Vučić nije "vrhovni komandant oružanih snaga"

Predsednik Srbije pogrešno interpretira ustavnu odredbu o komandovanju vojskom

Ostavite komentar


  1. Dakle radi sa vojskom šta hoće ali ne piše vrhovni ni oružane snage ,naprosto smešno od vaših sagovornika, Tadić i Nikolić su bili vrhovni komandanti i to vaim sagovornicima nije smetalo ,ovo da

  2. Složio bih se sa autorom teksta, moguće je da je ovo zbog najavljenih promena ustava, ako bude tako, mada meni lično jeste logično da najveća pozicija u državi bude odgovorna za oružane snage. Mislim da je tako i u Americi, i nekim drugim zemljama, koje imaju dobre ustave.

  3. Из Википедије, слободне енциклопедије
    Врховни командант је највише и централно тело командовања и руковођења у оружаним снагама или у здруженим војним снагама војних савеза.[1] Може бити једна особа или колективно тело. У већини држава, врховни командант оружаних снага је државни поглавар-представник државе (председник, краљ, итд). Врховни командант командовање и руковођење остварује номинално (титуларно) или стварно (де факто) преко владе, односно министра одбране, главног штаба или неког друго здруженог тела, а његове наредбе проводе официри и подофицири именовани и распоређени на командне дужности у оружаним снагама. У неким армијама титула за врховног команданта је ранг генералисимуса.

    По уставу Србије, председник републике је врховни командант оружаних снага.[2]

  4. Mislim da je uvek sve bilo isto. Predhodni predsednici Srbije su takodje vrsili funkciju vrhovnog komadanta samo se nisu tako nazivali.

  5. Organski ne podnosim "hvatanje za rec" i vadjenja istog iz konteksta. Ako je Ustav izričit i po njemu predsednik komanduje Vojskom, onda je vrhovni, jedini, najnadlezniji, … nazovi kako hoces, vrhovni je.

  6. Sve isto kao kada je na toj poziciji bio Tadic i Nikolic,ali mora se pronaci razlog da se Aleksandar Vucic kritikuje jer pojedinci samo za to zive.

  7. Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

  8. Jao majko, samotitulisanje, narcisoidnost, krsenje zakona, izgradnja kulta licnosti, aj da dodamo jos malo drvlja i kamenja ali na kontra tasu stoji da je to stvorenje koga svi ocrnise jedino krenulo da nam uredjuje drzavu, ekonomiju i institucije.

  9. @Gagi *** U Ustavu Srbije NE postoji pojam ili titula "vrhovni komandant oružane sile (vojske)".Pročitajte malo pažljivije štivo na koje se pozivate.Druga je stvar i problem što aktuelni predsednik Srbije dodeljuje sebi zvanje koje zakonski ne postoji pošto je iskompleksirana ličnost željna vlasti po svaku cenu a svesna svoje SRS prošlosti.Dokaz za to je i postavljanje osobe na položaj premijera-ke Srbije koja nema autoritet kako bi mogao da "komanduje" državom i po zakonu i mimo njega. Brnabić ne sme da donese nijednu odluku ako se sa njom ne slaže AV. U Srbiji više ne postoje izvršna,sudska i zakonodavna vlast,postoji samo šešeljev najpredaniji učenik.

  10. Sve isto kao kada je na toj poziciji bio Boris Tadic i Tomislav Nikolic, ali tada V am nije smetalo mora se pronaci razlog da se Aleksandar Vucic kritikuje jer pojedinci samo za to zive.

  11. Док је био Председник Тадић је без проблема био "Врховни командант", тада нико није имао примедбу на то.

  12. Ма није! Није Вучић ни председник Србије! Он само то умишља! Ви нам то објасните!

  13. Jednom Tadic kao predsednik rece 2006. godine: "Ustav je tu apsolutno nedvosmislen, ko god da je predsednik Srbije taj rukovodi vojskom, to znači da ima ulogu vrhovnog komandanta"…tad to nije bio problem

  14. Koliko je tema važna za vrhovnog vidimo i po komentarima botova. Članak kometariše odredbe Ustava Srbije u kojem ni traga od vrhovnog a botići pominju prethodne predsednike Srbije. Ustvari Mogao bih se složiti da je predsednik Tadić odgovoran za stvaranje ove napasti od vodje i vrhovnog! Neka njima aktuelni predsednik Srbije bude sve što oni, botići, žele a ostalim građanima može biti samo ono što piše u Ustavu!

  15. Sad i ovo nađoše kao nešto što se kosi sa nekim zakonima.Predsednik komanduje vojskom,upravlja i sve po redu.

  16. Kada svi dobro znaju da predsednik Vučić krši zakon, zašto niko nije podneo prijavu nadležnom organu, nije svatljivo da predsednik republike nije pročitao Ustav.

  17. Nametnuta tema samo da bi se nesto kritikovalo , budimo realni , postojala ili nepostojala titula ipak postoji cinjenica u Ustavu da to jeste tako , samo nije titulisano.

  18. Govorio o sebi ili ne predsednik dežave je i vrhovni komandant jer komanduje vojskom, a vaši sagovornici pogotovo generel u penziji tumaći onako kako njemu odgovara dok je Milošević predsednik bio iz zadnjice mu je virio.

  19. Naravno da jeste ne potoji nijedan vrhovni komandat. Zna se ko naređuje oružanim snagama ato je komnadant vojske, ovde pišete svašta ali stvarno, vi krojite sistem kako vama priliči.

  20. Smeta pojedincima sve sto Vucic izgovori ali nista mu ne mogu. Neka se oni samo time bave dok Vucic postize rezultate svojim radom.

  21. Je li žuti, a kako to predsednik države nije vrhovni komandant oružanih snaga. Na koji se to ustav pozivate i gde to ima. Ako ne znate kako i šta da pišete bolje je da se ne oglašavate.

  22. Zaista puno teksta oko izbora reči. Kada sam ja služio vojsku, doduše Jugoslavije, generalima nije smetalo da kada se u javnosti kaže vojska ili oružane snage. Znalo se našta se misli. Realnost je da gospodin Aleksandar Vučić, Predsednik Republike Srbije komanduje Vojskom Republike Srbije.

  23. Sram vas bilo kako samo lose interpretirate zakon! Pa ako to vec cinite pitajte one koji to znaju! Predsednik je vrhovni komandant! To je nazalost bio i Tadic!

  24. Što Danas i Sreto nisu proveili napise iz vremena Borisa Taduća, tada su svi pisali-vrhovni komandant oružanih snaga RS-

  25. Predsednik Srbije je uvek bio i biće vrhovni komandant oružanih snaga, svođalo se to vama ili ne. Problem nastane onog trenutka kad nekompetentne osobe krenu da tumače pravne akte.

  26. Uvek je predsednik Drzave bio Vrhovni komandant Vojske ,ako je mogao Tadic moze i Vucic.

  27. Koliko su neki nazovimo strucnjaci spremni da izvrcu reci i cinjenice.Nije vrhovni komadant vec komanduje vojskom ,smenjuje i postavlj,a to je manje od vrhovni.A to je sta.Da li se pojedini strucnjaci bude cekajuci neku izjavu koju ce izvrnuti.

  28. A da ne bi on da bude Josip Broz? Verovatno mu je od malena ostalo u glavi to, Vrhovni komandant!

  29. Kada je Tadić bio predsednik i vrhovni komandant, što zapravo predsednik republike i jeste, tada se niko nije pozivao na famozni član 112.

  30. Sami ste naveli clan 112 Ustava RS gde decidno se kaze da komanduje vojsko. Sta u tome nije jasno? Jel treba da stoji VRHOVNI KOMADANT smeo sebe tako da nazove? Strasno urednice!

  31. A zar taj clan 112 u prevodu ne znaci da je vrhovni komandant vojske predsednik Srbije. I zasto je onda Slobodan Milosevic bio osudjen ako ne zbog komandne odgovornosti kao vrhovni komadant vojske Jugoslavije.

  32. Neko ne prestaje da misli da je on i posle Tita – Tito, jer je npr. u Ustavu SFRJ iz 1974. (čl. 335. st. 3) pisalo: "Predsednik Republike je vrhovni komandant oružanih snaga SFRJ.". Isti je sebe, dok je bio predsednik Vlade R. Srbije, nazivao premijerom.

  33. Ala su se botovi ostrvili! Iako pretpostavljam da je po debilnosti recenica, stalnom kokodakanju istih premisa i nebulozi stereotipnih nadimaka u pîtanju samo jedan ili eventualno par kompjuterskuh programa koje stancaju ove tupave komentare – ipak je jasno da ima i ““botica““ – onih koji ovim programima upravljaju.
    Dzaba vam bilo.

  34. Mnogo neustavnih termina se provlačilo ovih godina po medijima. Evo nekih: Državni vrh, Predsedništvo RS, Premijer Srbije…

  35. "Ivica 01. oktobar 2017. A zar taj clan 112 u prevodu ne znaci da je vrhovni komandant vojske predsednik Srbije. I zasto je onda Slobodan Milosevic bio osudjen ako ne zbog komandne odgovornosti kao vrhovni komadant vojske Jugoslavije." Dakle OVU nebulozu ste objavili, a moj komentar niste! Milosevic, dragi Ivice, nikada nije imao funkciju na nivou Jugoslavije. U vreme kada je ratovao, bio je prvo Predsednik Predsednistva SK Srbije, a posle predsednik Vlade. Vrhovni komandant nije bio NIKADA! U njegovo doba nije ni postojala Republika Srbija, a on nije osudjen nizasta (nazalost), jer je umro. A sudili su mu zbog toga sto je radio protiva USTAVA i medjunarodnih zakona koje je Jugoslavija potpisala.

  36. Nije njemu lako, na kraju dana uvek mora da ostane sam i da se suoči sa onim AV čiji lik ne može samom sebi da spinuje i ulepšava. Tek to su paklene muke. Lagala ga bivša žena, lagali svi oko njega kad je zagazio u politiku, laž ga okružila gusta magla i ušla u njegovu srž. Ne bi izdržali ni duhovno najzdraviji, a kamo li on onakav.

  37. Na crvenom tepihu ispred zastave u farmerkama bez kravate i raskopcanog sakoa. Pa ovo je ne vidjeni prostakluk, sramota sto se on predstavlja kao Srbin. Mene je sramota sto to vidim.

  38. Svim Botovima-Izlijte mu bronzanu statuu,obucite ga u maršalsku uniformu i pevajte mu:ovo je nama naša borba dala da imamo AV za maršala!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.