Vučić: Ilhman Alijev je sada najpopularniji čovek u Evropi 1foto: Pritnskrin, TV Pink

Ilhman Alijev je sada najpopularniji čovek u Evropi, sada je najdarži gost oni koji nikada pre nisu imali vremena za njega, ali sada sve zanima „njegov“ gas, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Azerbejdžana.

Na početku obraćanja nakon potpisivanja zajedničkih sporazuma Vučić je istakao da Azerbejdžan poseduje ogromne rezerve prirodnog gasa, i da će Srbija pokušati da u partnerstvu sa ovom državom obezbedi energetsku bezbednost.

Ističući sadašnju popularnost Alijeva zbog rezervi gasa, Vučić je dodao i da je malo ljubomoran.

Mene zovu samo zbog Kosova, rekao je Vučić u šali, dodajući da se Alijev nije promenio, nego drugi, i da je predsednik Azerbjedžana uvek čuvao svoju zemlju i njene interese.

Promenili su se drugi, ali šta ćete Azerbejdžan ima gas, Srbija ima litijum, ali to ostaje kad neki pametniji budu na vlasti, dodao je Vučić.

On je najavio da će kroz dvadesetak dana boraviti sa više ministara u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, u neformalnoj poseti, kada će doći do novih ekonomskih sporazuma.

Ističući kako se saradnja dobro odvija, Vučić je naveo i da su firme iz Azerbejdžana koje su gradile put Ljig-Preljina deonicu završile u dan na vreme, što je retkost, ali i da je Srbija godinu i po dana, pre roka otplatila zaduženja za tu izgradnju.

Alijev je u obraćanju poručio da su dve zemlje uvek podržavale teritorijalni integritet i suverenitet jedna drugoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saglasili su se danas da dve države nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijalni integritet, pomažu se u međunarodnoj areni, poštujući Povelju Ujedinjenih nacija i spremne su da sarađuju u oblasti energetike.

Malo toga je od međunarodnog prava ostalo, ali to je jedina opcija za našu budućnost, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa predsednikom Ilhamom Alijevim.

Razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike, jer Azerbejdžan izvozi oko 22 milijarde kubnih metara gasa, od toga polovinu u evropske zemlje, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija zato i gradi interkonektor sa Bugarskom kako bi mogla da kupi gas i od prijatelja u Bakuu.

Vučić je rekao da se razmatra i mogućnost kupovine struje od Azerbejdžana, kroz priključenje na podvodni kabl, koji ide ispod Crnog mora.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da su on i Vučić vezani prijateljstvom, što je osnovni uslov za razvoj odnosa dve države.

Dokumenta koja smo potpisali su pravni osnov za naše odnose i ona se tiču strateškog partnerstva, rekao je Alijev.

Uspešno sarađujemo u brojnim oblastima, dodao je on i naglasio da su dve države uvek jedna drugoj davale podršku u međunarodnoj areni.

Teritorijalni integritet i suverenitet naših zemalja smo uzajamno podržavali, takvi stavovi su jasni i neće se menjati ubuduće, predočio je Alijev.

On je naveo da njegova zemlja koristi pravo na samoodbranu, a oslobođene teritorije razvija i obnavlja „iz pepela“, aludirajući na sukobe u Nagorno Karabahu.

Razgovarali smo sa Vučićem o bilateralnim, regionalnim pitanjima i onima sa međunarodne agende, rekao je Alijev i najavio da će ponovo doći u posetu Beogradu, pošto ugosti predsednika Srbije u Azerbejdžanu.

Dve delegacije potpisale su sedam sporazuma, među kojima je i izjava o strateškoj saradnji koju su potpisali predsednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari