Vučić: Ne plašim se pretnji 1Foto: FoNet/ TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ne plaši onih koji mu prete ubistvom ili da će mu „urinirati po grobu“, a nadležnim organima je zamerio što ne reaguju na to i zatražio „da ga više ne štite“.

Da je to neko drugi rekao za bilo koga od njih, tužilaštvo bi do sada pola države pohapsilo, jer hapsili su za desetostruko manje pretnje, ali što se mene tiče, nemoj da primenjuju zakon, neka ih zaštite, neka rade šta hoće, rekao je Vučić novinarima tokom posete rudniku bakra u Majdanpeku. 

Vučić je izjavio da se ne plaši pretnji, jer za razliku od onih koji ih upućuju, vredno radi svoj posao i „ne ustaje u 11 časova i ne letuje po 50 dana tokom letnje sezone“.

Nisam se uplašio, nikakav problem nemam. Nije mi potrebna zaštita ni državnih organa, ni momaka koji me po službenoj dužnosti prate, rekao je Vučić.

On je poručio onima koji mu upućuju pretnje da će doći do njih pa „da vidi šta mogu da mu naprave“.

Ne želim im ništa loše, nego sve najbolje. Jedino ne želim da pobede na izborima. Kada se povučem iz politike, takvi neće moći da pobede ni moje naslednike, zato što će to biti ozbiljni i odgovorni ljudi, čiji san neće biti da uriniraju po nečijem grobu, izjavio je Vučić.

On je medijima zamerio da su, osim Televizije Pink i još nekih, prećutali pretnje da će mu „urinirati po grobu“.

Da li bi izveštavali o tome da sam ja to izgovorio, upitao je Vučić, uz tvrdnju da bi tada svi govorili da se radi o diktaturi.

Odgovarajući na pitanje o presudi kojom Rudarsko topioničarski basen (RTB) Bor grčkoj firmi Mitilineos treba da isplati 40 miliona dolara, Vučić je rekao da se nekim dogovorima moglo doći do poravnanja „na crno“ od 35 miliona, ali da bi ga tada svi napali i „bili bi obešeni na prvo drvo“.

Oni koji su te gluposti sa ugovorom sa Mitilineosom pravili danas nam drže pridike i predavanja, izjavio je Vučić, konstatujući da su svi, uključujući i njega, znali za obaveze iz ugovora.

Svi smo licemeri najgore prirode. Tom licemerju smo izloženi svakog dana. Plašim se da ćemo još mnogo godina biti robovi vlastite nesposobnosti da sebi prvo, pa javnosti, kažemo koji su problemi, rekao je Vučić.

Govoreći o pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor, Vučić je izjavio da se razgovara svaki dan, sa Kinezima i nekim drugim.

Vučić je rekao da je moguće da Kinezi u Zrenjaninu ulože u „jednu od najvećih investicija koje smo ikad imali“.

Uz tvrdnju da će uskoro doći do povećanja plata u javnom sektoru i penzija, Vučić je dodao da će se to, zbog veće potrošnje, odraziti i na primanja u privatnom sektoru.

Privatni sektor mora biti primamljiviji nego javni, ocenio je Vučić i najavio da će prosečna plata u Srbiji sa sadašnjih oko 405 evra uskoro porasti na 450.

Povećanje plata od 10 odsto koje traže vojska i policija nije nerealno, ali o tome će odluku doneti vlada, izjavio je Vučić.

PRITISAK SAMOOPREDELJENJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da je Kosovo, sve i da hoće, u stanju da ispuni odredbe Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, zbog pritiska pokreta Samoopredeljenje.

Pod pritiskom Samoopredeljenja, pitanje je da li stvarno verujete da mogu da isporuče nešto, rekao je Vučić novinarima tokom posete rudnika bakra u Majdanpeku.

Vučić je izjavio da Srbija poštuje sporazume i u stanju je da uradi sve što je dogovoreno.

Uz tvrdnju da ne može da precizira koga će u izboru nove Vlade Kosova podržati Srpska lista, Vučić je rekao da je to teško pitanje, jer se sve stranke Albanaca zalažu za nezavisno Kosovo i kasnije za donošenje odluke o ujedinjenju sa Albanijom.

Vučić je izjavio da će Srbija insistirati na oslobađanju Bogdana Mitrovića, uhapšenog kod Suve Reke pod optužbom da je počinio ratni zločin.

Ta vrsta poniženja ne dolazi od Albanaca, nego je predstava za neke druge, koja je trebalo da pokaže ko odlučuje na Kosovu, rekao je Vučić, uz konstataciju da se zna ko posle NATO bombardovanja ima vlast na Kosovu, zbog čega će Beograd povodom hapšenja „tražiti argumente i boriti se“.

Posle izvesnog vremena morate da izađete sa argumentima ili da se povučete. Verujem u snagu naših argumenata i istinu, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari