Šta je Vučić rekao u intervjuu za AFP povodom posete Makrona? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će tokom posete francuskog kolege Emanuela Makrona zaključiti dugo očekivanu kupovinu francuskih višenamenskih borbenih aviona „rafal“.

„To je veliki ugovor za našu zemlju, a nije mali ugovor čak ni za Francusku“, izjavio je predsednik Srbije u intervjuu AFP-u.

Vučić je kazao da je u pitanju ugovor koji bi mogao da iznosi nekoliko milijardi evra ali nije precizirao o kom broju aviona je reč.

„Većina naših aviona, ako ne i svi, svi naši avioni presretači i svi naši borbeni avioni došli su iz Rusije i moramo da idemo korak napred, promenimo navike pre nego što pripremimo našu vojsku“, izjavio je Vučić.

Makron će u četvrtak i petak, 29. i 30. avgusta, boraviti u Srbiji i tom prilikom će ;dvojica lidera potpisati nekoliko bilateralnih sporazuma.

Srpski ministar odbrane je ranije uveravao da njegova zemlja namerava da kupi 12 borbenih aviona od Francuske dok je prošle godine Vučić sugerisao da je Srbija spremna da plati 3 milijarde evra za avione.

Ukoliko bude finalizovana, ova transakcija bi bila dodata nizu ugovora o naoružanju koje je Beograd zaključio u Evropi, Kini i Rusiji, što je omogućeno povećanjem vojnog budžeta zemlje u poslednjoj deceniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari