Vučić ide u Kinu, na samit "Inicijative 17+1" 1Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN/ AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u prvoj polovini 2020. godine u Kini na samitu „Inicijative 17+1“ koja Kinu povezuje sa zemljama Srednje i Istočne Evrope.

Vučić je danas potvrdio da će učestvovati na tom samitu, pošto mu je ambasadorka Čen Bo uručila pozivno pismo kineskog predsednika Sija Đinpinga, saopštio je Vučićev kabinet.

Tokom sastanka Vučića sa članovima delegacije kineske kompanije „Ziđin“, kojem je prisustvovala i Čen Bo, predsednik Srbije je zahvalio za poziv na samit i ponovo ukazao na jake veze i prijateljstvo dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Na samitima o saradnji, pod nazivom“16+1″, koji se održavaju svake godine, sastaju se lideri Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope: 11 država članica EU (Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija) i pet ​​zemalja koje nisu članice EU (Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija).

Pošto se toj saradnji ove godine pridružila i Grčka, njen naziv je promenjen u „17+1“.

Ta saradnja je uspostavljena 2012. godine na inicijativu Vlade Kine, radi unapređenja poslovnih i investicionih odnosa u okviru kineske inicijative „Novi put svile“ („Pojas i put“).

Oblasti saradnje su trgovina i investicije, povezanost, finansije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura, odnosi među narodima.

Dosadašnji sastanci na vrhu u okviru te saradnje su održani 2012. u Varšavi, 2013. u Bukureštu, 2014. u Beogradu, 2015. u Kini, 2016. u Rigi, Letonija, 2017. u Budimpešti, 2018. u Sofiji i 2019. u Dubrovniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari