Vučić čestitao pobedu košarkašima, pa nastavio da priča o Kosovu i Metohiji 1Printskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom današnjeg obraćanja, da u sredu ili četvrtak će u Briselu razgovarati sa prištinskom administracijom, te da se problemi nagomilavaju.

On se osvrnuo na današnji upad Kosovske policije u fabriku „Ivo Lola Ribar“ u Zubinom Potoku, rekavši da ona dolazi dan nakon izjave generalno sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je poručio da očekuje konsultacije oko svih akcija KBS i KP koje mogu uticati na bezbednosnu situaciju.

„Zauzeli, zapečatili, to je stara fabrika, u njoj nema novih alata. Njihova želja je da pokažu da za njih nema granica“, poručio je i dodao da su nastavljena hapšenja Srba za, kako je rekao, stara krivična dela.

Od dolaska Kurtija na vlast desio se 401 napad na Srbi, te da je 41 put pokušano da se izazove eskalacije krize na severu od strane Prištine, ali i da je bilo 15 napada na srpsku decu, rekao je on.

Naveo je i da je oduzimana roba iz vozila hitne pomoći, kao i da je bilo direktnih napada na radnike zdravstvenih službi, kao i da je tako pokušano da se izvrši prekid rada srpskog zdravstva na KiM.

Nabrojao je imena Srba koji su i dalje u pritvoru, te rekao da je Srbija u međuvremenu pokazala dobru volju i razgovarala sa predstavniciam Srba na KiM kojima je rečeno da učestvuju u dijalogu i kada su u pitanju izbori, ali ne i da napuštaju institucije i „vekovna ognjišta“.

Govoreći o nameri gradske vlasti u Severnoj Mitrovici da uđe u srpske institucije, rekao je da su juče odustali od toga pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da će to pokušati nakon 14. septembra. EU i SAD su zahtevali da odluka do tada ne sprovodi.

S tim u vezi on je rekao da ministarstvo zdravlja i Kancelarija za KiM pokušavaju da nađu načine da dopreme lekove.

U ponedeljak predstavnici Srbije će biti u Skoplju u okviru inicijative „Brdo Brijoni“, a zatim ih čekaju razgovori sa Prištinom u Briselu, pa odlazak u Mađarsku na samit u organizaciji predsednice te zemlje Novak, a onda i proslava Dana srpskog jedinstva.

Međunarodnu zajednicu pozvao je da problem Kosova posmatra kroz argumente.

Dodao je i da će Priština nastaviti sa eksproprijacijom privatnog zemljišta Srba na severu, što je takođe odluka kritikovana od strane Zapada, te rekao da uz to krizu može izazvati i zabrana uvoza srpskih proizvoda, pogotovo zbog manjka lekova.

On je pre svega čestitao košarkašima i selektoru Srbije na plasmanu u finale Mundobasketa i poželeo Boriši Simaniću brz oporavak, te da je država poslala specijalni avion.

„Još jednom i veliku hvala Novaku Đokoviću, želimo mu uspeh na JuEs Openu i Nikoli Jokiću što je na predivan način predstavljao našu zemlju na NBA“, rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari