"Cilj je suštinski kraj Srbije": Vučićeva analiza govora Denisa Bećirovića 1Foto: Printskrin / TV Pink

Objašnjavajući kako se sprovodi „moralno sakaćenje“ Srbije, predsednik Republike Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju medijima istakao je Srbija dobrodošla „samo ukoliko je ekonomski razorena, unštena, politički iscepkana  i podeljene teritorije“ i naglasio da je cilj „konačni i suštinski kraj Srbije“.

Vučić je u današnjem obraćanju najavio svoje posete Egiptu i Londonu gde će potpisati međudržavne sporazume koji će omogućiti izvoz srpskih proizvoda u inostranstvo.

Ovo je istakao, kako kaže, jer je jasno da se Srbija suočava sa brojnim političkim izazovima koje „nije stvorila niti je za njih odgovorna“.

Govoreći o sukobu u Ukrajini Vučić je rekao da su mnogi hteli da ga iskoriste to za „konačni napad na Srbiju“.

„Balkan bi bio miran tek nakon kraja Srbije“

„Srbija samo unižena ekonomski razorena i uništena, politički iscepkana, teritorije što podeljenje, što otete, može da bude dobrodošla Srbija“, rekao je Vučić.

Komentarišući obeležavanje genocida u Srebrenici, Vučić je istakao da su Srbija, njeni građani i srpski narod u celini i Republika Srpska bili izloženi „ne samo pogrdama i neistinama“, već i najdirektnijim pretnjama.

„U toku ove dve i po godine mogli ste da čujete da se Srbija sprema za nove ratne sukobe, da se naoružava, militarizuje i da je samo pitanje trenutka kada će ruski predsednik Putin da izda nalog njegovom potrčku u Srbiji, Aleksandru Vučiću, i pod tri ono što je veoma važno a što sam nazvao moralnim sakaćenjem Srbije, odnosno vermahtizacijom Srbije“, pojasnio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, oni u okruženju koju su uvek služili stranim interesima uvek žele da imaju podršku međunarodne zajednice, umesto da razgovaraju sa Srbijom.

„To se radi istorijskim revizionizmom“, naglasio je Vučić i pojasnio da se time zaboravljaju Jasenovac i Oluja.

Kao drugi aspekt istakao je nazivanje Srbije ruskim agentom, a kao treći naglašavanje da Srbija uvek želi rat.

„Ono što je važno je nedostatak demokratije, ne bi li se pokazao jedan sveukupni antizapadni pristup Srbije i ne bi li se tražila podrška od Zapada za dalje akcije protiv naše zemlje“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, bitan deo tog plana je i ekonomsko slabljenje Srbije koje se sastoji od usporavanja evropskih integracija Srbije, zatim usporavanje ekonomskog procvata odlaganjem kopanja jadarita.

„Za sve ovo potrebna je političko medijska agresija i to možete da vidite kako ide kroz deo evropskih plus svetskih medija, regionalnih i naravno srpskih“, rekao je Vučić i dodao da je pažljiv kada govori o ovome jer zna šta je demokratija za razliku od „većine ovih zemalja“.

Skrenuo je pažnju na funkcionisanje glavnih medija u Sarajevu, Podgorici, Prištini i Zagrebu i istakao da će šta god on rekao uvek biti „Vučić poludeo ili pobesneo“.

„Kad nemate ideje i nemate ništa da ponudite narodu, onda ne smete da se poredite sa Srbijom i njenim ekonomskim rastom“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, sve ovo za posledicu ima „priželjkivanje sukoba i intervenciju NATO“.

„Kada bi Srbija prihvatila sve ono što oni traže došlo bi do suštinskog i konačnog kraja Srbije. Tek tada bi oni mogli da budu zadovoljni i tek tada bi Balkan bio miran i dobar“ rekao je Vučić i dodao da je jučerašnji govor Bećirovića nedvosmisleni poziv na rat.

Daćemo sve od sebe da izbegnemo rat

Analizirajući govor predsedavajućeg predsedništva BiH Denisa Bećirovića, Vučić je istakao da je zahvalan na tvrdnji da je „implementacija Rezolucije počela i niko je ne može zaustaviti“, jer je, kako kaže, to upravo ono što je on govorio.

„Zamisite vi odete da iskažete tugu i bol i pričate o velikodržavnoj politici u Beogradu, a na čemu se zasniva ta politika. Pa na tome što smo uvek priznavali teritorijalni integritet BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet RS u okviru BiH“, naglasio je Vučić i dodao da je njegova velikodržavna politika u smislu napretka Srbije i njene ekonomije i rasta.

Komentarišući prisustvo međunarodne zajednice u BiH, Vučić je rekao da to govori da za BiH nije pitanje stvarne nezavisnosti i suvereniteta već samo da sve „bude zasnovano na antisrpskoj politici“.

Osvrnuo se i na Memorandum SANU rekavši da je to bio „projugoslovenski akt“.

„On jeste po prvi put iskazivao zabrinutost za diskriminaciju Srba, i pomalo antikomunistički, ali je bio apsolutno projugoslovenski akt, nikakva Velika Srbija niti bilo šta slično“, rekao je predsednik Republike.

„Ja dvanaest godina slušam kako sam ubijao ljude snajperom oko Sarajeva, a nikada u život nisam držao snajper u ruci. Dvanaest godina pitam zašto lažete ljudi, a oni dvanaest godina ponavljaju isto“, kazao je Vučić.

On je istakao da ne želi da priča o „omeru snaga“ i tome ko je jači, jer ga to ne interesuje kao tema i upitao zašto razmišljaju o tome.

„Možete da provocirate koliko hoćete, ali mi nećemo da ratujemo protiv vas, i to je moja poruka bošnjacima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mi ćemo dati sve od sebe da to izbegnemo, a nadam se da im neće pasti na pamet da ukidaju RS i srpski narod. I neću svakom dan da objašnjavam nekom kako je srpska namenska industija veća i jača od BiH, pošto svaki dan slušam obrnute priče“, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić se osvrnuo na svoju posetu Srebrenici pre devet godine i naglasio da je izrazio pijetet i jedva preživeo.

On je uputio i nekoliko pitanja međunarodnoj zajednici u vezi sa počinjenim zločinima u Bratuncu.

„Što niste tamo položili venac, je l ipak ljudski životi ne vrede jednako?“, upitao je Vučić a zatim pročitao transkript sa ispitivanja jednog od pripadnika Orićeve vojske.

„I nije nam bilo teško, nego nam je bilo važno da slušamo juče teške priče i osudim osvakog Srbina koji je učestvovao u užasnim zločinima u Srebrenici i da se nikada ne hvalimo ti ljudim nego da ih osuđujemo na svaki način“, rekao je Vučić i upitao „šta ćemo sa zločinom u Bratuncima“.

Vučić je zatim istakao i da je urađena i analiza oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj i dodao se sa „pažnjom i posvećenošču rušio Dejtonski sporazum kako bi se sruštila RS“.

On je pojasnio i na koji način se pišu tekstovi protiv njega.

„U ova tri centra pozovu ih predstavnici tih službi, imate ih u jednoj od njih 17 autora koji su dužni da istog trenutka pišu tekstove protiv Vučić, u jednoj drugoj tri, a u trećoj ne znam“ objasnio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari