Vučić nakon sastanka sa Makronom: Potpisali smo 11 dokumenata, ugovor o „rafalima“ vredan je 2,7 milijardi evra 1Foto: R.Z./ATAImages

Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i time pokazali poštovanje prema građanima Srbije. Mi to umemo da cenimo i poštujemo. Imali smo duge razgovore, nastavićemo ih večeras do kasno u noć, takođe i sutra o svim važnim strateškim pitanjima – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon „tet-a-tet“ sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Vučić je rekao da su se tokom sastanka dotakli i Srbije na evropskom putu, ali i da su se osvrnuli i na trenutnu stratešku situaciji u Evropi i na svetskom planu.

Zahvalio se na podršci koju je Francuska pružila Srbiji do sada na njenom evropskom putu, ali i na brojnim investicijama Francuske u Srbiju.

„Zahvalan sam i zbog sve većeg nivoa investicija u našu zemlju i zbog sve veće saradnje koju imamo u različitim sferama društvenog života. Iz ovih 11 sporazuma potpisanih večeras može da se vidi kako se kroz sve sfere društvenog života provlači naša saradnja“, kazao je Vučić.

„Obavezujemo se da ćemo izgraditi veliku onkološku bolnicu koja će vredeti stotine miliona evra“, najavio je Vučić, dodavši da će francuska kompanija pomagati i u upravljanju metroom, kao i da su razgovarali o potencijalnoj saradnji nuklearnih programa, jer Srbija za 10 godina neće imati dovoljno struje ako ne bude imala nuklearnu energiju.

Vučić je rekao da je ugovor o borbenim avionima „rafalima“ vredan 2,7 milijardi evra i da će 12 potpuno novih aviona biti u vlasništvu Srbije.

„To je značajno povećanje operativnih sposobnosti naše armije. Mi smo srećni što postajemo deo rafal kluba“, rekao je Vučić i dodao da nabavka tih aviona nije bila laka.

On je rekao da će Srbija u 2024. i 2025. uplatiti po 15 odsto iz budžeta, odnosno po 421 milion evra i da se time neće povećati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Navodeći da su razgovarali i o autoindustriji, Vučić je rekao da je zamolio Makrona da pošto imaju jednu od najboljih fabrika baterija pomogne da Srbija privuče još investitora.

Vučić je novinarima rekao da su razgovori bili dugi i da će trajati i večeras kasno u noć i da su razgovarali o svim važnim političkim pitanjima, kao i da je Makron jedan od ljudi koji su spremni da čuju drugačije mišljenje.

Vučić je kazao da će Srbija imati veliku podršku Francuske za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027. godine, dodavši da je trgovinska razmena dve zemlje dve milijarde i da misli da može da bude mnogo veća.

Vučić je najavio Makronovu sutrašnju posetu Novom Sadu.

Predsednik Aleksandar Vučić ranije danas dočekao je francuskog predsednika na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“, nakon čega mu je bio priređen svečani doček ispred Palate Srbija.

Vučić i Makron sastali su se u „četiri oka“ nakon svečanog dočeka, a tokom sastanka potpisali su niz bilaterlanih ugovora o saradnji Srbije i Francuske.

Ovo je 22. put da se ova dva državnika sastaju, a Makron je u poseti Srbiji poslednji put bio 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari