Vučić: Poštujemo integritet Ukrajine, ne čujem se sa ruskim rukovodstvom 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od početka napada na Ukrajinu nije imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom i da Srbija nema nikakve veze sa tim sukobom.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će se jasno distancirati od Vladimira Putina, Vučić je posle susreta sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok, rekao da „ne zna oko čega Srbija da se distancira“.

„Kakve veze mi imamo sa sukobom u Ukrajini, šta je Srbija uradila pogrešno. Mi ne govorimo o ličnostima, kod nas nema ljubavi i mržnje, već poštovanja međunarodnog prava. Baš kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i u Generalnoj skupštini UN podržali smo izjavu u kojoj je samo rečeno da su neprihvatljivi napadi i ugrožavanje teritorijalnog integriteta ukrajinske države“, rekao je Vučić.

Kada je reč o sankcijama Rusiji on je rekao da bi mogao da govori ko koje sankcije po potrebi uvodi i ne uvodi, ali da je o tome razgovarao sa ministarkom Berbok.

„Srbija se ponaša odgovorno i nastaviće da se ponaša odgovorno. Što se tiče ličnih kontakata, od početka napada na Ukrajinu nisam imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom tako da ne znam od čega bih se distancirao“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o pozivima Ukrajine i Rusije dobrovoljcima, Vučić je rekao da je po krivičnom zakonu Srbije, kažnjivo učešće u bilo kakvim sukobima koji ne znače odbranu teritorijalnog integriteta Srbije i da će svi koji učestvuju u ratovima biti kažnjeni.

Vučić: Nemačka ključni politički partner Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Nemačka najvažniji partner Srbije po pitanju evropskih integracija i ekonomske saradnje i da je samim tim, njen ključni politički partner.

On je posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok kazao da je Nemačka „ubedljivo“ najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i najveći investitor u srpsku privredu.

„Srbija i Nemačka imaju odlične ekonomske odnose i danas nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji. Trgovinska razmena iznosi 6,5 milijardi evra, nemačke kompanije su najveći investitor u Srbiji i na tome sam im veoma zahvalan“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je sa nemačkom ministarkom razgovarao i o evropskom putu Srbije, zelenoj agendi i borbi protiv klimatskih promena, ali i o stanju u regionu.

„Govorio sam o promenama našeg Ustava i o neophodnosti daljih promena u oblasti vladavine prava. Važna tema je i stanje u regionu, za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti za ceo region. Nedvosmisleno sam govorio o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i pozicije Republike Srpske unutar BiH“, rekao je Vučić.

Ponovio je da dve zemlje imaju različite stavove po pitanju odnosa Beograda i Prištine, ali i da smatraju da dijalogom treba rešavati probleme.

„Zato je Srbija posvećena dijalogu u Briselu“, kazao je Vučić.

Dodao je da je sa nemačkom ministarkom razgovarao i o „svim važnim“ temama u Evropi i svetu, uključujući i dešavanja u Ukrajini, i da je poikušao da objasni poziciju Srbije.

„Zahvalan sam ministarki što me je saslušala jer Nemačka je najsnažnija zemlja u EU. Daćemo sve od sebe da dalje unapređujemo odnose sa Nemačkom iako nažalost, imamo različite stavove po određenim pitanjima u našem okruženju“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari