Vučić: Mir ne možete da ugrozite 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Suština je da se napravi atmosfera u kojoj treba da se izvrši delegitimizacija i da se sruši Srbija, izjavio je večeras predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Reagujući na optužbe o izbornoj krađi i na ulične proteste, i naglasio da je ubedljivo i pošteno pobedio na izborima za predsednika Srbije, što znaju i njegovi politički protivnici.

Politički zahtevi Saše Jankovića i Vuka Jeremića je da se uvede dikratura u Srbiji i da se na ulici odlučuje onako kako oni kažu, ocenio je Vučić u intervjuu televiziji Hepi i optužio svoje političke protivnike da im je jedini cilj da rasture Srbiju.

Radite šta god hoćete, ali mir i stabilnost ne možete da ugrozite, poručio je Vučić.

Prema Vučiću, njegovi politički protivnici su očekivali drugačije izborne rezultate i doživeli su šok, ali sada žele da ukinu demokratiju u Srbiji i da na ulici smenjuju vlast. Večeras su došli do onoga što stvarno žele, a to je smenite Aleksandra Vučića, ocenio je Vučić i predočio da neće prihvatiti rezultate ulice, nego samo narodnu volju.

Zato vam redlažem da nađete neko drugo rešenje. Ova rešenja nisu dovoljno efikasna, rekao je Vučić i ocenio da među demonstrantima ima mnogo pristojnih ljudi koji su na protestima iz ideala i da je on spreman sa da njima razgovara. Vučić je napomenuo da su predstavnici opozicije na svim
biračkim mestima imali većinu i da su potpisali sve zapisnike.

Ovo su politički protesti i nemaju veze sa studentskim protestima. Neću nikome da se dodovaram. Moje je da im obezbedim da šetaju mirno, ali mora da bude mirno i ne sme da se naruši integritet građana, objasnio je Vučić. Od prve večeri je bilo jasno šta će da rade, a meni je bilo jasno i pre toga. Rekao sam bezbroj puta da će pokušati da sprovedu makedonski scenario. Mnogi imaju interesa da Srbija ne bude stabilna, ukazao je Vučić.

Onaj ko veruje u spontane demonstracije je veoma naivan čovek. Tako nešto ne postoji u savremenom svetu i to ne postoji ni na jednom jedinom mestu, ocenio je Vučić, koji smatra da demonstracije mogu da traju dokle god demonstranti
budu želeli, ali da država neće tolerisati nasilje.

Radite šta god hoćete, ali mir i stabilnost ne možete da ugrozite, poručio je Vučić, koji je ocenio da njegovu pobedu ne priznaju oni koji su izbore izgubili sa milion i petsto hiiljada glasova razlike.

Reagujući na primedbe da je imao medijsku prevlast, Vučić je odgovorio da su društvene mreže dominantan medij i da se preko njih dolazi do četiri miliona ljudi.

Da li je Blic pod kontrolom vlasti, Kurir i Danas…Alo pripada Blicovoj kući. Njima smeta što postoje Informer i Politika. Jedino ja u Novostima nisam imao intervju od svih kandidata. Ne postoji nijedan nedeljnik koji nije najprljavije ustrojen protiv mene, smatra Vučić.

On je ukazao da je bio najzastupljeniji na TV N1, ali samo zato što su ga, kako je naveo, tamo psovali. Američka televizija valjda sebe hoće da predstavi objektivnom, a objektivna je tri puta gore nego CNN, ocenio je Vučić.

On je dodao da je opozicija i na Radioteleviziji Srbije imala više vremena, ali da joj smeta to što su emitovani prilozi o njegovim sastancima sa Angelom Merkel i Vladimirom Putinom. Visoka je cena slobodne i nezavisne zemlje… Ja sam predsednik vlade slobodne i nezavisne zemlje i to mi neće oprostiti. Zato se sve ovo dešava, smatra Vučić, reagujući na proteste. Prema Vučiću, u Srbiji ne postoji mogućnost da neko pokrade izbore, jer je ustanovljen takav sistem i zna se procedura na svakom biračkom mestu.

Mene bi bilo sramota da ne čestitam nekome ko je dobio milion i po glasova više, rekao je Vučić. On je svestan da je predsedničkom kandidatu koji je dobio pet odsto glasova, a potrošio osam do devet miliona evra, teško da čestita pobedniku, kao i da je teško da prizna poraz onome ko se već video u predsedničkoj fotelji.

Šta će sad Saša Janković da bude naredne tri godine, šta da rade naredne tri godine i Janković i Jeremić? Važno je da se ide što agresivnije i da se svakoga dana nešto novo izmisli, ukazao je Vučić. On je, ipak, poručio da nije spreman da u potpunosti isključi mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, jer u haosu ne može da se radi.

Izbori se održavaju na biračkim mestima, a ne na ulici. Iza mene stoji narod Srbije, istakao je Vučić i ocenio da je važno da se ljudima koji protestuju omogući da to mirno rade i da se pošalje dobra slika u svet. Imaćemo mnogo problema zbog slučaja Agrokor, ali mislim da ćemo imati dovoljno snage da svoju zemlju zaštitimo, predvideo je Vučić.

Pomagaćemo, nešto smo preduzeli i još radimo. Gledaćemo da brinemo o radnicima i lancu dobavljača, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje o dužničkoj krizi u tom koncernu i njenom uticaju na Srbiju.

Upitan o prelasku sa premijerske na funkciju predsednika Republike, Vučić je rekao da je on izašao na izbore i dobio glasove građana, kao i da je sada njegov posao da pronađe mandatara.

Komentarišući najnovije pisanje Njujork Tajmsa o Srbiji i njegovoj vlasti, Vučić je ocenio da je prošao bolje od Donalda Trampa, s obzirom na to šta je taj list pisao o novoizabranom američkom predsedniku. Za senatora Džona Mekejna iz SAD sa kojim se sastao u Beogradu, Vučić je rekao da je veoma uticajan i u dobrim odnosima sa mnogim važnim ličnostima iz američke
administracije, poput državnog sekretara Tilersona. Vučić je odbacio tvrdnje da je Mekejn tražio da Srbija uvede sankciije Rusiji i da prizna Kosovo.

Ne razgovara se tako sa Srbijom, zato što sam bezbroj puta rekao da nećemo da uvodimo sankcije Rusiji i da smo na evropskom putu kao vojno neutralna zemlja, napomenuo je Vučić i dodao da njegova porodica danas ima manje sredstava nego kada je došao na vlast i da on lično u Vladi Srbije plaća i svaku flašicu vode iz svog džepa.

Neće biti diktature u Srbiji, da protestujete možete, ponovio je Vučić i dodao da su zapisnici sa biračkih mesta validni dokumenti i da su ih potpisali i kontrolori iz opozicije tako da je dovođenje u pitanje rezultata bez osnova. Vučić je objasnio da je Prištinu pozvao na nastavak briselskog dijaloga posle pretnji brata Ramuša Haradinaja upućenih Srbima. On je istakao da je dobro što je te pretnje osudila i američka strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari