Vučić i Hil nisu razgovarali o Putinu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil nisu danas razgovarali o predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu sa kojim bi Vučić trebalo da razgovara krajem ove nedelje. To je Danasu rečeno u kabinetu predsednika Vučića.

Kako nam je objašnjeno, današnji susret Hila i Vučića jedan od redovnih sastanaka koji nemaju poseban raspored i održavaju se povremeno, nekada jednom mesečno ili u posebnim situacijama češće.

Budući da je spoljnopolitička situacija Srbije između Zapada i Istoka delikatna u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, i očekivanja Zpada da uvede sankcije Rusiji, a i da bi Vučić u četvrtak ili petak trebao da obavi telefonski razgovor sa predsednikom Rusije, nametnulo se pitanje da li je sastanak Vučića i Hila imao veze i sa tim.

Iz kabineta nam je odgovoreno da nije bilo reči o Putinu i da je sastanak sa Hilom davno zakazan, odnosno mnogo pre nego što je došla vest o mogućem razgovoru sa Putinom.

Vučić i Putin će razgovarati o snabdevanju Srbije gasom.

A Vučić je za televiziju Pink rekao da očekuje dobar razgovor sa Putinom o novom gasnom aranžmanu.

Danas je pojasnio da su za njega tri stvari važne u razgovoru sa njim, količine gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja

Na pitanje novinara da li očekuje da će Putin tokom razgovora, imati politička uslovljavanja od kojih će zavisiti cena gasa, Vučić je rekao da ne može da zna šta će Putin njega da pita, već da zna samo šta će on pitati ruskog predsednika.

– Za mene su tri stvari važne, a to je količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja gasa, plus razgovor o svim ostalim pitanjima. Znam kako se ja pripremam za sastanke, a kako se priprema on, morate da pitate ljude iz njegovog kabineta, to ne mogu da znam – rekao je Vučić.

Najavio je i da će Beograd u narednih mesec dana biti domaćin brojnih stranih zvaničnika.

„Ni sami nećete moći da verujete šta ćemo sve u narednih mesec dana imati u Beogradu, nadam se veoma korisno po nas“, kazao je Vučić za Pink.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna.

Kako nam je u kabinetu pojašnjeno, nije reč samo o tome ko će sve doći u Beograd nego koje su sve aktivnosti u planu.

Vučić sutra i prekosutra putuje u Davos na Svetski ekonomski forum, zatim sledi sastanak inicijative „Otvoreni Balkan“ na Ohridu, pa dolazak nemačkog kancelara i 23. juna u Briselu sastanak zemalja EU sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

Sankcije Rusiji i rešavanje kosovskog pitanja biće teme svih narednih sastanaka, očekuju u kabinetu predsednika države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari