Vučić i Čavušoglu o jačanju saradnje i regionalnim pitanjima 1Foto: Beta/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom o unapređenju i jačanju bilateralne i ekonomske saradnje, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, sagovornici su se saglasili da „izuzetan lični i profesionalni odnos predsednika“ Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana „značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza Srbije i Turske“ kao i da u odnosima dve zemlje postoji veliki prostor za unapredjenje saradnje i u oblastima energetike, turizma, kulture i obrazovanja.

Vučić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, „koje odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i medjusobno poverenje i poštovanje“.

Vučić je posebno istakao lični doprinos predsednika Erdogana koji je rezultirao dolaskom velikog broja turskih investitora u Srbiju, kao i značaj Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju koji je ojačao veze dve zemlje i koji može dati dodatni doprinos na privrednom planu, navodi se u saopštenju.

Čavušoglu i Vučić su se saglasili da je neophodno intenzivirati rad tog Komiteta u predstojećem periodu.

„Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta i u tom smislu pozdravljam sve izraženiji interes Turske da ulaže u srpsku privredu, kao i realizaciju niza investicija u nerazvijenim delovima Srbije“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da se nada nastavku ovog pozitivnog trenda, posebno na planu infrastrukture.

Čavušoglu je preneo pozdrave i poziv predsednika Erdogana predsedniku Vučiću da poseti Tursku, kako bi bila održana nova sednica Visokog saveta za saradnju, dodaje se u saopštenju.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu danas je počeo dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima i prisustvovati svečanom otvaranju generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru.

On je u Beogradu razgovarao i sa premijerkom Anom Brnabić, a sastaće se i sa svojim srpskim kolegom i domaćinom Nikolom Selakovićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Premijerka Srbije i Čavušoglu o bilateralnim odnosima i ekonomiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom o odnosima, ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima dve države, saopštio je njen kabinet.

Premijerka je izjavila da su zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, turski investitori ohrabreni da ulažu u Srbiji.

Takođe, od posebnog značaja, kako je navela, predstavlja i interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što umnogome doprinosi podizanju životnog standarda.

Šef turske diplomatije ocenio je da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i turizam, za koji je izrazio očekivanje da će i posle epidemije korona virusa ostati značajna oblast saradnje.

Brnabić je pružila podršku Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a šef turske diplomatije rekao je da će TIKA nastaviti na radu obnove spomenika u Srbiji i pozvao lokalne samouprave da predaju svoje projekte.

Šef turske diplomatije, koji je danas počeo dvodnevnu posetu Srbiji, razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, a predvidjen je i sastanak sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Čavušoglu će tokom posete obići Bajrakli džamiju sa ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković, i prisustvovati svečanom otvaranju generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru.

Selaković i Čavušoglu potpisali memorandum o razumevanju ministarstava

Šefovi srpske i turske diplomatije Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu potpisali su danas Memorandum o razumevanju ministarstava u jačanju saradnje dve zemlje.

Nakon potpisivanja memoranduma u Palati Srbija, Selaković je novinarima kazao da su se sagovornici dogovorili da nastave uzlazni trend saradnje, i da obnove praksu direktnih političkih konsultacija dva ministarstva.

„Srbija je otvorena za jačanje odnosa i saradnje sa Turskom i veoma važno mesto u jačanju tih odnosa i u njihovom razvoju zauzima odvijanje dobre prakse održavanja Visokog saveta za saradnju država“, rekao je Selaković.

On je dodao da potpisani memorandum pokazuje posećenost, da u granicama onoga što je u nadležnosti ministara spoljnih poslova oni daju maksimum sa svoje strane.

Selaković je kazao da su tokom prethodne godine, uprkos pandemiji kovida-19, Srbija i Turska zabeležile rekordnu trgovinsko-ekonomsku saradnju koja je bila 1,3 milijarde evra.

Čavušoglu je novinarima kazao da je današnji sastanak sa ministrom Selakovićem obuhvatio sve bilateralne odnose, navodeći da su odnosi država jako dobri i da se svakog dana unapredjuju.

„Memorandum koji smo potpisali je veoma važan za saradnju naših ministarstava. Naša saradnja na polju trgovine se povećava svakog dana a imamo cilj od dve milijarde dolara i idemo ka najvećem cilju od pet milijardi dolara“, rekao je on.

Čavušoglu je zahvalio državnom vrhu Srbije na podršci koju je uputio turskim poslovnim ljudima i kompanijama koje rade u Srbiji.

„Razlog zbog koga te firme ne idu iz Srbije je pristup (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i cele Vlade, na tome sam vam mnogo zahvalan“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, od velikog je značaja što su Srbija i Turska medjusobno prihvatile sertifikate o vakcinama protiv kovida-19 jer će to imati povoljnog uticaja na turizam.

Šef turske diplomatije je rekao da je ove godine Tursku posetilo više od 200.000 srpskih turista.

„Mislim da imamo isto razumevanje po pitanju važnosti mira u ovoj regiji. Nadam se da će i Evropska unija što pre shvatiti koliko je važna ova regija i bez ikakvih smetnji što više angažovati ove zemlje u EU“, naveo je Čavušoglu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari