Priznaje li Vučić Kosovo i da li mu u tome "pomaže" litijum? 1foto: M.M./ATAImages

Istovremeno sa preseljenjem kancelarije Aleksandra Vučića, predsednika Srbije u Loznicu, kako bi debatovao sa narodom o problemima i navodno dobrim stranama iskopavanja litijuma po ovdašnje društvo, u tom kraju, Aljbin Kurti, premijer Kosova, krenuo je u akciju konačnog zauzimanja srpskih paralelnih institucija na Kosovu.

„Upao“ je u gotovo sve ustanove nad kojima nije imao ingerencije i dao konačni udarac kontroli zvaničnog Beograda na severu Kosova.

Za to vreme, predsednik Srbije se bavio potpuno drugim stvarima. Kako bi rekli mediji nezavisni od njegove volje, nije „dizao migove“, kao ranije, niti se mnogo bunio protiv takvog čina kosovskih vlasti.

To je unelo sumnju kod mnogih posmatrača prilika o tome da je Vučić zapravo prihvatajući „vreo krompir“, a to je iskopavanje litijuma, protiv čega je u sred leta u Beogradu ustalo vše desetina hiljada ljudi na demonstracijama, uspeo da izbegne da mu u ruke upadne još „vreliji“.

„Litijum i Kosovo odvojeni su procesi“

Priznaje li Vučić Kosovo i da li mu u tome "pomaže" litijum? 2
foto privatna arhiva

Ne mislim da je na delu završnica priznavanja Kosova, niti da je trenutna politika Srbije prema Kosovo na bilo koji način uslovljena raspravama o litijumu, to su iz moje perspektive potpuno odvojeni procesi – kaže za Danas Milica Rakić Andrić, iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Najpre politika Srbije prema dešavanjima na Kosovu, a koja se u javnosti vidi kao pasivna i slaba je takva još od napada u Banjskoj i posledica je pozicije koja je od tog trenutka dodatno otežana, dodaje.

– Međutim, ne vidim da su to koraci ka priznanju Kosova, naprotiv, ovakva pasivnost Srbije za mene je pokazatelj da Srbija po svaku cenu želi da izbegne naredni sporazum sa Kosovom jer dok se ne sprovede Ohridski sporazum, ne može biti bi sporazuma o de facto (ili čak de jure) priznanju koji su od Vučića tražili Makron, Šolc i Maloni. Dakle trenutna politika Srbije prema Kosovu je pogubna za kvalitet života kosovskih Srba i njihovu bezbednost ali ona omogućava vlastima da ostanu što dalje od bilo kakvih daljih pregovora koji vode priznanju.

U tom smislu može se reći da je Srbija oprala ruke od svoje odgovornosti za multietničnost Kosova i svu odgovornost sada svalila na međunarodnu zajednicu, koja, ako ga ne očuva, nema više šta dalje da traži od Srbije. Bar ja verujem da je ovo rezon srpskih vlasti. Što se litijuma tiče, iz moje perspektive, ta tema nema veze sa Kosovom, jednostavno je vlast odabrala početak mandata da gura teme koje su teške – zaključuje sagovornica Danasa.

Priznaje li Vučić Kosovo i da li mu u tome "pomaže" litijum? 3
Foto: Privatna arhiva

„Vučić je vešt manipulator“

Vučić je vešt manipulator i svrha njegovog bavljenja politikom jeste održavanje na vlasti po svaku cenu i bez obzira na sve. Tehnologija vladanja od koje ne odstupa svodi se na kupovinu vremena do nekog sledećeg problema, kao ona dečja igrica u kojoj je potrebno stubić koji iskoči iz rupe čekićem vratiti u istu, ali istovremeno iz naredne rupe iskače sledeći… – kaže za Danas Bogdan V. Radovanović, narodni poslanik Zeleno-levog fronta, poslaničke grupe koja je inicirala posebnu sednicu Skupštine Srbije o iskopavanju litijuma.

Kako dodaje, najavljeno otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra pokušao je da amortizuje farsičnom javnom debatom u kojoj tvrdi da nije vreme za iskazivanje zabrinutosti jer se neće kopati još dve godine, a opasno zaoštravanje situacije na severu Kosova navodnim ozbiljnim merama i zahtevima koje će saopštiti u roku od tri dana.

– Pa će sada ozbiljan otpor naroda prema projektu Rio Tinta malo da stavi na stend baj, zarad problema koji imaju naši sunarodnici na KiM. Obe situacije su preozbiljne i izuzetno važne, a posledice su porazne politike ove vlasti i Vučić od toga neće moći da pobegne. Problem je u tome što su Vučić i SNS u prethodnih 12 godina Srbiju pretvorili u deponiju problema prepunu žarišta koja s vremena na vreme planu u vidu ozbiljnih požara, kao užička deponija Duboko, Vinča ili deponija u Kraljevu. Ono što je činjenica jeste da mu narod više ne veruje – kaže naš sagovornik.

Kao što sada tvrdi da će biti loš policajac Rio Tintu, a svi shvataju da na taj način zapravo brani njihov projekat, tako je svojevremeno tvrdio da se neće kandidovati za predsednika, pa se kandidovao, da niko nije rekao da je korona najsmešniji virus u istoriji, a rečeno je… Ali i da nikad neće dati Gazivode, pa je dao – zaključuje Bogdan V. Radovanović.

Naznačimo opet, tokom do sada nikada viđene veće krize na Kosovu, kada je reč o opstanku Srpkinja i Srba na tom prostoru, Vučić je bio u potpunosti posvećen vođenju bitke sa protivnicima iskopavanja litijuma u dolini Jadra.

Međutim, nakon susreta sa Miroslavom Lajčakom, specijalnom predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, 10. septebra u Beogradu, dakle 12 dana nakon „upada“ kosovskih vlasti u privremene institucije Beograda, Vučić je, kritikujući međunarodnu zajednicu i Aljbina Kurtija, rekao sledeće: Sa ozbiljnim merama obratićemo se u roku 72 sata javnosti i govoriću o onome što Srbija zahteva, a zbog suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvu na severu KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari