Vučić o tome da li je "bio sam kao siroče": Jadni su oni koji to tvrde, na večeri sam sedeo pored Makrona 1foto: Printskrin, TV Pink

U Pragu sam susreo sam se sa 38 evrooskih i svetskih lidera i ne postoji niko ko je imao toliko susreta, imao sam bilaterale i sa najvažnijim ljudima EU, išao sam i posebne prostorije, tako je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, odgovorio na pitanje novinara da komentariše snimak na kome je označeno kako sam kucka poruke na telefonu dok drugi lideri razgovaraju na evropskom samitu u Pragu.

Potom je nabrojio susrete koje je imao.

„Sa Sančezom sam imao bilateralu, sa Makronom u ti navrta, s Micotakisom, Orbanom, sa irskim premijerom, ne znam da li sam sve nabrojao. Teško ćete da nađete sa kim nisam razgovarao. Nije mi se razgovarao sa Plenkovićem, iako je on pokušao. Nisam video danske predsednike i nisam razgovarao sa britanskom premijerkom. Nisam prilazio tom stolu, jer kad neko razgovara o miru između dve zemlje nepristojno je da prisustvuješ tom sastanku. I kad dođete, kažu vam da ste tužni kao siroče, a dobijeta čast da govoite na večeri i sedite pored Makrona. Jadni su ti koji kažu da sam bio ko siroče“, naveo je Vučić, odgovarajući novinarima u Novoj Pazovi.

Mandaratka za sastav vlade Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas kako bi razgovarali o strareškim odlukama, najavila je danas Brnabić novinarima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se naciji u subotu, 8. oktobra u 10 sati iz Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju s medijima Predsednika.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Pragu, povodom kritika srpskih zvaničnika zbog zabrane uvoza ruske nafte, da je osmi paket sankcija prema Rusiji donela zajedno cela EU, a ne Hrvatska i da njegova primena nije odložena, već da za sve stupa na snagu kako je i planirano, 1. decembra.

Predsednik Srbije rekao jeu Novoj Pazovi da je EK donela odluku da Srbija bude izuzeta iz novog paketa sankcija EU.

„Onda je na predlog Hrvatske, uz podršku dve članice, shvatili da nemaju konsenzus po tom pitanju, pa su to skinuli. Samo da se niko ovde ne pravi nevešt, nego da se zna kako je to stvarno izgledalo. Zato ćete sutra čuti i po tom pitanju čuti značajne i dugoročne odluke“, naveo je on.

Vučić je oceni da se protiv njega vodi hajka u hrvatskim medijima.

„Kukaju i plaču što je neko pomenuo ustaše, a oni danas napišu ‘firer u pampersu’, Hitler, crtaju mi brčiće i sve drugo. Crtaj šta hoćeš, baš me briga“, rekao je on, dodajući da hrvatski JANAF više nije pouzdan snabdevač.

Pomenuo je da su mnogi na samitu u Pragu govorili o sankcijama koje Srbija nije uvela Rusiji.

„Svi oni traže da uvedemo sankcije. To traži i 15 do 20 odsto građana Srbije. Ja to prihvatam kao politički legalan i legitimni zahtev. Mi smo deo Evropske političke zajednice, bez obzira da li smo uveli sankcije. Znali smo mi za raniju odluku da će ta vrsta sankcija odnositi prema zemljama Zapadnog Balkana, ali je u međuvremenu EK donela odluku da nas izuzme iz toga, a onda se pojavila Hrvatska sa svojim predlogom da mi ne budemo izuzeti, a da oni, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija budu. To je ta promena koja se dogodila. Ja, nažalost, mislim da nećemo biti izuzeti i mi se pripremamo da kupujemo neku drugu naftu“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari