Vučić: Neka se Fajon izbori da Srbi postanu nacionalna manjina u Sloveniji

Ostavite komentar


  1. Da joj to njena funkcija dopusta siguran sam da bi gospodja Fajon to i cinila. Ovo je naravno tipicno seseljevska skola misljenja sa zamenjivanjem teza.

    1. Tačno tako. Više za Srbe uradi jedna Fajon nego ‘veliki’ Vučić. Uzgred, njegov posao bi bio da se bori za prava Srba u rasejanju, kada bi imao vremena od silnih zloupotreba (nepoštovanja zakona države kojom predsedava, ugrožavanja ljudskih i svih drugih prava građana ove države, korupcije i drugog kriminala … predugačak spisak bi ovde sledio …).

      1. Tamo gde su branili srbe Vucicevi i Seseljevi radikali kao i ranije Milosevicevi iz SPS -tamo nema vise srba. Vlast, vlast i samo vlast.. je glavna parola ovih stranaka, koje je vreme odavno pregazilo.

    2. Molim te Vucicu, nemoj me braniti. Ja necu da budem nacionalna manjina. Ja hocu da budem gradjanin Slovenije i da i dalje zaradjujem platu od 2000 eura. Bas mi je lepo. Nemoj me braniti.

    3. Ne podržavam ovakvo obraćanje Vučića, mada se EU političari stalno obraćaju Srbiji na taj način, pa nije na odmet da im neko odgovori. Ipak, voleo bih da mi pojasnite zbog čega ste sigurni da bi Fajon to učinila? Ja mislim da ne bi učinila, ali nisam siguran.

    4. Vukodlan…da Fajon može ona bi deportovala sve one koji nisu slovenci…Ps…Fajon baštini ono što je Djilas „pošteno“ zaradio na sekundama Rts-a…tako da mora da zaradi svaki evro napadajući Vučka.

      1. E, prijatelju ovo je ozbiljna kandidatura za najgluplji komentar godine i pored toga sto je tek prva polovina januara.

    5. @vukodlan*** El hefe svakoga dana u svakom pogledu sve više gubi kompas,žiroskop mu zaribao,GPS mu isključen,izgubio sekstant…Sve u svemu je dezorijentisan u svakom pogledu! Pa šta?!

  2. Nas predsednik ocito postaje sve nervozniji, jer reaguje sve netolerantnije na bilo kakve kritike. Iako ove ocito nisu upucene njemu jer on nije ni predlozio promenu censusa. Vucic nije glup covek, i ovakve reakcije u stilu „a zasto vi mucite crnce?“ su nekad bile daleko ispod njegovog nivoa. Nije ni jednom recju komentarisao ovo sto je Fajon rekla, nego odmah kao brani srpsku manjinu. Dakle najbogatiju srpsku zajednicu u bivsoj SFRJ, koja se samo bogu moli da je mi odavde ostavimo na miru.

    1. A kada je Vučić imao nekakav nivo (pogotovu intelektualni)? Ne kažem da nije obrazovan ali to ne znači ništa kada je kultura, tolerancija i pristojnost u pitanju. Uostalom, šta je mogao drugo da nauči od svog političkog oca i stvoritelja, Šešelja.

  3. Studente milenijuma, promašio si temu, sedi jedan*.
    *ako napišem pet ovi tvoji, nepismeni će pogrešno shvatiti.-

  4. Evo ga opet. Ovo je,ljudi,napast.Velika napast po zdrav razum ozbiljnih ljudi.Ovo sto sebe smatra nekakvim predsednikom koji je ogrezao u mrznji,zlu,lopovluku itd, je zadato Srbiji da bi jedan obican bedan narod doveo do samog kraha.Neverovatno. Da li su lhudi toliko glupi,naivni,dementni,da su zaboravili proslost ove individue koja je izgovorila,, sto za jednog,, koji se radovao kada je ubijen premijer,kada je ubijen Srbin sa Kosova. E sad,da li je moguce da u dvadeset i prvom veku tako nesto bude na funkciji i to na vrlo vaznoj? Strasno,ljudi,strasno.

    1. Ogromna vecina Srba koji zive u Sloveniji imaju slovenacko drzavljanstvo i samim time ne mogu biti manjina.

      1. Odavno veću besmislicu nisam pročitao, kakve veze ima državljanstvo sa nacionalnošću? Pa u Srbiji sve manjine imaju naš pasoš, normalno. Ispeci pa reci.

        1. Ali se ne izjasnjavaju kao Srbi dok se ovi koji zive po Sloveniji izjasnjavaju kao slovenci. To sto imaju poreklo je totalno nebitno. Malo ste pobrkali vi loncice a ne taj kome replicirate. Znaci Doncic, Dragic nigde nisu rekli da su Srbi, vec da imaju poreklo, oni su ljudi Slovenci, a Madjar iz Srbije je Madjar koji ima srpsko drzavljanstvo.

          1. Zasto su Italijani u Sloveniji nacionalna manjina a nisu Srbi kojih ima vise. Na desetine hiljada Srba su se morali odreci srpskog drzavljanstva (kao i u CG) dok od Hrvata, Italijana, Madjara to nisu trazili. Srbin samo oko se odrekao srpstva mogao je postati biznismen i cak gradonacelnik Ljubljane, ali kao Srbin nikako.

      2. Državljanstvo znači žive u nekoj državi a ne koje su nacionalne pripadnosti. Mađari, Hrvati, Rumuni … koji žive ovde imaju srpsko državljanstvo ali su i dalje to što jesu. Status manjine dobijaju (ako se potrude i za to izbore) pripadnici drugih nacija koji žive u nekoj državi (kao gorepomenuti kod nas).

      3. Blento blentavi, pa i Bošnjaci i Mađari i da dalje ne nabrajam, imaju državljanstvo Srbije pa su nacionalna manjina.

      1. Verujem da istu konstataciju nisi upotrebio za Miloševića, kada su žuti došli na vlast.

      2. Neverovatno ! Vreme pre DOS-a nije postojalo ? Imate li bar malčice sramote, vi profesionalni botovi i izbeglice iz realnosti…

      3. A pre njih komunisti, pa sloba, pa tek onda DOS i vučić. Da nas je zajahao samo jedan mi bi bili Švajcarska.

      4. Ma kakav DOS dovele nas zlatne devedesete a ovi nastavili do dana danasnjeg. Pola DOS-a je i danas na vlasti. Mentalitet nas je čudo božije.

  5. Reče čovek koji je od srba u Srbiji napravio nacionalnu manjinu. Ali polako, prvo će pobediti na predstojećim izborima a onda će mu Evropa servirati finalni ultimatum – ili priznanje Kosova u roku od 6 meseci ili Miloševićeva sudbina. Kako god, sledeću godinu teško da će vladati Srbijom.

  6. Nadam se da je “ preCednik “ sns sekte “ lupio “ ovu “ glupost “ na kineskom pa niko nije razumeo ni obratio paznju na njegove „izborno glasacke “ poruke
    Srbi u R.Sloveniji su ravno pravni gradjani R.Slovenije , clanice vec 16 godina EU , a u tvoj Srbistan ne zele dolaziti ni kao turisti

    1. Srbi u Sloveniji su ravnopravni gradjani Slovenije kakva glupost kakve to veze I’ma da statusom nacionalne manjine pa valjda se ravnopravnost podrazumeva pa valjda svaki gradjanin bez obzira gde zivi treba da bude ravnopravan bio on srbin bosanac slovenac makedonac a status nacionalne manjine se zasluzuje brojnoscu neke nacionalne grupe

  7. …..najprizemniji radikalski recnik…jadna je zemlja sa ovakvim “predsednikom“

  8. Zasluga Vucicu.Treba zasluziti da bi neko uradio nesto za tebe a ti i Srbija to niste.Nasuprot otjerali ste sve one koji su bili uz vas naravno sem Rusa i Kineza kojima sluzite kao krava muyara….

  9. Prosto mi nekada nije jasno, zasto se Srbi toliko mrze, zasto nam mnogi zele zlo, pa zar nismo uvek bili na strani pravde, nismo bili na strani saveznika, nismo li svima pomagali, nije li Srbija posebno stradala i u prvom ali i u drugom svetskom ratu????

      1. Na strani gluposti, zadrtosti, populizma, nacionalizma, sovinizma… Ne vidim da je i danas bolje. I uopste me ne zanima kakvi su bili drugi narodi. Mene boli jad i cemer u mom dvoristu.

  10. Da li je potreban veći dokaz da je bojkot uspešno sredstvo borbe protiv ovog nakaradnog autoritarnog režima? Vučić se uplašio da će u parlament ući samo vladajuće stranke (SNS i SPS) što bi bio njegov kraj, jer bi ga iz EU pitali „imaš li ti čoveče u državi opoziciju“. Evropa je spremna svašta da toleriše zarad svojih interesa, ali da u parlamentu nema opozicije, to je malo previše. Zato bi morao brzo da raspiše vanredne parlamentarne izbore, ovog puta pod kudikamo normalnim uslovima, što bi bio njegov politički kraj. Taj politički kraj i on sam predoseća, otuda i ovolika nervoza i sukob sa evropskim predstavnicima. AV je zaboravio prvu lekciju koju je naučio još 2008. godine i zarekao se da je nikad neće zaboraviti. Lekcija glasi: ako želiš da budeš na vlasti u Srbiji, slepo izvršavaj sve što stiže iz Evrope i USA jer oni menjaju vlast u ovoj zemlji (građani se ne pitaju baš ništa).

  11. @sloba
    Čudi nas vaše neznaje: elem, kako to, da vi tako izvrsno obavešteni, neznate, da su Srbi u Sloveniji „veoma cenjeni“ , svi leže po ladovini od banaka i čekaju da na zidovima izrastu svaki mesec novi euri! Jes’ kako da ne!
    Zapamtite obavešteni; Srbi su u sloveniji, kao nacionalna zajednica i kao pojedinci u većini slučajeba obespravljeni! Nemaju škole, ne uče srpski jezik,, kulturi, istoriji svog naroda itd…
    Slovenci ih u većini slučajeva preizru, imaju animutitet prem svemju što dolazi sa „juga“… itd…
    Zto ne pišite gluposti po internetnim portalima…

      1. Druže drugosrbijanac, a drug ste sigurno, gospodin niste jer oslovljavate strance sa „ti“ umesto sa poštovanjem.

        Po toj logici, šta će Albancima škole na Albanskom jeziku u Srbiji, Vlasima na vlaškom, Madjarima na madjarskom, i dalje. Čak su i Bošnjaci tražili (i dobili) udžbenike na tzv. bošnjačkom jeziku (u stvari narečju, ali o morfologiji jezika i sličnim momentima možemo samo mi lingvisti da pričamo).

        Učenje svog jezika znači čuvanje svoje kulture, tradicije i istorije. To svaki Englez, Nemac i Francuz znaju, pa je red i da duboko podeljeni i mentalno oslabljeni narodi (dugim i predanim radom pošasti komunizma) to polako shvate.

        Eto, zato.

        1. U Nemackoj ima toliko nasih a nisu nacionalna manjina. Jezik im je omoguceno da uce , ako zele, subotom mogu da idu da uce srpski , istoriju i religiju, ja svoje dete nisam time opteretila. Sve sto mu je neophodno, naucila sam ga ja. Dovoljno je da zna ko je i odakle je i da govori srpski. Kao sto smo i mi kod kuce naucili jezik, a ostalo u skoli.

          1. Tako nemisle Albanci Hrvati Crnogorci Bosanci to sto ti mislis da Nije vazno I da je bitna samo dobra Plata I zivot a onda za par generacija ces videti koliko cetvoji potomci znati da su poreklom srbi

        2. Nikola,
          a zasto bi Srbi u Sloveniji trebalo da imaju svoje skole itd? Zato da ne bi morali da nauce slovenacki jezik? Zivim u Sloveniji i znam da ima puno Srba koji ovde zive i mrzi ih da nauce slovenacki. Kad ih pitam zasto, kazu – pa svi Slovenci razumeju srpski.
          Dakle, lenji su i arogantni, pa ne zele da nauce jos jedan jezik iako tu zive. Ukoliko bi imali svoje skole, to bi bio jos jedan razlog da ne uce slovenacki.
          Pogresno.
          Ko hoce i zeli da radi i uci i ko je vredan, je uvek dobrodosao u Sloveniju, koliko vidim.
          Vucic bi pre trebalo da se zapita zasto toliko gradjana Srbije zeli da ode iz Srbije (oko 50.000 godisnje), umesto sto se hvali o otvaranju fabrika i auto-puteva.
          Dobra vladavina se moze izmeriti samo jednim parametrom: koliko ljudi je napustilo zemlju i koliko se ljudi uselilo u zemlju. One zemlje u koje ljudi idu su dobre zemlje, one iz kojih beze su lose. Nema tu filozofije.
          Iz Srbije godisnje ode 50 hiljada, u Sloveniju se godisnje useli oko 30 – 40 hiljada (od toga preko 10.000 iz Srbije).
          Vi procenite gde je bolje.

        3. Nikola, jos samo da dodam, socijalizam je insistirao da svako ima svoje skole, pa su tako sve nacionalne manjine imale svoje skole (Albanci na Kosovu, Madjari, Rumuni i ostali u Vojvodini itd), i tako svi Slovenci sada razumeju srpski.
          Dakle, bolje da ne lupetate i ponavljate kao papagaj ono sto nam inace tupe politicari vec 30 godina, za sve kriveci „komunizam“, sto im je izgovor za sopstvene neuspehe.
          Dokle ce vam komunizam za sve biti kriv? 30 godina je proslo od raspada SFRJ, i komunizam je i dalje kriv. Dokle?
          Dosadni ste vise s tim.

          1. Sta mislis o vasim komsijama hrvatima kojima cetvrina stanovnika ode u inostranstvu a oni su u evropskoj uniji

    1. Nisam rekao da su „veoma cenjeni,“ vec da su najbogatija srpska zajednica u bivsoj Jugi. Prema nekim procenama imaju znatno vece prihode od Srba u Hrvatskoj.

    2. A vi ste Obrene u sve upućeni? E3vo da vam kažem iz prve ruke. U Sloveniji ova nakaradna vlast Srbima samo pravi štetu. Pustite već jednom druge i kako se drugi brinu o Srbima. Radije se posvetite sami sebi, da vam se deca ne leče putem SMS poruka, da su u sanitarijama po bolnicama u srbiji sve pločice na broju, da bolesnici imaju šta da jedu i na kraju da dođu do lečenja bez mita.

    3. Slovenci su apsolutno U PRAVU AKO SE ANALIZIRA NJIJOV ODNOS PREMA SRBIMA.Zar I svojoj republici da dozvole jedan pokret za stvaranje nove SRPSKE države unutar Slovenije??¿¿

      1. Najgluplji komentara davno nisam cuo znaci to je ta demokratija za jedne moze a za druge to isto nemoze jer Oni ovo I ono onda najbolje da srbe obelezite kao jevreje ovo sto to pricas rade nacisti

  12. Kako je ovaj covek bezobrazan i arogantan. Sramota me sto vodi Srbiju. Svi nam se smeju i posvadja nas sa celim svetom. BRUKA.

  13. Gospođi Fajon bi bolje bilo da se bavi pitanjima iz svoje nadležnosti i da ostvari bolje i vidljivije rezultate.

  14. Predsednice cemu nervoza? 🙂 Evo Srbin je gradonacelnik Ljubljane. Sto se mene tice, izgleda da su Srbi integrisani i postovani, iako ga posebno ne vole. Ja nikad ruznu rec u Ljubljani nisam cuo.

  15. Vule, ne pravi se lud, zahvaljujući demokratskim institucijama došao si na vlast, a iste si uništio. Pa upravo se zbog toga i vodi dijalog koji ne vodi ničemu.

  16. Srba jeste ima mnogo u SLO. Ali uvet za status nacionalne manjine je, kao sto i vas precednik zna, istorijsko prisustvo na nekoj teritoriji. Srbi u ekonomski migranti u SLO, i zive po celoj teritoriji iste. Tako da o statusu nacionalne manjine ne moze ni da se razgovara. Po toj logici, u svakoj drzavi ala Austrija, Srbi bi morali biti zvanicna manjina?

    1. Mnogo se pravite naivni, a svi znaju da se nakon raspada SFRJ svaki Srbin u Sloveniji morao izjasniti kao Slovenac ili bi mu ne bi bilo dato državljanstvo.

      1. @argh: Laz. Da je tako, ne bi se preko 50.000 drzavljana Slovenije izjasnjavalo kao Srbi. Na tom osnovu i traze neki status nacionalne manjine.

    2. Da Vam pomognem, Vučić slabo zna pravo ,pa zato i postavlja neumna , nebulozna pitanja ..

      1. Bosanci su oni narodi koji zive vekovima u bosni, a bosancerosi su oni koji su otisli trbuhom za kruhom za Beograd,Vojvodinu,Sloveniju,Nemacku itd.Medju njima su vucici,seselji,vulini,mihajlovicka,brnabicka itd.

        1. Odlično Ljiljo!
          Precizno Jasno objašnjenje razlike značenja reči
          Bosanac i Bosančeros.
          Treba nam više te vrste preciznog, jasnog izražavanja.

    1. Najbrojniji si oni u Sloveniji koji u matičnoj državi imaju najviše gologuzije.

  17. Srbi u Sloveniji su iskljucivo ekonomski emigranti u poslednjih nekoliko decenija potpuno integrisani tj postali Slovenci.
    Vucic bi bolje trebao da se zapita zasto toliko ljudi odlazi iz njegove Srbije.

  18. Vučić, ostaje Vučić, tj. strašilo koje arlauče sa, od naroda otetih, medija. A kad bi skinuli sa njega medijske prnje i dronje i bečenja, videli biste da je to samo jedan mlohavi, politikantski nikogović, koji zajedno sa svojim jatom sns lešinara pustoši Srbiju.

  19. Kakvo, bre, pitanje Srba u Sloveniji, bote? Procitaj komentar Slovenca malo pre tebe. Ne moze da bude jasniji i smisleniji.

  20. Covek kaze:imacemo110,120 ili 130 ljudi u parlamentu.Vucic Aleksandre
    sto uopste idemo na izbore kad ti VEC znas koliko ces imati poslanika?
    Ima li to igde na planeti ? Pa sad mi recite da nije DIKTATOR i tiranin koji
    sve unapred zna,kojem opozicija sluzi za čisto potkusurivanje i omalovaza
    nje.Mene je Sramota sto sám Srbin,kad ovakav covek vlada drzavom.

  21. On sve bezobrazniji i bezobzirniji a bojkot i opozicija sve nemocniji. Da li smo uopste sposobni da vratimo Srbiji dostojanstvo i kako to izvesti. Preklinjem vas i molim vas na kolenima izadjimo svi na predstojece izbore.

  22. Klasična zamena teza po Protokolu SRS ophođenja i ponašanja !!!
    Ali na stranu to. Tanja Fajon ovde govori kao predstavnica EU, i ako su ti Vučiću usta puna EU integracija, onda ne benavi više i ne brukaj se !!! Dosadan si !!! (ali za Srbiju poguban – nažalost)

  23. @Srbin iz Slovenije
    Nisite vi Srbin, nego slovenac, ili u njgorem slučaju „Juda Iskaristski, koji je za šaku novca prodao narodnosti i svoje srpsko ime!“, priklonivši se „zlatnom teletu“(ko uopšte znate šta to znači). Kratko i jasno „prodao si ime i veru za večeru“. Kao oni u Srbiji, koji su srpsko tržište prodali slovecima za „kilo vina“, koje im je veće i važnije od sveg što je srpsko!

    1. E moj Miloše, da li ti znaš koliko je trenutno dece iz Srbije na školovanju u Sloveniji? I da li znaš da se baš niko od njih neće vratiti u Srbiju? Toliko o ugroženosti Srba u Sloveniji. Svako ko ima mozga ide gde će mu biti bolje.

  24. Da budu navionalna manjina u Sloveniji? Zasto? Pa srbi idu tamo glavom bez obzira….nisu zainterrsovani za to. A ti bi da imas jos jednog Pupovca…pa da ga zoves na konsultacije…

  25. Što se tiče komentara A.Vučića na izjavu Tanje Fajon na smanjenje cenzusa u predstojećoj izbornoj godini , tj za tri meseca , da nije u skladu sa pregovorima sa parlamentarcima EU u Beogradu .
    pitanje ostatusu Srba u SLOVENIJI kao, nacionalne manjine, je neumesno do ne pametno , ako on to može da razume….
    Vučić neće nikada ad nauči na pristojno ponašanje , koje zahteva njegova još uvek funkcija Predsednika Srbije …..

    1. …u skladu sa pregovorima sa parlamentarcima EU, u Beogradu..ističe Tanja Fajon…..

  26. Tanja Fajon veze nema sa time, to Vučić može da pita Pahora i slovenačku vladu. Ali njima on to ne sme da pomene. Isto kao što Milu ne sme ni ime da pomene kad govori o verskom zakonu.

    1. Da vas podsetim. U Sloveniji je na vlasti demokracija koja poštuje ustav i zakone, tako da taj Pahor nema nikakve veze sa bilokakvim nacionalnim manjinama. Usput, on se ne meša u sve i svašta kao Minhauzen jer je to protivustavno.

  27. Sta nas snadje, dragi Boze. Ima li kraja bahatosti i leka ludilu. Aman ljudi, budite se vise.

  28. Po kom kriterijumu će predlog o smanjenju cenzusa biti sa 5% na 3% a ne na 1%? Odlučio Sveprisutni,Svevideći,Prvorođeni…?

  29. Bravo , ala se boris za SRBIJU I SRPSKI NAROD, HULIGANSKOM RETORIKOM KOJU SI ZAVRSIO NA UTKMICAMA, jedino gde si neprevazidjen je da napadas opoziciju, nazivas nekog svaki dan lopovom, a u isto vreme neces da sredis da institucije funkcionisu, samo zarad ostanka na vlasti, kako i sta radis jos uvek ces vladati dok je Pimka i Hepija nema zime za tebe

  30. Molim Vas gospodine predsedniče, nemojte se zalagati za prava Srba u bivšim republikama. Još se ti Srbi oporavljaju od Vaše brige za njih 90-ih godina, pod okriljem Vašeg drugog oca, UDBA-škog vojvode. Pojedinci su se možda i oporavili, ali srpsko nacionalno biće koje je zauvek odstranjeno sa pojedinih etničkih prostora se od tog hirurškog zahvata nikada oporaviti neće, između ostalog i Vašom zaslugom. Tako da Vas još jednom molim, nemojte se zalagati za prava Srba u bivšim republikama, zarad njihovog dobra.
    I da, drago mi je da ste pročitali mnogo knjiga…

  31. Ocigledno da su Srbima u svim bivsim republikama SFRJ, osim u BiH, manje ili vise uskracena odredjena prava. Milosevica ih doveo u tu poziciju, demokrate se nisu mnogo brinule, ali ih nisu ni zloupotrebljavali, a Vucic ih prodaje zbog sopstvenih interesa, a kad zatreba javno ih oplakuje. Zasto se Srbi u Sloveniji ne zale EU? Neka ne cekaju na Srbiju.

Ostavite komentar


Politika

Mihajlović, Šormaz, Joksimović, Pak: Gde su i šta rade disidenti iz vrha Srpske napredne stranke? 10

Mihajlović, Šormaz, Joksimović, Pak: Gde su i šta rade disidenti iz vrha Srpske napredne stranke?

Kao najveća i najjača stranka na političkoj sceni Srbije Srpska napredna stranka (SNS) retko je dozvoljavala da u svojim redovima ima kritičare politike partije. Ipak, nekoliko članova, koji su obavljali funkcije od savetnika, do poslanika i ministara "odvažilo" se na takve poteze. Danas, neki su se povukli iz politike, neki osnovali svoje stranke, a za neke nije bilo posledica.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.