Vučić: Neću dozvoliti ponižavanja 1Foto: Twitter / @sns_srbija

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić rekao je danas, pre nego što je učestvovao na predizbornom mitingu SNS, uoči poseti Zagrebu da „neće dozvoliti da Srbija bude ponižavana“.

„Ne dodvoravam se ni sprskom narodu ovde, niti ću tamo hrvatskom rukovodstvu. O prošlosti imamo različita viđenja, smatrao sam da se te razlike odnose samo na devedesete, nisam znao da imaju veze i sa Drugom svetskim ratom, ali i to ćemo rešavati. Razgovaraćemo o granicama, nestalim licima, unapređenju ekonomskih odnosa, ali i pooložaju Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji“, rekao je Vučić.

On, kako je rekao, ne sumnja da će određenih provokacija biti, ali da mu to ne predstavlja problem.

„Nazivaju me bahatim četnikom, a meni u porodici niko nije bio četnik.“, rekao je Vučić.

„Mislim da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za dobre odnose. Premijer Hrvatske Plenković je rekao o čemu bi želeo sa mnom da razgovara i dobiće odgovore. Mnogi govore da sam populista, a ja nijedan rezultat nisam postigao populističkim merama ni demagogijom. Ne mislim zato ni da mi je danas vreme da teškim rečima ugrožavam mir i stabilnost“, rekao je Vučić.

Moraćemo da razumemo da jedni bez drugih u budućnosti ne možemo i da ćemo morati zajedno, biće to ne uvek lako i ne bezbolno za Hrvate ali i Srbe, poručio je  Vučić uoči sutrašnje posete Hrvatskoj, navodeći da je to dugačak proces.

Neposredno pre mitinga , Vučić je izjavio da će se sresti za predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, predstavncima srpske zajednice, ali i, po prvi put, sa kardinalom Josipom Bozanićem.

Prema njegovim rečima, ključne teme sureta su bilateralni odnosi dve države, pitanje granica, nestalih, položaj srpske i hrvatske zajednice, ekoomija, evropeizacija regiona i njegova stabilnost.

„Za nas nema tabu tema, a Plenković će dobiti ozbiljan odgovor srpske strane“, rekao je Vučić, komentarišući izjavu hrvatskog premijera o ratnoj šteti kao temi razgovora.

Govoreći o atmosferi u Hrvatskoj zbog njegove posete, Vučić je rekao da ne očekuje bezbednosne probleme.

„Kada spustite roletne ne vidite, kada lupate u šerpe ne čujete“, rekao je Vučić, povodom nekih poziva u Hrvatskoj građanima da spuste roletne kada on dođe.

„Idem da vidim sve što treba da vidim i čujem sve što treba da čujem da bi mogli da pravimo dobro odnose“, rekao je Vučić, napominjući i da on veruje u namere predsednikce Kitarević.

Po njegovim, rečima, ne postoje prepreke za bolje odnose dve države u budućnosti kao i da on nema dnevnopolitičke potrebe za populizmom.

„Ne želim da dajem teške i ružne izjave kojima se stiču politički poeni“, rekao je Vučić, dodajući da to ne radi ni u Batajnici, gde je miting, u kojoj živi dosta izbeglih iz Hrvatske.

Prema Vučićevim rečima, on to ne čini iako su hvratske snage spalile kuće njegove familije u Bosni i Hrvatskoj, a poručio je onima koji ga nazivaju četnikom da niko iz njegove porodice nije to bio.

On je naveo da se ne dodvorava nikome u Srbiji ali da se sigurno neće dodvoravati ni hrvatskom rukovodstvu, niti će dozvoliti bilo kome da „unižava Srbiju zato što ne može da je gleda sve snažniju“.

Naša poruka je mir i stabilnost, ali će Srbija nastaviti da bude sve snažnija, rekao je Vučić.

Ubrzati istragu ubistva Ivanovića

Predsednik Vučić izjavio je danas da želi da istraga o ubistvu predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića bude još brža kako bi se što pre došlo do rezultata.

„Imamo neku sliku ali ne bih davao zvanične izjave o tome“, rekao je Vučić, uoči mitinga liste koju predvodi Srpska napredna stranka u Batrajnici, na pitanje ima li novih informacija o počiniocima zločina.

On je rekao da se nada da će ubica, ili ubice, bez obzira da li je Srbin, Albanac ili stranac biti otkriven i kažnjen, napominjući da će Srbija na svaki način u tome sarađivati sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari