Vučić najavio posetu Bujanovcu i Preševu: Pažljivo slušam sve primedbe odatle 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pažljivo sliža sve primedbe ljudi u Preševu i Bujanovcu, te najavio da će uskoro posetiti te opšine sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije.

Vučić je u Ženevi, upitan o dva protesta, u avgustu i septembru, dela Alabanaca u Preševu i Bujanovacu, ocenio da je reč „o demonstracijama koje se tiču gubitka vlasti „prokurtijsvskin snaga (premijera Kosova Aljbina Kurtija), u Bujanovcu, naročito“.

U Preševu je u sepembru održan protest lokalnih Albanaca protiv, kako su tvrdili okupljeni, diskriminacije koju nad njima vrši država Srbija, mesec dana ranije sličan protest održan je i u Bujanovcu.

U Preševu su okupljeni nosili transparente „Stop selektivnoj pasivizaciji“, „Hoćemo albanske udžbenike“, „Vratite nam adrese“, „Evropo posmatraj Srbiju“, a organizovana je i protestna šetnja.

Povorku su predvodili predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu, lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi kao i Ardita Sinani iz iste stranke, a tu je bio i lider preševske Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, preneli su tada lokalni mediji.

Posle junskih lokalnih izbora, u Bujanovcu je formirana multietnička lokalna vlast albanskih, srpskih i romskih stranaka, za razliku od prethodne, koju su činile isključivo albanske partije.

Vučić je ocenio da se tu više radi o „demonstracijama koje se tiču gubitka vlasti prokurtijevskh snaga, u Bujanovcu naročito“, te da im se, kako je naveo, ne sviđaju Albanci koji su u Bujanovcu sa Srbima na vlasti.

„To je demokratsko pitanje i nemamo problem, kod nas je demokratija za razliku od situacije u Prištini dozvoljena, kod nas je normalno da neko demonstrira i nemamo problem kad Albanci demonstriraju“, rekao je Vučić.

Napomenuo je, u odgvoru albanskom novinrau, da se pažljivo sluša sve njihove primedbe, te da smatra da je najvažnije da neki od velikih investitora dođe u Bujanovac, ali i u Preševo.

Podsetio je da je bio u Preševu (pre više godina) i da je tad otvorio porodilište, te da je boravio nekoliko puta u Bujanovcu i da je radio na tome da jednako budu asvaltirana i srpska i albanska sela.

„Uskoro ćemo da obnovimo jednu školu i mnogo novca da uložimo u jednom od albanskih sela, nastavićemo da ulažemo novac i da pomažemo narodu koji dole živi i da nastavimo zajednički život“, rekao je Vučić.

Upitan o dijalogu u Briselu, on je ponovio da dijaloga Beograda i Prištine nije bilo jer Priština to nije želela, te dodao da se „u Prištini priča u ratu, a da Srbija ne želi rat“.

„Mi ne volimo da ratujemo i ne planiramo da ratujemo, samo želimo da sačuvamo svoj Ustav, vitalne nacionalne i državne interese, poštujući Albance, razgovarajući i rešavajući probleme kroz dijalog. Plašim se da dijalog nismo imali upravo jer jedna strana, a to nije srpska, taj dijalog nije želela“, kazao je.

Rekao je da veruje da će se promeniti prilike u budućnosti, te da će, kako je kazao, „neko dobro razumeti da od dijaloga svi mogu da imaju koristi, kao i od kompromisnih rešenja“.

„To da se pretnjama stvari rešavaju, etničkim čišćenjem Srba pre svega sa severa Kosova i Metohije, to nije ozbilja politika i ona ne donosi neke dobre rezulate“, kazao je Vučić.

Upitan da li se nekada (tokom međunarodnih skupova) rukovao s Kurtijem, predsednik Srbije je rekao da do toga nikada nije došlo.

„Nisam se pozdravio nikada sa Kurtijem, pretpostavaljam da on nije nesrećan zbog toga, a ni ja nisam zaplakao nijednom“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari