"Imamo sveobuhvatno povezivanje, uprkos istoriji": Vučić nakon sastanka sa mađarskim predsednikom 1Foto: TV Pink/Printscreen

Predsednik Srbije Alesandar Vučić je nakon sastanka sa mađarskim predsednikom Tamašom Šujokom istakao da će Srbija nastaviti veliku saradnju sa Mađarskom, koja je danas „najvišem nivou tokom naše nelake istorije“, dok je Šujok istakao da u Mađarskoj nema energetske bezbednosti bez Srbije, niti u Srbiji bez Mađarske.

Vučić je najpre istakao da su odnosi Srbije i Mađarske na „najvišem nivou tokom naše nelake istorije“.

„Mi u Srbiji Mađarsku doživljavamo ne samo kao političkog strateškog partnera, već kao iskrenog prijatelja“, rekao je predsednik Srbije i dodao da Srbija i Mađarska imaju mnoge zajedničke interese.

Kako je rekao, ekonomija na najbolji mogući način potvrđuje naše veze i naglasio da je Mađarska danas četvrti trgovinskipartner Srbije.

On je rekao i da će Srbija biti nakon izgradnje brze pruge Subotica – Novi Sad biti povezana sa celim severom Evrope.

On je rekao da se radi i na diverzifikaciji izvora nafte,  dok će „što se tiče gasa, Srbija uvek biti partner Mađarske“.

„Dakle vidite jedno sveobuhvatno povezicanje sa Mađaraskom“, rekao je Vučić i dodao da će biti „infrastrukturno, saobraćajno i energetsko“.

Vučić sa zahvalio i Balintu Pastoru što je učestvovao u dočeku mađarskog predsednika i dodao da će „ko god bude upravljao Srbijom nastaviti politiku poštovanja i međusobnog uvažavanja“.

„Verujem da se više neće nikad ponoviti situacija gde moram da opominjem ljude da stavljaju natpise na Mađarskom“, rekao je Vučić.

Predsednik Mađarske je najpre istakao da su Srbija i Mađarska zajedno radile na postizanju prijateljstva koje danas imaju.

„Posle Svete stolice i Beča mene je put naneo ovamo, a to je zato što i Srbiju posmatramo ne samo kao strateškog partnera već i iskrenog prijatelja“, istakao je Šujok.

On je rekao da će Mađarska učiniti sve da Srbija što pre postane članica EU i naglasio da je vreme da se obećanje koje je EU dala Zapadnom Balkanom ostvari.

„Nema u Mađarskoj energetske bezbednosti bez Srbije, a isto tako ni u Srbiji bez Mađarske“, istakao je predsednik Mađarske i dodao da odlična saradnja postoji i u izgradnji brze pruge.

Šujok je rekao da Mađarska smatra da su prava Mađara u Srbiji ispoštovana, i naglasio da se i Mađarska zalaže da očuva identiet Srba u Mađarskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari