Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se od 1945. godine u Hrvatskoj sprovodi politizacija Jasenovca i jasenovačkih žrtava, napominjući da je najbolje da se okrene glava od pisanja hrvatskih medija i ništa ne komentariše.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Hrvatsku i Hrvate ne pominjem nikada, osim kada treba da odgovorim i tada tri puta preskočim, pa četvrti put odgovorim, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara, posle otvaranja deonice atuoputa na Koridoru 10. Ni sa kim se ne svađamo, samo tražimo da Srbija bude poštovana. Ako želite hvala, ako ne, nikom ništa, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu hrvatskog komunikologa Krešimira Macana da će u slučaju da se za Srbiju ne otvore pregovori sa EU, Vučić tokom izborne kampanje u Hrvatskoj naći krivca, Vučić je rekao da nije čuo tu izjavu stručnjaka koji je vodio Tuđmanovu kampanju. Vučić je podsetio da su Srbiji otvoreni pregovori o članstvu u EU i da nikada o tome nije govorio u kampanji.

Na pitanje kome odgovara slaba vlada Srbije, Vučić je rekao da takvih ima najviše u Srbiji, ali i u regionu. Mislite da nekome odgovara da Srbija bude jaka? Navijaju za desničare kako bi mogli da kažu: Vidite kakva je Srbija, musava i prljava, rekao je Vučić.

Žele što slabiju vladu kako bi mogli da rade šta hoće. To je legitiman cilj, a naše je da se suprotstavimo tome, poručio je on i dodao da Srbija treba da ima jaku vladu.

Vučić je rekao da Srbija nije donela odluku da li će podržati nekog kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i da će mediji biti obavešteni kada bude doneta odluka.

Na pitanje da li će Srpska lista izaći iz Skupštine Kosova i Vlade, jer su iako su glasali za izbor Hašima Tačija nisu bili na njegovoj inauguraciji za predsednika Kosova, Vučić je rekao da ljudi sami donose odluke o svom postupanju, jer oni žive na Kosovu i Metohiji.

Nemojte da mi predavanje o tome drže oni koji izbace Kosovo sa mape srbije, da oni Srbima na Kosovu drže patriotske pridike. Oni se dogovaraju, reaguju i vode politiku, rekao je Vučić.

Oni će uvek imati podršku Beograda za svoju politiku, dok im je politika takva da im je Srbija država i Beograd glavni grad, naglasio je Vučić i napomenuo da im se ne meša u dnevno-političke odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari