Vučić nakon sastanka sa izraelskim predsednikom: Kakve odnose imate sa nekim uvek se vidi u teškim trenucima 1Printskrin TV Pink

– Kakve odnose imate sa nekim uvek se vidi u teškim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina Drugog svetskog rata, kao i pre, ali i danas, kada čini mi se to nije nimalo jednostavno – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom.

Predsednik je u prvi plan istakao prijateljstvo dva naroda i izuzetno dobre odnose između Izraela i Srbije, kao i želju za produbljivanjem i jačanjem odnosa između dve zemlje u svim sferama.

– I vaši sportisti ovde igraju na domaćem terenu, osećaju se kao kod svoje kuće. Mi smo danas pričali o svim važnim pitanjima, o međusobnoj saradnji, i ono što smo dogovorili, a videćete posle i potpisivanje više sporazuma, za nas je od ogromnog značaja sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom – rekao je predsednik.

Vučić je najavio potpisivanje niza međudržavnih sporazuma, a istakao sporazum o otvorenoj trgovini sa Izraelom kao jedan od najvažnijih dodajući da se nada da će biti sproveden po ubrzanoj proceduri.

Poručio je da postoji prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji, kao i u privrednoj saradnji, i da je to ono ka čemu teže.

Predsednik je rekao da se na sastanku govorilo i o trenutnoj situaciji na Kosovu i da je insitirao na poštovanju međunarodnog javnog prava kao i poštovanju povelja UN i drugih ratifikovanih dokumenata, a da je Hercog njega uputio u trenutnu situacju u kojoj se Izrael nalazi, posebno govorivši o izraelskim taocima, koje je Hamas oteo 7. oktobra prošle godine.

„Više ljudi, prijatelja iz arapskog sveta molio sam da razgovaraju s onima koji ga drže da bude pušten kući“, rekao je Vučić.

Na konferenciji za novinare dva predsednika, uz novu ambasadorku Izraela Avivit Bar-Ilan, prisutna je i Idit Ohel, majka Alona Ohela koji je kidnapovan u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Hercog je u svom obraćanju istako važnost ove teme i rekavši da bi ona trebala da bude glavna tema za međunarodnu zajednicu kao i njen primarni cilj.

– Emotivno ste pomenuli nedaće izraleskih talaca i drugih nacionalnosti. Alon Ohel je Izraelac srpskog porekla, koji je bio na festivalu – rekao je Hercog na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

Hercog je iskoristio priliku da govori i o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Izrael i zahvalio se predsedniku Vučiću za podršku koju je do sada pružio Izraelu.

Izraelski predsednik zaključio je da je ova poseta pokazatelj posvećenosti dve zemlje za daljom saradnjom i zahvalio se predsedniku Srbije na gostoprimstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari