"Proglašenje okupacije bi značilo priznavanje Kosova": Vučić o odluci da se ne proglasi okupacija teritorije Srbije 1Foto: TV Pink/Printskrin

Govoreći o pitanju da li će biti doneta odluka o okupaciji teritorije Srbije, predsedni kSrbije Aleksandar Vučić je rekao da ta odluka nije doneta jer bi to podrazumevalo niz neprihvatljivih posledica poput toga da bi se Kosovo time priznalo kao nezavisna država.

„Naši pravni eksperti su bili apsolutno protiv toga“, rekao je Vučić o opciji da se proglasi okupacija na delu teritorije Srbije.

On je, čitajuči razloge zbog kojih do proglašenja okupacije nije došlo, rekao je da bi se izvesna pravila o okupaciji mogli primeniti po analogiji, ali da čak ni formiranje Vosjke Kosova ne dovodi do toga da se deo teritorije može smatrati pod okupacijom.

„Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na Kosovu bi se priznao status legalne oružane sile“, rekao je Vučić i dodao da je to ključni razlog protiv proglašenja okupacije.

On je rekao da je jako bitno da ne dođe do legalizacije i legitimizacije.

„Okupacija je moguća samo u međunarodnim oružanim sukobima. To bi značilo da mi priznajemo teritoriju KiM kao teritoriju druge države. Zbog toga ne rilazimo merama proglašenja okupacije“, dodao je Vučić.

Takođe, istakao je vučić, prihvatanje okupacije bilo bi i krivično delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari