Vučić nakon radnog ručka u Briselu: Želimo otvoren Zapadni Balkan 1foto (BETAPHOTO/EUROPEAN COMMISION/Xavier Lejeune)

– Danas smo, na strateški način, razgovarali o planovima nove Evropske komisije, ali i svemu što smo mi učinili na našoj evropskoj agendi – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon radnog ručka koji je za lidere Zapadnog Balkana organizovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čija je glavna tema razgovora bila Agenda rasta EU za Zapadni Balkan.

Predsednik Vučić je u svojoj objavi na društvenoj mreži Instagram dodao da su se tokom ručka razgovarali i o zelenim koridorima što istakao kao strateški značajan potez za Srbiju i da veruje da ćemo uskoro postati deo jedinstvenog evropskog platnog prostora.

– Naše je da se trudimo, borimo i ispunjavamo kriterijume, počev od vladavine prava i reformske agende i da gledamo šta možemo da uradimo za preduzeća i našu privredu.
Mi želimo otvoren Zapadni Balkan, želimo sigurnost i bolji život za naše građane – zaključio je predsednik.

Predsednik je novinarima u Briselu rekao da je tokom sastanka bilo reči i o evropskom putu i o tome šta može da se očekuje u narednom periodu, usput najavivši posetu predsednice Evropske komisije Beogradu i regionu.

– Verovatno ćemo se i u Njujorku videti. Mislim da ona imala veoma pozitivan stav prema proširenju, govoreći o geopolitičkim promenama, i da je to nešto što daje novi impuls proširenju. Ja imam veliko poštovanje prema njoj i verujem njoj, nisam siguran kako će to sve da izgleda na nekom drugom nivou – poručio je Vučić.

Pored predsednika Srbije radnom ručku, koji je organizovala predsednica EK Ursula fon def Lajen, prisustvuju i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Glavna tema ovog sastanka je Agenda rasta, a pored ovoga razgovaraće se i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, koje podrazumeva i jedinstveno balkansko tržište.

Uoči sastanka oglasila se i Fon der Lajen putem svog naloga na društvenoj mreži Iks ističući Agendu rasta kao glavnu temu ovog sastanka i uz poruku da je svnim zemljama, sa čijim se liderima danas sastala, mesto u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari