Vučić: Nestajemo kao nacija 1Foto: Twitter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na svečanom otvaranju porodilišta Opšte bolnice u Aleksincu, da najveći problem imamo sa brojem rođene dece i da nestajemo kao nacija.

„Svi podaci, makar bili za nijansu bolji nego prošle godine, za dve nijanse bolji nego 2016. godine i dalje su veoma loši. Imamo užasan trend nestajanja stanovništva“, rekao je Vučić i dodao da to nije zbog toga što imamo visoku stopu smrtnosti.

On je ukazao na to da „najveći problem imamo sa brojem živorođene dece“.

„Srbija, i mi kao narod, nećemo moći da opstanemo ukoliko u svojim glavama nešto ne promenimo. Imaćemo najmodernije bolnice, predivno uređene zidove, lepe krevete, sve što treba da se uredi i uradi. Ali nije broj dece direktno proporcionalan razvoju ekonomije, napretku životnog standarda. Naprotiv, neretko je to obrnuto proporcionalno“, rekao je Vučić.

„DŽabe što ćemo probleme da rešavamo, džabe što ćemo da imamo penzije i plate, za tri ili četiri meseca, veće nego ikada, sve je to džabe ukoliko ne budemo imali dece, ukoliko ne budemo brinuli o budućnosti“, upozorio je on.

Prema njegovim rečima, zemlja, livade, planine i doline ne znači ništa ako tu ne bude dece i ako ne bude onih koji će te livade, planine, reke i doline da čuvaju.

Vučić je rekao da je u mnogim mestima u Srbiji zabeležen značajan pad rođenih i dodao da je najveći pad zabeležen u Novom Pazaru, Pančevu.

Vučić je zamolio „mlade bračne parove, i one koji tek stupaju u bračnu zajednicu, da razmišljaju o tome šta ostavljaju posle sebe, ne samo da razmišljaju o sebi, već da razmišljaju o svojoj Srbiji“.

„Nemamo opstanka, nemamo šta i za koga da čuvamo ako ne budemo imali više dece“, istakao je Vučić.

On je obećao da će država nastojati da i drugim podsticajnim finansijskim merama omogući siromašnima da izdržavaju decu.

Danas u ovoj bolnici JE rođen dečak, rekao je Vučić i roditeljilma poželeo da im „sin bude uspešan i dobar“.

Rekonstrukciju porodilišta je finansirala Fondacija „Dragica Nikolić“.

Vučić je zahvalio Dragici Nikolić i porodici Nikolić i naveo da „gotovo 500.000 evra nije mali novac“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari