Vučić: Ostaću nasamo sa Makronom večeras, posle večere - razgovor ne samo o bilateralnim odnosima nego i o geopolitici 1Foto: printscreen Pink

Večeras, ono što je najvažnije, kada završimo zajedničku večeru, ostaćemo nasamo Emanuel Makron i ja da razgovaramo o temama koje nisu samo biletaralne već i geopolitičke. Veoma važna poseta, nastavlja se sutra u jutarnjim časovima, tako da verujem da ćemo imati čime da obradujemo naše građane – rekao je u Parizu Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji se nalazi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Na pitanje šta će biti glavne teme sa Markonom večeras, Vučić je rekao da želi da prvo njega da čuje, jer je „on lider mnogo veće zemlje“.

Potom je govorio o bilateralnim odnosima, temama iz oblasti ekonomije, projektima, prečišćavanju voda…

– Imali smo sastanak gde smo razgovarali o „rafalima“ ali i o svim drugim važnim pitanjima. Ovde su dva dana tekli ne laki pregovori, ali želim da to završimo do večeras kada se vidimo predsednik Makron i ja i da se u narednih 15 do 20 dana krene u realizaciju. Verujem da će tokom popodneva kada završimo posetu Senatu uspeti da se dogovorimo oko toga. Da obezbedimo veću sigurnost za sve naše građane i to bi bila velika vest… – rekao je Vučić.

Kako je rekao, predstoje im razgovori sa EDF-om, dodajući da su oni najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi.

– Moramo da brinemo danas kakvu ćemo da imamo struju i privredu u budućnosti. Srbija nije parazitska zemlja, mi smo ozbiljna zemlja i imamo svoju industriju. Strašno je važno da ovo obezbedimo. Postpisaće se i memorandum o razumevanju sa EDF-om – rekao je Vučić.

– Nije lako u današnje vreme obezbediti ovako nešto. Bitno da nikada ne bude ugroženo dobavljanje nuklearnog goriva, dodao je.

– To je samo deo stvari o kojima ćemo pričati. Verujem da ćemo imati i lep doček u Senatu. Takođe, važan sastanak nas očekuje i sa predstavnicima političkih partija i večeras i razgovor i večeru, kao i izjave sa predsednikom Makronom – rekao je Vučić.

Srbija gradi metro i mi ćemo 2028. godine imati metro u Beogradu, dodaje da se postavlja pitanje ko će da upravlja njime, istakao je.

– Moramo da obučimo ljude da bi moglo sve da radi od prvog dana – rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da opozicija neće izaći na beogradske izbore 2. juna, Vučić je rekao da je „to je njihova stvar“.

– Oni žele političko uništenje, to je njihova stvar – odgovorio je kratko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari