodi sagovornik Danasa.

Dodaje da je Vučiću mnogo bezopasnije da se svađa uličarskim jezikom i pere sebe od optužbi da je pucao iz snajpera, nego da kaže istinu o NATO-islamističkoj agresiji na Srpsku krajem 20. veka.

„To je dobar primer fejk nacionalnog opredeljenja predsednika Srbije koji ima iste inostrane gospodare kao i bošnjački ekstremisti sa kojima se svađa za javnost“, ocenjuje politički analitičar.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, kaže za Danas da „svi mi na prostoru bivše Jugoslavije znamo da se Aleksandar Vučić po sarajevskim brdima ratnih devedesetih nije šetao sa snajperom, već sa kišobranom kalibra 7,62 mm, koji mu je služio kao megafon za pojačavanje ratnohuškačkih poruka i realizaciju njegove politike „ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana“.

„I naravno da mu verujem da će se zbog ovoga zauvek povući iz politike kao što je to obećao da će uraditi ako izgubi od Dragana Đilasa na izborima za gradonačelnika Beograda 2008. i 2012 godine. To obećanje je održao, jer ovo što radi nema nikakve veze sa politikom. On se povukao iz politike, on više nije političar, on je šef mafije sa imenom Oskar na skaj aplikaciji. Ovo je patriotsko radikalska farsa nadograđena naprednjačkom mržnjom i svađanjem sa ljudima u regionu“, navodi Milivojević.

On napominje i da je siguran da svakog jutra kad se probudi Aleksandar Vučić čežnjivo pogleda ka Šešeljevom šifonjeru koji je doneo u svoju kancelariju.

„Obuče majicu sa likom svog političkog oca, očisti prašinu sa karte Velike Srbije, podmaže kišobran kalibra 7,62 mm i prebroji novac koji je dobio za prodaju Kosova i Metohije, Republike Srpske. Baci pogled na proviziju od Rio Tinta, duboko uzdahne i ode da ispali još neku zapaljivu izjavu kojom će prekriti svoju izdajničko-mafijašku aktivnost tog dana“, zaključuje poslanik Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari