Doris Pak: Vučić može da reši kosovsko pitanje

Bivša izvestiteljka Evropskog parlamenta za BiH za Danas

Ostavite komentar


  1. Bog te tvoj. Stvarno smo sami u ovome. Situacija je izgleda mnogo teža nego 2000. I taj rečnik: mora da sasluša građane. Pa to i on priča! Njega izgleda može skinuti samo naša verzija Šin fejna.

  2. Blago Vucicu s kakvom se FASISTKINJOM Doris Pak udruzio. Tesko Srbima i Srbiji pod ovim udrzenim zlocinackim poduhvatom. To jest OKUPACIJOM. Da li cemo preteci i docekati tu slobodu za koju Ivica Dacic rece da stize sledece 2020. godine.
    Dakle 1999. godine nismo pobedili NATO, Kumanovski sporazum je bio kapitulantski na rok od 20 godina. A, vec DVE DECENIJE mi smo kobajagi na putu za bolji svet, ali u stvari mi zivimo u „ZLATNOM GULAGU“, gde nam svakoga dana seku po jedan deo bica uz izgovor da nam je to CIST VISAK. Po logici sta ce Srbima zivot kada ih mi jos od 1999. godine vodimo kao likvidirane.

  3. samo neka obezbede siguran i pristojan život srba na KIM i niko u Srbiji više neće moći da ubire političke poene na tu temu. Evropljani i ameri su prekrajali grance i stvarali dva entiteta u BIH i državu Kosovo, pa je sasvim sigurno, da žele, mogli da obezbede srbima dostojanstven i bezbedan život u novokomponovanoj državi.

    1. Sta vali Srbima u Gracanici? Zasto jedna strana Srba zivi bez probleme sa Albancima a druga strana ne? Zato sto Srbi kao uvjek igraju igre otimacine, lazi i kradje umesto da pokusaju da se dogovore nesto.

      1. pravo da obilaze groblja i manastire bez pratnje policije. Porušena groblja, spaljene kuće i napadi na njihove kuće i krađa imovine nikako nije ruka dobrodošlice. Poruka koju ste postali rušenjem grobalja i crkava je jasna, želite da izbrišete svaki trag njihovog postojanja. Srbima na KIM nedostaje bezbedan i pristojan život. Ko to na KIM živi bezbedno i bez problema sa albancima? Tamo nije bio bezbedan život ni za vreme SFRJ. Svako ko je išao na KIM mogao je da dodirne vašu mržnju od ulaska voza na KIM, kada ste skoro sedanjem u krilo maltretirali putnike da u strahu ustaju i prave mesta vašim bulama, pa na dalje.

      2. @Beni

        Dete da skines te ruzicaste naocare kroz koje gledas svoje. Bilo bi super da ste vi Albanci i u realnosti takvi kako ti fantaziras, ali niste. Sa Kosova ste proterali ste na stotine hiljada ljudi, ubili na desetine hiljada, opljackali ste imovinu desetine hiljada ljudi, prisvajate fabrike koje niste platili, u diskriminaciji i krsenju ljudskih prava ste pretekli Srbiju iz vremena Milosevica vec odavno i jos ne stajete. Kako zive Srbi sa vama Albancima ce reci oni sami, sigurno nece jedan albanski nacionalista ispranog mozga da prica o tome kako im je i kako zive.

        1. vas neje proterao niko viste sami napustili i napustate jer ste podrzali onie koji su vrsili genocid i teror i sada napustate sami ne ve niko dira samo lazete neka dolazi ko hoce normalan srbin jacu daga prosetam kroz celo Kosovo i da vidi kako ce AL narod daga postuje i ce obikaljamo sredine pa ce vidite kako se oni ponasaju i koje uslove imaju oni zive ko gospode primanje na sve strane samo piju i veseluse nesmo mi krivi sto oni nemogu vise da zaigraju care i gazde da mlatu i pciju a da nesmes dagi nista kazes dagi nasmejes silom e toga nema vise zato oni kukaju !

          1. @istin komentar

            Niko vas Albance nije proterivao nego je bila potrebna pozorisna predstava za CNN kamere i da se glumi „ugrozenost“ i „humanitarna katastrofa“. Sto se tice toga ko samo pije i veseli se, vi Albanci ste zadnji koji o tome trebaju da sole pamet. DECENIJAMA ste ziveli na grbaci gradjana Jugoslavije koji su MORALI da odvajaju deo plate kako bi se finansirao vas nerad, neplacanje racuna i poreza. Od kada nema Jugoslavije, presli ste na grbacu gradjana EU koji vam uplacaju vise od 30% budzeta a u zadnjih dvadeset godina ste dobili milijarde od njih bez ikakvih rezultata. Bitno da imate 100.000 „veterana uck“ koji dobijaju penziju.

  4. Vučić ima tu snagu da to uradi, ali onda je kraj njegove političke karijere

    1. Vučić ima snagu??! Ovo je brutalni oksimoron!
      Vučić ima dogovor sa EU po kome on daje nezavisnost Kosovu, a EU njemu daje Srbiju da od nje napravi svoju privatnu prćiju.

    2. I početak novog raskošnog života , koji je Toma Nikolić već počeo da vodi. Njima je od početka bio plan da se nagrabe , a što je narod bio lakoveran 2012. da poveruje da će mu bivši radikali vratiti Kosovo, to je njegov problem.

  5. Ako jedan konstitutivni narod jedne države , želi da se odvoji od te države , to pravo mu se ne sme osporavati , pogotovu ako čini toliki deo stanovništva , kao Srbi u BiH i ako ima organizacionu celinu tipa pokrajine , republike i sl . Pa Albanci su činili mnogo manji deo stanovništva u Srbiji , pa im zapad dade državu .

  6. I „pjanoj vrani“ je jasno zašto EU podržava Vučića i njegovu primitivnu vlast.
    On može i hoće da reši problem Kosova i Meetohije onako kako to traže USA i EU. Zato ga i podržavaju da vlada Srbijom služeći se sredstvima koja nigde u svetu ne mogu da prođu.

  7. Moze, ali nece. Mogli su i Tadic, i Kostunica, i Milosevic… Ali kako bi onda vladali, na sta bi se pozivali, cime bi nam ispirali mozak, sta bi onda bilo srce Srbije??? Srbi bi se odjednom setili da pored srca imaju i zeludac koji je prazan i koji ne moze da se zaboravi zbog nekog drugog narativa.

  8. Kako nije sramota predsednika Dudeka da bude stalno u Beogradu na Dedinju gde ima kuću.Zar nema raspored utakmica kod kuće u Banja luci?

      1. Hajde ne lupetaj.
        A Kosovo i Metohija jeste protektorat u okviru Srbije,
        po svim važećim medjunarodnim dokumentima.
        Tačka.

    1. Kosovo nikda nit je bilo niti ce biti Srbija to svi znaju samo se prave gluvi i glupi

    2. Svesni smo energije i volje koje predsednik ulaže u rešavanje situacije na KiM.

  9. Naravno i to brže i jeftinije od svojih prethodnika. Zato je i doveden. Za nadati se samo da neće uspeti kao ni njegov prethodnik Nedić.

  10. srbija zeli mir i sigurnost za nasu decu ,ali nece davati svoju zemlju nikome

    1. Niko ne trazi da Srbija daje svoju teritoriju nego trazi da prizna slobodno Kosovo koja je bila oteta 90 godina od Srbije.Ako Srbija na to ne pristaje onda nece biti integracije EU i uvjek ce se vidjeti ko zemlja da nece mir i vodi rusku politiku,aka ta ruska politika ide vama u interes to je vasa briga.

      1. @Florin

        Koje „slobodno Kosovo“? Cak i taj naziv „Kosovo“ je srpski i potice iz srpskog jezikae a kamoli ostalo. Kojih „90 godina oteto“? Kapiras da na tom Kosovu postoje srpske crkve i manastiri stari vekovima, odakle tamo ako su Srbi „oteli Kosovo pre 90 godina“? Koja „ruska politika“? Srbiaj brani svoju teritoriju i nistavise. A vi pravac Albanija pa se tamo zabavljajte, ostavite vise i Kosovo i Makedoniju na miru.

        1. Koja tebei logika da je to Srpsko jer je to Srpsko ime. Ako tako gledamo sve bi ovaj teritorium pripadao Italijanima jer su to Latinska imena ili Turska..Suva Reka se sada naziva Theranda, Obilic Bardhosh sto znaci ko sudi taj menja imena. Vi ste dosli tamo kao okupatori i menjali ste imena. Druge generacije ce onda reci da je to uvjek bilo Albansko jer su to Albanska imena.

          1. Kosovo je srpsko po medjunarodnom pravu, po istoriji i po mnogo cemu drugome. Cinjenica da ni posle dvadeset godina niste u stanju da legalizujete otimacinu Kosova dovoljno govori. I sto ne promenite onda i naziv „Kosovo“ kada vec menajte nazive sela? Nemate neki albanski naziv? Lako je menjati nazive sela ali tamo su one srpske crkve i manastiri koji su tamo VEKOVIMA i koji jasno pokazuju cije je sta na Kosovu. Gde su vasi, albanski spomenici? Ne mozete tek tako prefarbati srpske crkve i proglasiti ih za „ilirsko-albanske“? Sto se tice toga ko je kolonizatorr prouci malo istoriju nastanka albanske nacije, kada je nastala i zasto, kako i kada ste postali vecina na Kosovu, prouci prave istorijske cinjenice a ne albanske bajke u koje ocigledno verujes.

      2. Ko kaže da će EU opstati. Kladim se da Srbija i Kosovo nikad neće biti deo EU.

  11. Ovi iz EU su totalno neinformisani a neće se mnogo pitati. Da li je Tramp pre dva dana rekao da će zvati Putina? Kosovo će biti rešeno (ili će rešenje biti odloženo) u okviru JEDINSTVENOG rešavanja problema oko Venecuele, Krima i Sirije. Kosovo NEĆE biti JEDINSTVEN SLUČAJ, kao što se mnogi nadaju. Da li će Rusija „zažmuriti“ kada su u pitanju interesi Srbije radi većeg dobitka na nekoj drugoj strani ostaje da se vidi. Takođe, rešenje neći biti dogovoreno pre okončanja izbora za EU parlament!!!

  12. „Vučić može da reši kosovski problem“? Ali kako? Pa naravno, onako kako bi želeli naredbodavci ove zlokobne osobe, kojoj samo fali metla pa da bude pravi pandan onoj dami u crnom sa kojom se plaše nestašna deca. To, kako gospodja Pak želi da „reši“ kosovsko pitanje, može da ga „reši“ svaki srpski glupak, svaki petokolonaš i izdajnik, koji smatra da će mu takav „progresivni“ korak, doneti ogroman novac sa Zapada. Interesantni su cinizam i licemerje gospodje Pak, koja se u jednu riku deklariše kao veliki čuvar granica i teritorijelne celovitosti BiH i Kosova i Metohije ali, na štetu graniuca Srbije iinteresa Srba bez obzira gde ti Srbi živeli?! Svi imaju prava na samoopredeljenje do otcepljenja osim Srba? Od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine do Kosova i Metohije. Njeni argumenti kojim se trudi da sačuva „granice“ Kosova i Metohije tako što će porušiti granice Srbije i sačuvati BiH tako što će se zalagati za nedeljivost Kosova i Metohije u najmanju ruku predstavlja šizofreno ludilo Zapada, koji smatra da će silom, maltretiranjem, ucenama, pretnjama i drugim „demokratskim“ metodama slomiti volju Srba, pre svega na zdravi razum, a potom i da brane svoje teritorije i svoj interes.

    1. Napisaste:…….. „Vučić može da reši kosovski problem“? Ali kako? I dalje, na osnovu vašeg daljeg komentara da se zaključiti da ga onda nikada ne može i neće rešiti i ja bih se s time složio jer on, jednostavno rečeno, nije za to rođen niti sposoban ma koliko se on upinjao i glumatao suprotno. I u toj činjenici nije tragedija jer i bilo koji drugi to na ovakav način i u ovim okolnostima to nebi mogao jer smo kao država u dubokoj krizi po svim pitanjima i u tome je najveći problem. Nepremostivi. Bar za sada.

  13. „Ljudi bi trebalo da čuju od svojih političara šta je urađeno u njihovo ime, ime njihove nacije.Kako mladi mogu izgraditi mirnu budućnost u dobrom susedstvu ako im roditelji, nastavnici i političari ne kažu istinu?“
    Kao uvjek Srbi su ubedjeni lazima da su oni zrtve, samo citaj komentare i videces u kojoj pecini zive oni. Okupiranu teritoriju oni nazivaju svoju, kolonizatore nazivaju konstitutivan narod, ubice i zlocince nazivaju herojima.

  14. jaka mustra. stvarno, jer baš toliko važno da se prenosi mišljenje svake nebitne ličnosti koja je imala bilo kakve veze sa ovim regionom a dolazi iz Evrope?

    1. A Maro kako mislite „rešenje“ da izgleda? Hoće i jedni i drugi i Evropu i pod Šengen bez granica ali prvo će da zidaju ograde i da pomeraju granice. Ozbiljno?

  15. I ja sam to rekao Albancima koji su pre dve godine gostovali u organizaciji CZKD, sa ciljem za pomirenje, a pod parolom „Mir dita-Dobar dan“. Samo ne zato što je Vučić dobar političar. Već zato što je patološkki opsednut od svog egonarcizma, za šta će dati sve što mu traže, a što može da zadovolji svoju opsesivnu patologiju, a to je psihjatriska kategorija kada postane ospesija. Nadao se da će uspeti da dobije Severni deo sa njegovom mafijom u Severnom delu Mitrovice koja bi mogla da ubija i po Beogradu, ne samo Olivera Ivanovića u Mitrovici. No, razačorao ga je njegov sagovornik Tači, koji se, ubrzu po rastanku sa Vučićem kada mi je rekao “Jo!” pa na srpskom “Ne!,“ prošetao čamcem jezerom Gaziovode. Čija voda je od životne važnost i za veći deo Kosova.

    1. Super sto si nasao dijagnozu za Vucica ali ipak bi trebao od sebe da krenes i prvo sebe da stabilizujes.

  16. Predsednik Srbije Aleksandar Vucic zeli da resi visedecenijski problem koji imamo sa Albancima, ali bojim se da mnogi u Evropi ne shvataju da je upravo nas predsednik sam na tom putu, jer albanska strana to ne zeli i nije pokazala spremnost za dalju saradnju i postizanje kompromisa.

    1. Zeli, ili je izrazio spremnost? Treba li da se lazemo, ili da se setimo, kome je poslata cestitka za pobedu na izborima, pre nego sto su biralista bila zatvorena? Sve je jasno. Doslo je vreme, da se ispuni ono sto je obecano, zarad dolaska, a i odrzavanja na vlasti.

    2. Znaci dok se ja tobom dogovaram a ti mene blokiras u Interpol i Unesci iako ste potpisali da me neces blokirati. To je za vas dobra poitiko sto je za nas tipican Srpski mentalitet lazi i manipuliranja. Zasto da ja budem za kompromis kada ti mene hoces da unistis samo sto sam nesrbin.

      1. @Beni
        Ne izmisljaj. Srbija nikada i nigde nije potpisala da nece blokirati uclanjivanje u medjunarodne organizacije. Srbija je pristala da ne blokira REGIONALNA udruzivanja i inicijative. Ni UNESCO ni INTERPOL ni UN nisu regionalne organizacije.Sta vi Albanci ocekujete, da vam Srbija jos i pripomogne u instaliranju tog vaseg nacionalistickog projekta na Kosovu? Tipicno albanski, hiljadu puta ponovljena laz ce kao da postane istina. Pa nece.

  17. Uopste me ne interesuju nikakva naknadna misljenja ni pametovanja svih bivsih evropskih funkcionera. Narocito kad za basnoslovne honorare glorifikuju politicki nesposobnog Vucica.

  18. Overi ova baba Preppdobnog..kao jedinog pouzdanog za veleizdaju..Bez greske

  19. S.C. odradjuje zadatke za medalju. Nema joj ravne kada su u pitanju ukidanje Republike Srpske ili legalizacija velikoalbanske paradrzave na Kosovu tj. zaokruzivanje resenja za koje lobira drustvance u kojoj se nalazi i Doris Pak, Klintonovi, Kusner, Ahtisari i slicni a koje se pokusava ostvariti jos od 90-tih. Jeste da su sagovornici vec izlizani i predvidljivi do tragikomicnosti i da nije ni potrebno procitati clanak koji potpisuje S.C. da bi se znao sadrzaj, ali „sendvic“ ima da se odradi. Sta reci za Doris Pak i njene licemerne stavove? Albanci mogu da menjaju granice i samoproglasavaju „drzave“, Srbi ne mogu, kada Albanci prave monoetnicku paradrzavu na Kosovu to donosi „stabilnost“ ali ostanak tri opstine u SRbije e to je vec „problem“, Dodik je opasan ali Taci i Haradinaj nisu, Srbi se kolektivno kaznjavaju oduzimanjem 15% teritorija jer su to „zasluzili“ ali Albanci ma sta radili a po mnogo cemu su prevazisli i Milosevica se naravno ne kaznjavaju ni kolektivno ni pojedinacno… BLJAK.

  20. Doris Pak kaže: “ On je nekada bio mlad političar, blizak onima koji su instalirali aparthejdski režim na Kosovu, koji je na kraju doveo do nezavisnosti. Zato je on taj koji može bolje nego iko drugi da nađe izlaz iz ove situacije, što je teško za obe strane.“ To je bila njihova i još uvek je velika zabluda. Aleksandar Vučić uvek laže i glumata, samo mu naivčina može poverovati. Verovatno su ga ucenili pa misle da je stvar rešena, međutim Prvorođeni se u međuvremenu obokatio, pa sada može kao Albanci da im plaća reket preko raznih lobija i savetnika, a mi običan narod smo budale.

  21. Uvek sam se cudila kako je Hitler mogao da nadje nekog Nedica da mu radi poslove. „Danas“ vidim koliko je to lako sa Srbima.

  22. drugi politicari nisu ni smeli da se usude da bilo sta resavaju,niti ce,jedino vucic ima petlju da nesto pokusa i treba mu dati podrsku

  23. Ovo je još jedna potvrda da ovi u Evropi ne znaju ništa. Kao prvo ne poznaaju mentalitet balkanskih naroda, drugo imaju interese a ova situacija im odgovara. Recimo Nemačka kopa rudu po Kosovu i odvozi u Nemačku na preradu i prodaju. I upravo zbog toga oni puštaju ove magle i budalaštine. Mora postojati sukob niskog intenziteta, da bi se situacijom vladalo, a Rusi podalje držali od Balkana.

  24. Može da reši uz pomoć Nemačke i Rusije. Bez njihove podrške, biće jako teško.

  25. Bravo za ove öpozicijonare“! Neko iznese svoje misljenje, a nije öpoziciji“po volji, odma drvlje i kamenje na tu osobu. I, to ko, primitivci, neobrazovani, koji su mozda prosli pored skole, a napadaju jednu izuzetno obrazovanu, pametnu osobu.

Ostavite komentar


Politika

Organizatori protesta za Danas: Kada će se održati naredni skup protiv litijuma i da li je nastupila pauza? 9

Organizatori protesta za Danas: Kada će se održati naredni skup protiv litijuma i da li je nastupila pauza?

Naredni protest protiv litijuma podrazumevaće istovremenu akciju na nekoliko lokacija u Srbiji, navode organizatori protesta za Danas, ne želeći da otkriju kada će konkretno uslediti to okupljanje, ali ni kada će obznaniti sledeće korake. Napominju da se protest trenutno nastavlja različitim vidovima borbe, između ostalog i obeležavanjem ugroženih mesta na aplikaciji "Gugl mape", a naredne aktivnosti, napominju, zavisiće i od namera udruženja "Ne damo Jadar" i SEOS.

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.