Vučić o "poluzagrljaju" predsednika Kine: Znak poštovanja Srbije 1Foto:Beta-AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da je veoma srećan zbog razgovora koje je danas imao s predsednikom Kine Si Đinpingom i drugim zvaničnicima te zemlje i da očekuje veću zainteresovanost kineskih kompanija za ulaganja u Srbiju.

„Pokušavamo dubinski i veoma ozbiljno da razvijamo odnose sa Kinezima i veoma sam srećan zbog rezultata današnjeg dana, možda i ushićen. Znam da su to bile dobre vesti za Srbiju – kada jedna mala zemlja dobije tako visok tretman to je nešto izvanredno“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić, koji u Pekingu učestvuje na Drugom forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, rekao je da je sa Si Đinpingom imao uspešan sastanak i da je zbog toga „veoma srećan i veoma ponosan“.

„Si je bio veoma iskren u podršci Srbiji, njenom teritorijalnom integritetu, u svom odnosu prema Srbiji. Rekao je da nikada neće zaboraviti posetu Smederevu“, kazao je Vučić.

Naveo je da Kina ima veoma čvrst stav kada je reč o Kosovu i da poštuje Srbiju zato što nezavisno donosi odluke i zato što je država u pravom smislu reči.

„Si je naglasio da su nas podržali i u Interpolu i u Unesku i dodao da će to činiti u svim međunarodnim forumima“, rekao je srpski predsednik.

Kazao je da je Siju rekao da će Kina uvek imati podršku Srbije po pitanju Tajvana i Tibeta i i drugih oblasti u kojima deluju različiti pokreti.

On je naveo da je Si, iako kod Kineza nema grljenja i ljubljenja, „više puta izveo nekakav poluzagrljaj, što oni izuzetno retko rade“ i da „to znači da poštuje Srbiju“.

Vučić je rekao da bi Si uskoro mogao da dođe u Beograd.

„Kroz osmeh mi je govorio da zna koliko mi je to važno, da vidi moju želju, ljubav, volju da ga dočekam“, rekao je Vučić i dodao da bi dolazak Sija drugi put u kratkom periodu doneo mnogo toga dobrog Srbiji.

Predsednik Srbije je kazao da je, iako nije bilo planirano, na insistiranje Sija potpisan ugovor sa Eksim bankom o finansiranju pruge Novi Sad – Subotica.

„Potpisana su tri ugovora vezana za tri okvirna sporazuma – za industrijski park u Beogradu, koji je od izuzetnog značaja jer treba da zaposli hiljade ljudi“, naveo je Vučić.

Vučić je naveo da je Si rekao da očekuje da to dovede još veći broj kompanija u Srbiju i da se deo onoga što proizvode smederevska Železara i RTB Bor nađe u upotrebi kod tih novoosnovanih kompanija u industrijskom parku.

Kazao je da je sa Sijem razgovarao i o vojnotehničkoj saradnji i da je kineski predsednik za nju dao zeleno svetlo. Naveo je da je reč o nabavci različitog naoružanja pod povoljnim uslovima.

Vučić je rekao i da Srbija razmišlja o nabavci kineskih raketa srednjeg dometa „zemlja-vazduh“, koje su, kako je kazao, izvanredne.

„Razmišljamo, ali moramo o tome da razgovaramo i sa nekim drugim svetskim silama. Suviše smo mali da bismo neke ljude dovodili u situaciju da nam kažu da smo uzimali nešto što oni ne vole da vide, jer ne možemo da izdržimo bilo kakve sankcije ili nešto slično. Ali spremni smo da razgovaramo o tome“, kazao je.

Sa tim raketama, dodao je Vučić, „snaga Srbije u zaštiti neba bila bi i do četiri, pet ili šest puta veća nego što je danas, sa svom lovačkom avijacijom nabavljenom u poslednje vreme i sa svim modernizacijma i rekonstrukcijama koje su i dalje u toku“.

On je rekao i da je zapamtio jednu rečenicu kineskog predsednika – da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji nedvosmisleno i na svakom mestu govore i prihvataju prijateljstvo Kine.

„Suština je u tome da oni veruju u naše prijateljstvo“, naveo je Vučić.

Srpski predsednik je kazao i da je „imao čast da se obrati“ i delegatima Komunističke partije Kine.

Naveo je da je sa članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine Vangom Huningom razgovarao više od dva sata, i naveo da je reč o „ideologu moderne Kine, ključnom čoveku za misao Kine u savremenom svetu“.

Vučić je rekao da je i Sija i Huninga zamolio da, ako ikako bude moguće, utiču da neke od kompanija iz oblasti industrijske robotike i veštačke inteligencije razmisle o Srbiji kao mestu poslovanja.

Naveo je da je danas razgovorao s različitim kineskim kompanijama i da očekuje njihovu još veću zainteresovanost za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari