Vučić nije dobio najviše odličje od Putina

Sporne tvrdnje predsednika Srbije o ordenu koji mu dodelio ruski lider

Ostavite komentar


  1. Naravno da nije. Ali, mora se priznati da zvuci bolje od one nagrade za italijansku testeninu.
    Jbg, toliko se uvukao Putinu da ne moze vise ni da dise. Ni vucic ni Putin.

    1. Goran:Štali ti imaš u toj tvojoj šupljoj glavi. Mozga sigurno nemaš.

      1. А ко му даје минус са много о и у, велики Илија без презимена.

  2. Nije mi jasnozašto pokušavate da obesmislite piznanje bez obzia i da ono što vam je rečeno u ruskoj ambasadi. A ako je izvor Vuk Jeremić ,koga citirate u tekstu,pa zar oni nije pre desatk dvadesatk dana ekao da Putin voli Srbiju,ali prezire Vučića.

    1. dra:Ko god omaložava ovo priznanje, taj ne misli dobro ni Srbiji a ni Rusiji.

      1. Botu sizofreni, Mitre tj. Milose. Nemoj da koristis dva imena za pisanje komentara ili bar promeni stil pisanja. Prijatan sendvic i pozdravi Micuna.

          1. Ha,ha,ha… evo i treceg imena za Milosa tj. Marka.
            Micune, Micune zar zaista nemas bolje od ovog sizofrenog bota?

    2. Auuu, pa ovo je strasno kolika nepismenost vlada medju vama botovima. Ima li tu u vasem „stabu“ bar jedan iole pismeni bot?

  3. Орден Александра Невског јесте једно од највећих руских државних одликовања. Након револуције био је укинут, али је касније обновљен. Председник Србији А.Вучић је први Србин који добија ово високо признање у наше време, што само по себи о многоме говори.

    1. Šta govori i na kom jeziku? Šta tačno i vi botovi i oni normalni imaju od ordena, ko god da ga je dobio?

  4. Aleksandar Čepurin kaže: „Orden Aleksandra Nevskog jeste jedno od najvećih ruskih dravnih odlikovanja. Nakon revolucije bio je ukinut, ali je kasnije obnovljen. Predsednik Srbijr A. Vučić je prvi Srbin koji dobija ovo visoko priznanje u naše vreme, što samo po sebi mnogome govori“. E sada pitanje, zašto naši dragi sunarodnici pokušavaju da obesmisle svaki pomak, svaku nagradu ili uspeh?!

    1. to jedino to i mozete, da vredjate i da se nervirate sto nista ne mozete da uradite..

    2. Dobio ga je i Bogoljub Karic. Imas njegovu izjavu pa citaj. Da li laze u to necu da ulazim ali on kaze da je dobio pre Vucica.

      1. …saopštio Vuk Jeremić u tekstu Danasa.A koliko juče Jeremić rekao da Putin voli Srbiju,ali prezire Vučića. Pa sad @miki rudinski,ili kako se već zoveš, nastavi i dalje da neke nazivaš @nepismeni,šizopfreni botovi@ i slično…ali to je stvar voje lične kulture,obrazovanja ili možda patološđkog stanja.Da si živ i zdrav,ljubi ga majka…

    3. Kao prvo, nije tu ništa obnovljeno. Ono onda je, do Revolucije 1917, bio orden SVETOG Aleksandra Nevskog, a dodeljivao ga je ruski CAR.
      Ovo danas je orden Aleksandra Nevskog (bez „svetog“ ispred), koji se dodeljuje za drugačije zasluge, a koliko vidim, današnja Rusija (još) nije carevina, barem ne formalno.
      I šta je onda tu „obnovljeno“? Ja tu vidim samo dva ordena vrlo sličnog naziva, ali to je sve što imaju zajedničko!
      Kao drugo, Vučić nas je (opet) slagao. Nije tačno da taj orden nije dobio niedan Srbin u poslednjih 100 godina jer ga je pre njega dobio Bogoljub Karić!
      Ostali neruski dobitnici tog ordena su posebna priča i svako ne društvo u kojem bi pristojan čovek želeo da bude!
      Mada, i Jeremić priča da je diplomirao na Kembridžu, ali to nije „onaj“ Kembridž, Engleska, nego Kembridž, USA! Svakako solidan fakultet, kao i vuičev orden, ali ipak nije „ono pravo“!

    4. Da li to kaže čačanski Čepurin ili onaj pravi? Pitajte Krleta šta on misli.

  5. Kaže se u tekstu: „uspostavljena su još dva ordena višeg reda“. Da li je reč o ordenima koji su višeg reda od Ordena A. Nevskog, ili su ukupno uspostavljena tri ordena višeg reda od kojih je jedan Orden A. Nevskog? To iz teksta nije jasno. No, sve u svemu još moramo čekati istinu u vezi sa ovim. Očigledno je da je stvar ispolitizovana maksimalno i da postoje očite akcije da se ista stvar minimalizuje, ili preuveliča. Ja, stvarno ne mogu da vidim ni jedan jedini objektivni razlog da A.V. dobije orden od Rusije, tamošnjeg državnog rukovodstva, a još manje Rusa.

  6. Eto, konacno, i srpska moralna gologuzija ima razloga da slavi?! Vucic, na njihovu srecu i radost, nije dobio najvise rusko odlikovanje vec „samo“ ovo o kome je rec?! Sirotinjo i Bogu si teska?!

  7. Svaka čast Vučiću! Dobio orden koji nose najgori diktatori i autokrate centralne Azije i Evrope! Alal vera majstore!

    1. ce da dobije od makrona?cuo sam da mu spremaju parizer sa ukrstenim jajima od galskog petla

  8. Ovde bre sve sami političar i visokoumni analitičar. Svi nešto objašnjavaju, razjašnjavaju, konstatuju, zaključuju, a niko da da neki predlog kako da se reše ključni problemi koje ovo društvo nagriza u temelju njegovog bitka. A ovi konstatuju probleme a niko ne daje rešenje. To su odlike plemena a ne istorijski odgovornih naroda, Svi se uhvatili ordena, koliko zlata je na njemu koliko ima dijamanata, brilijanata. Kojeg je stepena važnosti itd. A ni jednog komentara na česte teme koje se pokreću u sveri odlaska najumnijih, naškolovanijih i to da je Srbija za proteklih 20 godine izgunila po teritoriji koja se ispraznila i po intelektualnom potencijali još jedno Kosovo, ali sad iz uže Srbije. Tako da su komentari samoterapeutski autosugestivno procesi refleksija neostvarenih snova iz detinjstva ili pak preterane ambicije persona sa inicijativom bez istorijskog kompasa, koji bi pokazivao put kojim treba da ide ka smiraju kojem neizotavno teži.

    1. Evo predloga: Da se nesposobna opozicija povuče i da se politički prostor ustupi novim ljudima i manjim strankama ili pokretima. Da protestanti izađu sa adekvatnim političkim zahtevom: „Pošteni izbori između Vučića i predloga tehnokratske vlade (profesori univerziteta) i ukoliko zahtevi za fer izborima ne budu ispunjeni protesti do podnošenja ostavke Vučića“. Tehnokratska vlada koja će u okviru svog mandata uvesti red u izborni proces, reformu zakona, konsolidaciju finansija i državnih institucija. Nakon toga izbori, pa neka društvo odluči da li će levu, desnu ili centralističku vladu.

      1. @Komentator
        Eto i ovo je nešto novo. Odbacimo sujete. Zašto se boimo da nešto kažemo. Zašto su nam misli okovane.Zašto zabijamo glavu u pasak.
        Ovde mora sa Vučićem da ode oko 40.000 služnemika. ovde mora ceo narod da izdrži ogroman napor reformacije.I ovde vođa ili vođe moraju da kaži ono što je Čerčil rekao Englezima:“ Očekujte. krv, znoj i suze“, pred rat na izborima koje je ipak dobio. Izašao je iz rata kao pobednik. Ali Čerčil je vratio Englezima ponos i civilizacijsko dostojanstvo imperiji kojoj to pripada, hteli mi to priznati ili ne.
        Tako da nam treba naš Čerčil, a mi da budemo u ovom teškom trenutku Englazi. E sad slaba vajda, jer smo mi neprejebivi Srbi koji su jači i od sopstvene sudbine, ali i nemamo tog nesretnog Čerčila. Tako da ni jedan istorijski uslov ne ispunjavamo. Ovo je normalno serbsko stanje entropije koje teži od lošeg ka gorem.

  9. Vidim da se komentatorluk razmahao, pa cak sevaju i varnice pa i uvrede izmedju raznih komentatora. A ovamo, kad se bolje pogleda: jedan diktator odlikovao drugog pi principu „ja tebe serdare, ti mene vojvodo“ ili, ako hocete latinski (od starih varalica) “ similis simili gaudet“.

  10. Super što smo u društvu siromašnih azijskih država i Belorusije iako geografski kulturno pripadamo srcu Evrope. Doduše nijedan Srbin ne želi ni da poseti te države a sve jedan do zadnjeg od 3 miliona su otišli da žive na zapad.

  11. Vucic od svega mora da napravi kino pa i od ordena. A Srbija je kino u kojoj se sa vremena na vreme prikazuju komedije i horori.

  12. Eво и Вождов отац каже да су му сузе пошле кад је чуо за орден. Како ли је реаговала мама? Да ли је и она лила крокодилске сузе кад је чула да је њен добри Аца, заслужио колајну, од Путина. Ако га је добио Боги Карић као морална громада, могу да претпоставим да је одликовање мало јаче од златног лава. Добило га 3000 људи! Бато, али наш је најбољи! Живео Вожд! Живела линија Карловац-Карлобаг- Огулин-Вировитица и 100 за једнога! Ускоро и Нобел за мир. Кад је могао Арафат што не би и Он. Златно доба! Аферим, домаћине! Бар још 30 година да Те не мењамо, и сви проблеми ће бити решени. Незапосленост најпре јер нико неће остати у Србији! Мало ли је? Ееее.

    1. Da li ovaj orden znaci da ce I on zavrsiti tamo kao I Karic?
      Posteni ljudi idu na Zapad, a lopovi zna se gde

      1. Ja bih najviše voleo, a mislim da bi to želelo par dve trećine Srba, da Vožd ne odmagli ni u Rusiju ni na Zapad nego u Zabelu kod Požarevca. Da mu to bude dom za bar 20 dolazećih godina!

        1. Gde li ti nađe tih „bar dve trećine“ kad na svakim izborima u zadnjih 5 godina AV dobija oko 50% glasova a u zadnje vreme i više? Ne verujem da si toliko nepismen i naivan da veruješ u floskule o pokradenim izborima ali ti se ta mantra svakako mnogo dopada.

  13. Није битно ко је до сада добио ордена „Александра Невског“, најважније је да је њега добио наш највећи, јер га немамо вишљег, Александар Вучић и још након 1917. године, prvi. Ипак величина је величина. Браво! Колико дуго смо га чекали, а поготову син Анђелка, добро је што је престао са сузама. Немојте разочаравати Вучића, омаловажавајући му орден, кога треба да добије, пустите га нек се радује и хвали, мало ли је, чекао га годинама и најзад се смиловао велики Путин. Поклону се у зубе не гледа и то највреднији, најскупљи и најлепши орден у историји ког ће добити славодобитник ΛV раме из раме са Његошем, Пашићем и Карађорђевићем.

  14. Svaki demokratski drzavnik odbio bi ovaj orden ,sramot je stati rame uz rame sa kavkaskim diktatorima i autokratima.
    Ali ni ovaj nije nista bolji.

  15. Dikttor jedne imperije dodelio orden diktatoru zemlje gologuzije. Po starom kolonijalnom principu , odlikuj vođu jednog plemena koji drži zemlju u povlašćenom položaju kolonije da bi je imperija muzla . Isti sistem sprovodi i amerika , nema razlike .

  16. Čestitke srpskom predsedniku ali i narodu koji je glasso da ima takvog predsednika. Nije lako biti u društvu ordenja sa Žirinovskim, ili predsednicima BjeloRusije, Turkmenistana, Tadžikistana ili drugih stana….

    1. „jasno je poručeno Vučiću da se od njega očekuje da ostane saveznik Rusije, budući da nijedan dosadašnji strani zvaničnik koji je dobio to odličje nije okrenuo leđa Rusiji“
      :)))) Aj u 100 banke da znamo ko će biti prvi..

  17. Ovoaj orden nije odraza prijateljstva, kako kazu rusofili, ljubitelji diktature i tiranjie, nego odraz robovlasnickog i gubernijskog odnosa Srbije Rusije, cime omarazena ruska cizma sve cvrsce pritisce vrat evropske Srbije.

  18. Meni je ovde jasno jedino da je AV ovaj orden bukvalno iskamčio. U suštini Putin bi mu prilikom posete dodelio neki orden, ali bi za AV bilo pogubno da je to bio isti koji je dobio Toma. Ovako eto može da kaže da je nadmašio Tomu. E sad koliko je ovaj orden plaćen nikad nećemo saznati.

  19. Hajdemo ovako. Najveći orden koji Francuska dodeljuje je Legija Časti ja lično poznajem nekoliko Srba koji su dobili to najvipriznanje koje dodeljuje predsednik Francuske Republike a verovatno je barem sto puta više od narečenih 300 laureata ordenom Aleksandra Nevskog.
    Nisam siguran, ali i orden Aleksandra Nevskog se kao i Legija Časti dodeljuje u nekoliko oblasti. Pa prema tome verovatno je i moj prijatelj Bogoljub Karić dobio takav orden jer je izgradio pola ruskih gradova.

    1. To aludiraš na venecijanskog „Zlatnog Lava“?!
      Baš bi voleo da Vučić dobije Nobelovu Nagradu za rešenje kosovskog problema (jer ja i većina nas sa KiM želimo da se to vekovnog pitanje reši odmah i sada) pa da vidimo onda šta će se tek o Nobelovoj Nagradi pisati. Zanimljivo je da se i jedinom srpskom Nobelovcu Ivi Andrić zamera što je bio uporan u rešavanju kosovskog pitanja preseljenjem Albanaca u Anadoliju.

  20. Ako je to isto odlikovanje zaista dobio ranije i Bogoljub,onda nam je sve jasno(bar meni)!
    Bogoljub voli sve te plakete,odlikovanja,razne titule zvanja znanja/sranj….,pa je možda rešio da „časti“ Vožda i odreši kesu Putinu (ko’nekad M.Marković) ne bi li mu se još više dodvorio!

  21. Rauzumljivo je da Vučićevi protivnici pokušavaju da umanje značaj ovako velikog priznanja a s druge strane šta bi sve dali da oni mogu da ga dobiju. Oni su navikli da se sve dobija na mufte ali ovako nešto mora se prvo zaslužiti a to je lekcija koju nisu učili.

  22. Draga opozicio““ pa vi jedan drugome nebi dali orden pa kako god se on zvao. ndjite jednog među vama koji zasluzuje orden, imenujte ga i razlog zašo dobija pa ce te videti da takvog medju vama nema.
    Sedi te zajedno za okruglo sto i dogovorite se MOLIM VAS NAPISITE REZULTAT

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.