Vučić povodom rešavanja krize oko iskopavanja litijuma: Čestitke MUP-u na profesionalizmu 1Printscreen/N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom obraćanja u Palati Srbija da je njegova ocena za sadržajni deo jučerašnjeg protesta protiv litijuma izrazito negativna, ali da ćutanjem čini uslugu i sebi i drugima.

Dodao je da je skup protekao u demokratskoj atmosferi, što je važno, ocenio je, za zemlju. Sve je bilo onako kako je potrebno da funkcioniše u demokratskim sistemima. Kada se skup završio desili su se stvari za koje smo znali da će se desiti. Kada pretite svakog dana, desi se onda da nasile prevlada, rekao je.

Ocenio je da je zauzimanje železničke stanice Prokop i stanice na Novom Beogradu i saobraćaja na mostu Gazelu bili su izvrdanje ruglu demokratije i provođenja terora manjine nad većinom.

Čestitao je policiji, BIA i svim bezbednosnim snagama na strpljenju, profesionalizmu i svih prava „onih koji čak nisu poštovali prava drugih“.

Intervencija je izvedena bez upotrebe i minimalne sile, rekao je.

Vučić je rekao da su čuli da je uništenje privrede cilj i pitao ko su ljudi koji žele da naša privreda strada.

Pročitao je izveštaje nekoliko regionalnih medija, u kojima piše da se u Srbiji sprema građanski rat, i dodao da se oni tome nadaju, te poručio da razume njihovu želju da Srbiji bude loše, ali da ne razume zašto oni koji žive u Srbiji žele da unište privredu.

Predsednik je rekao da je i presdednica Skupštine zvala na dijalog, kao i on, ali da niko nije želeo da razgovara.

„Mislili su da je dijalog pretnja, uništenje srpske privrede, blokiranje pruga. Nikada to nije bilo rešenje, kada vam se nešto ne sviđa to se rešava razgovorom“, poručio je.

Podsećamo, građani su se juče okupili na Terazijama, kako bi protestom ponovo tražili zabranu rudarenja litijuma u Srbiji.

Zatim su blokirali auto-put, ali i železničke stanice Prokop i Novi Beograd.

Tim povodom predsednik je sazvao sastanak u Predsedništvu, kako bi se donela odluka koji koraci će biti načinjeni zbog protivljenja građana iskopavanju litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari