Vučić izrazio veliku zabrinutost u susretu sa zvaničnikom NATO 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru s pomoćnikom generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisom Rugeom izjavio da je neophodno intenziviranje diplomatskih napora i koordinacija sa Kforom kako bi se osigurala bezbednost Srba na Kosovu.

Vučić je u objavi na Instagramu naveo da je imao dobar sastanak sa Rugeom o najvažnijim pitanjima, situaciji u regionu, bezbednosti na Kosovu i Metohiji i mogućim implikacijama nastavka jednostranih poteza režima Aljbina Kurtija, istakavši da Srbija ostaje privržena vojnoj neutralnosti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Izrazio sam veliku zabrinutost zbog tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga“, naveo je Vučić i istakao da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj meri utiče na srpski narod na Kosovu koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu.

On je naglasio da je neophodno intenziviranje diplomatskih napora i koordinacija sa snagama Kfor u skladu sa Rezolucijom 1244 i ovlašćenjima koja te snage imaju u sklopu svog mandata, kako bi se osigurala bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, vraćanje Prištine na dijalog i ispunjavanje svih obaveza, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Boris Ruge se pre Vučića na Instagramu, o ovom susretu oglasio na mreži Iks, o čemu možete pročitati u posebnoj vesti ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari