Vučić o antidamping merama Kosova: Zabolelo ih zbog Jarinja i Brnjaka 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Priština uvođenjem antidamping mera za neke proizvode želi da nanese štetu Srbiji jer je „zabolelo“ ono što se dogodilo na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Vlada Kosova uvela je antidamping mere zaštite od tri centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata i meru od tri centa za jedinicu građevinskog bloka poreklom iz centralne Srbije.

„Misle da će naneti štetu Srbiji. Mi smo mali, ali u odnosu na druge mnogo smo veliki. Ne možete da skrenete kruzer tako što ćete ispod postaviti tri grane“, naglasio je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke.

On je pozvao Srbe da izađu na predstojeće lokalne izbore na Kosovu, „da se bore za svoja prava, za sebe, svoju zemlju i da budu institucionalno zastupljeni“.

„Da mogu da reaguju u institucijama na različite načine i da budu sa svojim narodom“, dodao je Vučić.

Vučić: Ljudi da ne brinu, imaće tople domove, sada imamo više od 200 miliona kubnih metara gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će građani imati „tople domove“ tokom zime, jer u ovom trenutku Srbija ima gotovo 250 miliona kubnih metara gasa.

„Isporučujemo Mađarima, sebi uzimamo na dnevnom nivou od 6,3 u piku do devet miliona kubnih metara gasa, u ovom trenutku imamo gasa oko 250 mil kub metara koje stišnjavamo u Banatskom Dvoru, a imamo i za ‘ne daj Bože’. Danas ne trošimo iz Banatskog Dvora, već iz onog što nam regularno dolazi gasovodom tj. koristimo ono što već imamo, a viškove ubacujemo u Banatski dvor“, rekao je  Vučić novinarima u sedištu Srpske napredne stranke.

On je kazao da je Srbija vodila „pametnu politiku“ i izgradila gasovod uprkos svim pritiscima spolja.

„Šta je dovelo do poremećaja cena nafte i struje, prvo uvođenje novih karbon taksi zbog zelene energije, drugo, nedostatak gasa, jer su Kinezi sve što je bilo od tečnog gasa preusmerili na sebe i treće mnoge zemlje su iz svojih skladišta izbacivale gas i davale ih svojim privrednicima da bi podstakle rast privrede i oni su uzimale taj gas ali nisu pravile dugoročne ugovore sa Rusima i ostali su bez gasa“, objasnio je Vučić.

On je podsetio da je 1. oktobra pušten gas, završena kompresorska stanica u Žabljaku, da su sve rupe ispravljene i da „sve funkcioniše“.

Kada je reč o struji, Vučić je rekao da je Srbija uključila dodatnih 180 megavata električne energije što smo čuvali u rezervi da bismo pomogli domaćim privrednicima.

On je rekao da su u toku razgovori sa Amerikom i Emiratima da se uradi Đerdap 3 i Bistrica, da bi se ukupni kapaciteti za proizvodnju električne energije podigli za 15 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija ima najnižu cenu električne energije za stanovništvo u Evropi, ali da on i dalje nije zadovoljan.

„Problem je što je struja berzanska roba i što smanjenjem potražnje i većom ponudom na domaćem tržištu spuštamo cenu, moramo da obezbedimo veće količine da bismo mogli da imamo punu energetsku bezbednost“, objasnio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari