Vučić: Mnogo smo naučili od Kine 1Aleksandar Vučić i Si Điping Foto: FoNet/AP (arhiva)

Tokom posete Kini smo mnogo toga naučili i određene stvari ćemo da menjamo, tako da će politika privrednog rasta biti okosnica i suština nove Vlade i moje podrške kao predsednika Republike njenom radu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić. Naše je da se bavimo rastom i da taj rast uvećavamo… Imamo različite mehanizme, različita sredstva […]

Tokom posete Kini smo mnogo toga naučili i određene stvari ćemo da menjamo, tako da će politika privrednog rasta biti okosnica i suština nove Vlade i moje podrške kao predsednika Republike njenom radu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Naše je da se bavimo rastom i da taj rast uvećavamo… Imamo različite mehanizme, različita sredstva uticaja na veći rast, mnogo toga možemo da menjamo i još uspešnije da radimo, rekao je Vučić novinarima posle susreta sa predsednikom i premijerom Kine.

On je naveo da mu je predsednik Kine Si Điping rekao da „razmatraju i gledaju kako da pomognu oko slučaja RTB Bor“, kao i da su kompanije iz te zemlje zainteresovane za privatizaciju beogradskog aerodroma.

Vučić je preneo i da je Si Điping danas „po prvi put precizno i decidno, kao vrhovni autoritet u Kini“, izgovorio da će pružiti punu podršku otvaranju avionske linije iz Pekinga ili Šangaja do Beograda.

Na nama je da obavimo tehnički posao, da razgovaramo sa privatnim kineskim kompanijama, jer mi nemamo te kapacitete, gubili bismo veliki novac, a to ne možemo da pokrijemo – ta linija da bi postala profitabilna potrebno je da prođe dve, tri godine najmanje, objasnio je on.

Srbija je, dodao je Vučić, spremna da pomogne kineskoj kompaniji po tom pitanju, a „oni sad imaju puno podršku svog najvišeg državnog i partijskog rukovodstva“.

U skladu sa tim, mislim da ćemo veoma brzo imati konačne rezultate. Ono što je za nas najvažnije je da smo tu vrstu dozvole uspeli da dobijemo, konstatovao je on.

Vučić je naglasio da je Srbija zemlja koja je na forumu“Jedan pojas – jedan put“ potpisala najviše ugovora, a ne memoranduma o razumevanju, i da od ovog trenutka može da izvozi neograničene količine jagnjećeg mesa, kukuruza, suvih šljiva i rezanaca od repe.

Do leta ćemo da završimo i govedinu, do kraja godine svinjsko meso i mlečne proizvode. To je ogroman uspeh i široka paleta mogućnosti za naše poljoprivrednike i ulaganje u poljoprivredu, napomenuo je on.

On je poručio da je Srbiji potrebna brža modernizacija i reindustrijalizacija, modernija poljoprivreda, ne oslanjanje na to da preživimo… Ne da kukamo, da nešto pada sa neba,
već da radimo napornije i da vidimo ono što se oko nas dešava, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari