Vučić i austrijski ministar Karner razgovarali o opasnosti od terorizma 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom, da su tekuće geopolitičke tenzije i vojni sukobi generalno doveli do povećane neizvesnosti i potencijalnih rizika od terorizma i radikalizacije.

„Ovakva dinamika događaja dodatno usložnjava bezbednosne okvire i zahteva koordinisan pristup kako bi se rešili neposredni bezbednosni problemi“, kazao je Vučić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić i Karner su, kako je navedeno, razgovarali i o pitanjima regionalne bezbednosti, posebno imajući u vidu da se Evropa poslednjih godina suočava sa značajnim bezbednosnim izazovima koji su pogoršani obrascima migracija izazvanim ratom i sukobima u okruženju.

Vučić je zahvalio Austriji na partnerskoj podršci u sprovođenju mera zaštite granice i ponovio posvećenost Srbije jačanju saradnje u toj oblasti, istakavši da je pojačani priliv migranata izvršio ogroman pritisak na granične kontrole i imigracione sisteme.

To je povećalo zabrinutost za nacionalnu bezbednost većine zemalja, ali i pojačalo potrebu čvršće saradnje i razmene informacija u cilju efikasnijeg rešavanja migrantske krize.

Tema razgovora bilo je i dalje unapređenje odnosa i zajednički projekti koji će doprineti većoj stabilnosti u regionu. Vučič je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa sa Austrijom i zahvalio na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na njenom putu evropskih integracija, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari