Sa kim će sve Vučić sastati u Njujorku? 1foto FoNet/TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas novinarima u Njujorku, gde učestvuje na dvodnevnom Samitu o budućnosti koji se održava u okviru 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da će imati veliki broj važnih sastanaka sa svetskim liderima tokom svog boravka.

Vučić je izjavio da će „biti zanimljivo“, na Samitu, da će biti tu kancelar Nemačke Olaf Šolc, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a da će govoriti i on a da posle toga ima bilateralne susrete.

Rekao je da će teme njegovog govora danas na Samitu o budućnosti biti svakako o poziciji Srbije, njenom pogledu u budućnost, ono što je važno za Srbiju a to je ekonomija kao i o urušavanju svih principa međunarodnog prava, ali da će o svemu tome opštirnije i temeljnije govoriti tokom obraćanja na Generalnoj skupštini 24. septembra uveče po našem vremenu.

U okviru dvodnevnog Samita o budućnosti održava se nekoliko sesija, a razgovaraće se o unapređenju globalnog sistema za sadašnje i buduće generacije, o jačanju multilateralizma za međunarodni mir i bezbednost, zajedničkoj digitalnoj budućnosti, zatim o transformisaranju globalnog upravljanja i Agendi za održi razvoj 2030.Uvodna obraćanja na Samitu imaće generalni sekretar UN Antonio Guteres i predsednik Generalne skupštine Filemon Jang.

„Posle toga imam danas bilateralu sa Redžepom Tajipom Erdoganom, posle dugo dugo vremena, imamo mnogo toga šta bismo morali da prođemo zajedno. Postoje stvari zbog kojih nismo srećni, siguran sam da i kod njih postoje stvari zbog kojih nisu srećni u našim odnosima ali postoji mnogo dobrih stvari koje razvijamo zajedno počevši od ekonomskih odnosa“, rekao je Vučić.

On je rekao da je bilateralna razmena 2023. došla do 2,3 milijarde evra, a da je ove godine već u prvih šest meseci prešla milijardu i šesto miliona kao i da su on i Erdogan svojevremeno postavili ciljeve da dođe do tri pa zatim do pet milijardi evra ukupne trgovinske razmene.

Vučić je rekao da je danas i prvi od sastanaka i večera u Atlantskom savetu gde će biti mnogi gosti ali da Srbija možda neće moći da učestvuje na oba sastanka zato što ima druge sastanke i organizaciju velikog prijema.

Imaće i poslovne sastanke sa Filipom Morisom i nekim drugim kompanijama koje posluju u Srbiji a imaju sedište u SAD, i pokušati da privuku neke nove investitore, ali, kako je dodao, glavni deo je 24. septembra u utorak uveče.

U ponedeljak, rekao je Vučić, će krenuti sa odlikovanjem onima koji su pomogli Srbiji po pitanju rezolucije o Srebrenici, gde je Srbija uspela, kako je dodao, da većinu sveta ima na onoj strani koja znači da ne žele osudu Srbije ocenivši to kao veliki uspeh.

Kako je najavljeno predsednik Vučić će tokom boravka u Njujorku do 27. septembra imati bilateralne susrete sa više od 40 svetskih lidera, a u utorak će se obratiti učesnicima 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari