Vučić i Hercog na okruglom stolu: Cilj je potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje 1Foto: Printscreen RTS

Izraelski predsednik Hercog je rekao u svom uvodnom obraćanju na ogruglom stolu „Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela“ da postoji velika posvećenost obe strane da se ispune sporazumi koji se danas potpisuju.

– Iako su iz naše delegacije rekli da žele da se udvostruči trgovinska razmena, ja bih želeo i da se ustrostruči. Srbija ima neverovatnu ekonomiju, sa ogromnim potencijalima, nalazi se i na istoku i na zapadu, tržište rada je odlično, sa izuzetnim stručnjacima – rekao je Hercog.

Ponovio je da postoji mnogo prostora za saradnju između dve zemlje, posebno pominjući sferu poljoprivrede, a da je cilj svega i glavni prioritet da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini naše dve zemlje.

Predsednik Hercog izjavio je ranije da danas u Beogradu boravi u pratnji ekonomske delegacije čije je prisustvo „čvrst izraz izraelske posvećenosti produbljivanju ekonomskih i trgovinskih odnosa“ sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svoje obraćanje počeo je citiranjem bivšeg Izraelskog premijera, Šimona Pereza, rekavši da je održavanje današnjeg foruma posledica posvećenosti ovih zemalja da održe prijateljstvo i uvećaju međusobnu saradnju.

Vučić je istakao da Srbija treba da uči od Izraela kako bi napredovala.

– Da naučimo kako su Izraelci postali centar sveta što se tiče startap kompanija, kako su razvili nauku do takvih neslućenih visina da su danas jedna od zemalja sa najrazvijenijim IKT sistemima u svetu – rekao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari