Vučić iz Brisela: Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali na prvom mestu je bolji život naših građana 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

– Naša zemlja ostaje posvećena svom evropskom putu i unutrašnjim reformama u cilju pridruživanja EU, ali na prvom mestu važan nam je bolji život naših građana, ekonomski rast i razvoj zemlje – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči radnog sastanka koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je predsednik najavio u svojoj objavi na Instagramu, tokom ovog sastanka razgovaraće se, prvenstveno, o evropskom Planu rasta sa Zapadni Balkan, sprovođenju pojedinačnih reformskih agendi, planovima nove Komisije kada je u pitanju proces proširenja, kao i o ukupnoj situaciji u regionu.

Vučić je u svojoj objavi istako da Srbija ostaje posvećena evrointegracijama, te da će iz tih razloga insistirati na konkretnim koracima približavanja EU.

– Zato ćemo nastaviti da insistiramo na konkretnim koracima približavanja EU, kao što su pristup jedinstvenom evropskom tržištu i platnom prometu, uvođenju zelenih koridora, daljem privlačenju direktnih investicija, kao i promeni ukupne ekonomske i političke atmosfere u regionu, jer za svaki napredak potrebni su nam mir, stabilnost i saradnja – zaključio je vučić u svojoj objavi.

Pored predsednika Srbije radnom ručku, koji je organizovala predsednica EK Ursula fon def Lajen, prisustvuju i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Glavna tema ovog sastanka je Agenda rasta, a pored ovoga razgovaraće se i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, koje podrazumeva i jedinstveno balkansko tržište.

O sastanku oglasila se i Fon der Lajen putem svoj naloga na društvenoj mreži Iks. U objavi je istakla Agendu rasta kao glavnu temu ovog sastanka i poručila da je svnim zemljama, sa čijim se liderima danas sastala, mesto u EU

Predsednik Vučić ranije danas sastao se sa odlazećim komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem. Vuččić je nakon sastanka saopštio da je tokom sastanka evropskog komesara uputio u trenutnu situaciju na Kosovu i zatražio „aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari