Vučić posle sastanka u Generalštabu objavio koliko vojnika NATO ima na Kosovu 1Pritnskrin TV Pink

Nakon proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni Banjica 2, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Srbija želi mir i da će ga uvek želeti i čuvati. Ali, kako je rekao, da bismo mir mogli da sačuvamo, moramo da imamo dovoljno jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja.

Predsednik je objasnio da je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostaci i šta je to što je neophodno da se ispravi, kao i da se analiziraju bezbednosne pretnje i situacija u regionu. Istakao je da ima mnogo izazova, jer su velike snage su okupljene u regionu.

Naveo je da se oprema i naoružanje Vojske Srbije modernizuju, uvećavaju i unapređuju kao i ubojna sredstva, ali da ono čime nisu zadovoljni, to je popuna, odnosno brojem ljudi, naročito to na severu Srbije, u Beogradu i Vojvodini.

„Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku, to 4534. Mi računamo na dobru saradnju sa KFOR-om i NATO trupom i verujemo da će doprineti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji. U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze se na toj teritoriji već na teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske“, naveo je Vučić.

Dodao je da je uveren da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv bilo srpskog naroda, bilo Republike Srbije.

Pojačano izviđanje prema Srbiji iz svih pravaca

Izjavio je i da je Vojska Srbije primetila dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema Srbiji bez prelaženja granice, kao i da je to pojačano iz svih smerova. On je posle sednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni „Banjica 2“ rekao da je primećeno podizanje albanskih „Bajraktara“ iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicije Vojske Srbije.

„Takođe švedsko nemački avioni su radili snimke ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom srbije, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na teritoriji centralne Srbije“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastavićemo da radimo ubrzano, da radimo više i bolje i da buemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja potencijalnog agresora na našu zemlju. Istakao je da će i namenske fabrike morati da rade više, a ne da se bave političarenjem. „Moraćemo da povećavamo ljudstvo u vojsci na pozicijama onih koji mogu da nose pušku i pomognu zemlji u njenoj odbrani“, rekao je Vučić.

„Milatović i Spajić da kažu li sam vršio pritisak da se usvoji rezolucija o Jasenovcu“

Na pitanje kako komentariše pisanje hrvatskih medija da se iza usvajanja Rezolucije o Jasenovcu u Crnoj Gori , krije njegov plan stvaranja srpske Belorusije , predsednik Vučić je rekao da su od poetka ove godine hrvatski mediji objavili više tekstova o njemu, nego zajedno o premijeru i predsedniku Hrvatske. Rekao je da te njihove tvrdnje nisu tačne i da nikoga iz Crne Gore nije pozvao ni telefonom, čak ni njegovog prijatelja Andreju Mandića.

„Kad god bi Srbija podigla gavu i ne bi bila unižena i kad ne bi da služi tuđim interesima, da pristaje na fantazmagorične katarze, kada god bi predstavljala ekonomski faktor koji nije beznačajan, uvek bi se pravile koalicije u regionu protiv Srbije. I uvek krivac mora da bude Vučić, a čak i za ono što je uradila mala Crna Gora. To znači da ne radim tako loše za našu zemlju.“, rekao je Vučić i dodao da bira da bude prokažen.

On je pozvao predstavnike vlasti u Crnoj Gori da izađu i kažu da li je on bio tvorac rezilucije i da li je on insistirao da je usvoje.

Kako je rekao za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, a da kada je reč o Rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rešavanje problema u regionu i da moraju da imaju saglasnost svih u regionu.

„Spreman sam da sa liderima „Ne damo Jadar“ odem na poligraf da se vidi ko je uzeo novac“

 

Govoreći o litijumu, rekao je da Srbija ne želi da dozvoli izvoz litijuma, već litijumske baterije, da bi se vrednost zadržala u Srbiji i da je ponosan što se bori za to.

„Ja znam da je to put za ogroman napredak i Loznice i Podrinja i Rađevine i cele naše Srbije. To što se pravite da to ne znate, jer mislite da lažima možete da ujedinjujete narod, da sebe podižete iz mrtvih, jer nikome više niste važni. Moj posao je da vodim zemlju u bolju budućnost“, rekao je Vučić. On je dodao da bi voleo da sa liderima pokreta „Ne damo Jadar“ ode na poligraf, da bi se videlo da li su dobili novac

 

„Naše bezbednosne snage obavile posao, nisu ustanovljene greške“

Vučić je odgovarajući na pitanje da li je bilo propusta u radu BIA obzirom da je napadač na žandarma izmakao veče pre napada, objasnio da se analizira ceo slučaj terorističkog napada koji se u subotu dogodio ispred Ambasade Izraela u Beogradu, da se analiziraju i potencijalne greške, ali da do sada one nisu ustanovljene.

„Mnogo je težak i naporan taj rad i mnogo je teško uvek ispratiti sve, ali se trudimo da to uradimo i ovoga puta su naše snage i policijske i bezbednosne agencije, uspele da obave svoj posao u skladu sa zakonom i da neutrališu teroristu i neprijatelja“, rekao je predsednik.

Naglasio je da valja imati u vidu da nije bilo moguće imati dokaze da neko priprema terorističko delo. Prema njegovim rečima tužilaštvo, a ne Bezbednosno-infomativna agencija (BIA) je to koje može da hapsi samostalno i kako je rekao „da se pitala samo BIA i da se pitao samo MUP, ti bi odavno bili iza rešetaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari