Vučić o sastanku sa Varheljijem: Dobar i otvoren razgovor sa iskrenim prijateljem Srbije 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

– Dobar i otvoren razgovor sa iskrenim prijeteljem Srbije komesarom Varhejijem o napretku naše zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, sprovođenju Reformske agende i implementaciji evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan – objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa odlazećim komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

Vučić je u svojoj objavi na društvenoj mreži instagram (@buducnostsrbijeav) istakao da je iskoristio ovu priliku da evropskog komesara informiše o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i Metohiji i zatraži „aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda“.

– Zahvalio sam komesaru Varhejiju na ličnom zalaganju i doprinosu koji je pružao evropskom putu Srbije tokom mandata na mestu komesara za proširenje i poželeo mu uspeh u novom resoru, za koji je predložen, u sledećem sastavu Evropske komisije – zaključio je predsednik u svojoj objavi.

Podsećamo da predsednica EK Ursula fon der Lajen organizuje danas radni ručak na kom će se sastati lideri Zapadnog Balkana, kome će prisustvovati i predsednik Vučić. Glavna tema ovog sastanka je Agenda rasta, a pored ovoga raygovaraće se i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, koje podrazumeva i jedinstveno balkansko tržište.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero saopštila je da Fon der Lajen organizuje radni ručak sa liderima Zapadnog Balkana kako bi se sagledali odnosi i saradnja EU i Zapadnog Balkana u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan.

Pored predsednika Srbije na radni ručak su, kako je navela Pisonero, pozvani premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari