Vučić na trci Formule 1 u Abu Dabiju 1Foto:Fonet/VladaSrbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u nedelju je prisustvovao trci Formule 1 – Etihad Ervejz Grand pri u Abu Dabiju – što su zabeležili mediji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U izveštaju sa ovog događaja, nazvanog najvećim međunarodnim sportskim događajem na Bliskom istoku, ističe se da su mu prisustvovali šefovi država, VIP zvanice i i krunisani prinčevi.

Trkama su prisustvovali predsednici Sudana Omar Hasan Ahmed Al Bašira, Tatarstana Rustam Minikhanov, i Ruande Pol Kagame. Odmah potom dodaje se da su prisustvovali premijer i ministar unutrašnjih poslova Katara šeik Abdulah bin Naser bin Kalifa Al Tani, predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, potpredsednik Nigerije Jemi Osinbajo, premijer Srbije Aleksandar Vučić, i predsednik iračkog Kurdistana regiona Masud Barzani.

Trke u Abu Dabiju posmatrali su i bivši španski kralj Huan Karlos, vojvoda od Jorka princ Endrju i Viktor Lečenko, savetnik predsednika Belorusije.

Sa strane domaćina bili su potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, kao i šeik Mohamed bin Zajed Al Nahijan, prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE, i drugi zvaničnici.

U Beogradu nije bilo informacija o Vučićevom prisustvu na Formuli 1 u Abu Dabiju, s tim što se moglo zaključiti da je nakon Brisela, gde se susreo sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltetenbergom, on otputovao u Emirate. U petak je iz Vlade Srbije saopšteno da je da se premijer Vučić sastao u UAE sa šeikom bin Zajedom, sa kojim je razgovarao o saradnji, mnogobrojnim zajedničkim projektima i o odnosima u svetu i regionu.

Prisustvo zvaničnika Srbije na trci Formule 1 u Abu Dabiju pre dve godine – u novembru 2014. bilo je u fokusu pažnje javnosti, kada su tom događaju prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i tadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga. NJih dvoje tada nisu imali direktne susrete, a javnost je o boravku u Abu Dabiju obavestila prvo Jahjagina pres služba šaljući saopštenje i fotografije sa zvaničnicima Emirata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari