Premijer Srbije Aleksandar Vučić ne želi da izgubi Rusiju kao ekonomskog partnera i investitora, pa u javnom obraćanju nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije bio naročito otvoren, već je naglasio tradicionalno dobre odnose. Takođe, potvrdio je posvećenost Srbije izgradnji Južnog toka, što je bilo izuzetno važno, imajući u vidu činjenicu da je Bugarska otkazala učešće u tom projektu – izjavio je za Danas Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, komentarišući nedavnu posetu srpskog premijera Rusiji.


Prema Altmanovom mišljenju, Vučićev odlazak u Moskvu u ovom trenutku s tačke gledišta Brisela imao bi smisla jedino ukoliko je on „uistinu“ preneo ozbiljne bojazni partnera Srbije iz EU u vezi sa „očigledno aktivnom podrškom Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini“.

„Ostaje pitanje kako može Beograd da razume rusku aneksiju Krima i intervenciju u istočnoj Ukrajini kada se žali i protivi se otcepljenju Kosova. Kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio da Srbija želi da odigra ulogu posrednika između Zapada i Rusije, pojavile su se velike sumnje jer Srbija je nedavno pozvala u posetu ruske političare koji su na crnoj listi Zapada. Dakle, pitam se da li je Vučićeva poseta Moskvi bila zaista prikladna u ovom trenutku“, smatra Franc-Lotar Altman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari