Vučić iz Predsedništva: Odluku o iskopavanju litijuma moramo da donesemo kao društvo 1Foto: printscreen / Pink

Potrebno je da otvorimo dijalog koji će biti zasnovan na argumentima ne praznim pretnjama, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u javnom obraćanju.

– Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Reč je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvek sve možete da prekinete do 2028. Potrebno je da otvorimo diskusiju u kojoj će da dominiraju argumenti, ne isprazne pretnje- rekao je Vučić.

Predsednik je aludirao na određene opozicione političare i aktiviste koji se zalažu za obustavu projekta otvaranja rudnika litijuma u Srbiji i ocenio da su baš oni ti koji o tim predelima ne znaju ništa.

– Samo nemojte da govorite kako neko drugi brine. Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou – ističe predsednik.

Neću da govorim da je sve idealno, ali mi moramo da sarađujemo sa našim Evropskim partnerima, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da neće niko biti nateran da uradi bilo šta i da će svaka odluka doneti informisano i u skladu sa kolektivnom voljom naroda.

Vučić je pojasnio da su trenutno u toku razgovori o ekološkim protokolima i naglasio da je zaštita životne sredine vrhovni prioritet i nešto za šta srbija traži garant od partnera iz Evrope.

– Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i to odlaganje za deponiju imati urađeno u skladu sa svim evropskim standardima, nećemo da pokušavamo ni da počinjemo, naveo je predsednik.

Kao tri ključna efekta ovog projekta naveo je životnu sredinu, socijalnu efikasnost i ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari