Vučić na blagosiljanju katoličke Crkve Snežne Gospe: Niko ne sme da zamuti odnose sa Mađarskom 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će, dok je na toj funkciji i dok se bude bavio politikom, dati sve od sebe da odnose sa Mađarskom niko ne pokvari, niti da ih ikada „zamuti“.

On je na svečanosti blagosiljanja obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe u Žablju rekao da su najzaslužniji za to mađarski premijer Viktor Orban i pokojni predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, zahvaljujući kojima su dve zemlje i dva naroda uspostavili čvrsto i duboko prijateljstvo, posle decenija i vekova neuvažavanja, pa i mržnje, što treba čuvati, jer opet može da se neodgovornom politikom sruši.

Izgradili smo prijateljstvo posle mnogo truda i danas u Evropi nemamo bližeg i većeg saveznika i prijatelja od Mađarske. Po svakom pitanju i u svakom trenutku, konstatovao je Vučić.

On je poručio da se Mađari uvek moraju pitati u Srbiji, posebno na lokalnom nivou, jer „kada neko zaboravi natpise na mađarskom, mi Srbi moramo da podsetimo i da ispravimo to“.

Mir, dobre komšije i prijatelji, to je naš cilj, naveo je Vučić.

On je zahvalio Vladi Mađarske na podršci obnovi hrama u Žablju i naglasio da jednako smatra građanima Srbije i svoj srpski narod i sve druge ljude koji u njoj žive.

Vučić se ponovo založio za mir u svetu i iskazao nadu da će u ovim teškim vremenima svi uvideti koliko je on potreban, „da svi razumeju da je to jedini način na koji se problemi rešavaju“.

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok rekao je da je obnovljeni hram novi simbol mađarskog i srpskog prijateljstva i da je danas „ova crkva, koja se činilo da neće opstati, ponovo oživela“.

On je ukazao i da su tragični događaji iz 20. veka, koji su posebno pogodili Žabalj, bili tema današnjih razgovora, i istakao da narod želi mir, zbog čega su svi oprostili jedni drugima.

Zajedno idemo putem pomirenja u bratstvu. Doživeli smo da se ukine kolektivno osuđivanje Mađara i zajednički smo se poklonili žrtvama sa jedne i druge strane u znaku hrišćanstva i ljudskosti. Time potvrđujemo da želimo da budemo dobre komšije i prijatelji, ne samo na rečima, već i na delu. Danas smo otvorili novo pohglavlje u procesu pomirenja sa osvećenjem ovog hrama, poručio je Šujok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari