Vučić: Niko neće menjati Ustav da bih ponovo bio predsednik 1Foto: printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na RTS-u u emisiji „Četvrtkom u 9“, upitan hoće li istorija biti milostiva prema njemu, rekao je da je u to uveren jer je, kako kaže, sačuvan mir i stabilnost bez ugrožavanja nacionalnih interesa, ali i zbog „drastičnog povećanja životnog standarda građana Srbije“.

Ponovio je priču o vožnji Ladom na porodično letovanje, i rekao da se na to vreme gleda kao na bolje zbog doze nostalgije, ali da brojke pokazuju da je ovo vreme najbolje u istoriji Srbije.

Do kraja godine biće gotov blok B-3 u Kostolcu, najavio je on, te rekao da su zlatne rezerve na istorijskom maksimumu.

Rekao da se nikada ne bi mogao da se poredi sa ličnostima poput Kemala Atartuka.

Govoreći o energetskom sektoru, Vučić je naveo razgovaraju sa Norvežanima kako više političke partije ne bi uticale na energetiku, te rekao da će biti formiran Nadzorni odbor sa značajnim dužnostima i funkcijama i čiji sastav neće biti formiran od strane Vlade Srbije.

Smatra da je ranije moglo doći do restrukturiranja, kao i do ranije izgradnje Nacionalnog stadiona.

Pročitao je današnje saopštenje MMF-a i rekao da je Srbija morala da promeni svoje navike koje opisuje rečenicom „mnogo je težak ranac deci u prvom razredu“.

„Mleko nam je skupo, ali kad je jeftino mlekari prosipaju mleko. Moramo da naučimo da se ponašamo odgovorno, a ne tako da se jedni drugima ulizuju“, kaže Vučić.

Odgovarajući na reči bivšeg ministra Dušana Vujovića da su se razišli oko EPS-a jer „Vučić ima meko srce prema radnicima i sindikatima“, rekao je da ima meko srce prema svima, pa i prema Vujoviću i sindikalcima i radnicima

„Moram da poštujem te ljude u Kolubari i da vidim bar tim proizvodnim radnicima kako da pomognem, kako nam ne bi ostala jedina grana trgovina energijom“, kaže on.

Poručio je da iskopavanje litijuma, iako je nepopularna tema, podržava zbog onoga što pokazuju istraživanja, rekao je on.

Vučić je rekao i da se nikada u mandatu nije borio za naredne izbore, te da naredne izbore uopšte i nema, ali i da niko neće menjati Ustav zbog toga.

Kosovo i Metohiju vidim u Srbiji

Na pitanje gde će biti KiM nakon rata u svetu, on je odgovorio da misli da će KiM biti u Srbiji i da ćemo mnogo da propatimo, dodajući da su danas hapšeni određeni ljudi na Kosovo i Metohiji.

Kako je rekao oni sve rade samo da ne realizuju Zajednicu srpskih opština i naveo ko je sve uhapšen u prethodnom periodu i koliko je kuća obijeno, dodajućo da ni jedan strani ambasador nije to osudio.

Na izborima 24. aprila Srbi neće izaći na izbore i tada će Kurti da vlada sa 2 odsto., izjavio je Vučić.

On je rekao da želi da sačuva mir i da to nije lako, i da nije lako ni Srbima na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o francusko-nemačkom planu vučić je rekao da su nas do njega doveli, ali da smo do njega došli i mnogo ranije. Nemci su to komentarisali da je priznanje i Amerikanci, a sada vidim da su od toga odustali. On je dodao da će se iz tog plana primenjivati deo a deo neće dodajući da je to svima rekao direktno u oči.

On je dodao da moraju da ispune realizaciju Zajednicu srpskih opština i da ne veruje da će to oni učiniti.

Ko god veruje da treba da uđemo u sukob sa NATO ja bi mu rekao da je lud. Ne mislim da nam treba svađa i sukob sa zapadnim svetom, reako je Vučić.

– Ajde da budemo ozbiljni, da jačamo našu vojsku i da svi zanju da ako nas napadnu da će dobiti ozbiljan otpor – dodao je on.

Zapad nas je tukao da bi nam oteo Kosovo, a ne zbog Miloševića

Vučić je izjavio večeras u Beogradu da su zapadne zemlje bombardovale Jugoslaviju da bi Kosovo bilo nezavisno, a ne zbog politike tadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića.

„Oni koji su nas tukli, nisu to radili zbog Slobodana Miloševića, već zbog svojih geopolitičkih interesa, da bi nama oteli Kosovo. I još se čudom čude kako se to koprcamo i kako to štitimo međunarodno pravo i Povelju UN“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je kazao da Beograd pomaže Srbima na Kosovu davanjem „ogromnog novca“ i diplomatskom borbom, a da sukob sa NATO-om i zapadnim svetom žele jedino „neodgovorni ljudi“.

„Ko god misli da treba da idemo u sukob sa NATO-om, ja ću mu reći da taj nije normalan. Da li čeznem za sukobom sa NATO-om, ne, i daću sve od sebe da ga nikada ne bude. Sve i da to želite, imamo li šansu da to dobijemo? A ne želim ga jer ne mislim da nam treba svađa i sukob sa zapadnim svetom“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari