Da li će pristajanje Vučića na kopanje litijuma ozbiljno da poljulja njegov režim kao 2021? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Ponovo aktuelizovana priča ili namera prihvatanja otvaranja rudnika litijuma, u prvi plan je izbacila pitanja poput tog da li ekološki aktivisti i njihovi protesti protiv iskopavanja litijuma, mogu da na ozbiljan način poljuljaju režim, da ugroze pun mandat Vučićeve vlasti i da utiču na prevremene izbore. Ili jednostavnije i malo preciznije, da li otvaranje rudnika litijuma može da dovede do radikalnije promene vlasti u Srbiji.

Podsetimo da je nakon niza protesta i blokiranja ključnih saobraćajnica od strane ekoloških aktivista krajem 2021. godine, vlast stavila navodnu tačku na projekat Jadar, što je potom izneverila.

Kako za Danas kaže sociolog Srećko Mihailović, pun smisao ima samo prva mogućnost, odnosno ishod prvog pitanja.

Eko-protesti, masovni i dugotrajni, dobro organizovani uz jasno određene ciljeve, mogu da „ozbiljno“ poljuljaju aktualnu vlast Aleksandra Vučića. Druga dva manje-više ista upita, odnosno mogućnosti ugrožavanja punog mandata od naroda izabranih vlastodržaca (izabranih bilo legalno bilo nelegalno, bilo legitimno, bilo nelegitimno) i uticaj protesta na održavanje prevremenih izbora, možemo odmah odbaciti jer se njihova nerealnost pokazala u drugoj polovini prošle i prvoj polovini ove godine. Pokazalo se, naime, da niti „skraćivanje mandata“ niti prevremeni izbori ne daju željene rezultate onima koji bi da istinski menjaju vlast – smatra sagovornik Danasa.

Da li će pristajanje Vučića na kopanje litijuma ozbiljno da poljulja njegov režim kao 2021? 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

No, dodaje, da se vratim prvom upitnom, naizgled realnom.

– Dakle, da li bi pristajanje domaće vlasti na kopanje litijuma u Zapadnoj Srbiji ozbiljno poljuljala aktuelnu vlast. Tvrdim da ovakva vlast i ovakva opozicija, ma koliko se aktualno vlast ljuljala, ne mogu da dovedu do promene kartela na vlasti – kaže sagovornik Danasa,

Da je ta mogućnost postojala ona bi bila iskorišćena bilo 17. decembra bilo 2. juna, dodaje.

– Tada se vlast ne bi samo ljuljala već se i valjala po ulicama Beograda, Niša, Čačka i još nekoliko gradova. Ali, nije bilo nikog da tu vlast uzme u svoje ruke, osim onih koji su „valjanje vlasti“ i njenu „poljuljanost“ pretvorili u „prijatno ljuljuškanje“. Tako je kad imademo opoziciju takvu kakva je. Mislim i na onu stvarnu, i onu koja pati od deluzija, i onu prividnu i onu koja je „na spavanju“ i koja čeka priliku ili naredbu da pretrči na drugu stranu. Problem je opozicijski u tome što ni one opozicijske partije kojima je stalo do odlaska Vučića sa vlasti, ne mogu da se dogovore ni o tome da li Vučić ima dve ili tri noge. Ništa drugačiji nisu ni punoletni državljani Srbije ili tzv. javno mnjenje – zaključuje Srećko Mihailović.

Da li će pristajanje Vučića na kopanje litijuma ozbiljno da poljulja njegov režim kao 2021? 3
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Prema rečima Predraga Lacmanovića, izvršnog direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, aktuelna pobuna protiv iskopavanja litijuma nema nikakvu snagu da „poljulja“ aktuelni režim.

Kako dodaje, za razliku od demontracija koje su krajem 2021. godine bile uspešne i „naterale“ vlast da odstupi od namere dozvoljavanja da se litijum iskopava u Srbiji, sada i kompanije Rio Tinto i vlast ispostavljaju argumente koji govore u prilog tezi da to neće uništiti životnu sredinu.

– Svaki od tih rudnika po svetu je drugačiji… Nisam stručan ali vidim da se sada ispostavljaju i drugačiji argumenti… Mislim da ne može doći do pada vlasti na ovom pitanju… – smatra Lacmanović.

Sada imamo na delu i drugu stranu, dodaje, u odnosu na vreme kada je kopanje litijuma građanima bilo prikazano kao bacanje atomske bombe na Srbiju.

– Onaj koji je te proteste predvodio kao ativista, Savo Manojlović, to više nije. On je sada političar, što, takođe, stavlja pod drugačije svetlo angažman – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari