Vučić: Opozicija odgovorna za stvaranje podela 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se truditi da u izbornoj kampanji doprinese stvaranju pozitivne atmosfere u društvu, i optužio opoziciju da je odgovorna za stvaranje podela i vređanje, te ocenio da time pokušavaju da se vrate vlast.

„Najbrutalnije pokušavaju da se dočepaju fotelja zaboravivši da o tome odlučuju građani“, rekao je Vučić gostujući u programu TV Prva.

Naveo je da u predizbornoj kampanji moraju da postoje suočavanja mišljenja i da se, kako je ukazao, „verbalno sukobe na civilizovan način“.

Moguće da SNS kandiduje nekog drugog na predsedničkim izborima

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da postoji mogućnost da se neko drugi kandiduje za predsednika Srbije ispred njihove stranke, da će birati taktiku i da će se odluka doneti narednih dana.

Vučić je za televiziju Prva rekao da će i sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS) ići na jednoj izbornoj listi.

Kako je dodao, sa njima, kao i sa Strankom vojvođanskih Mađara, dogovoreno je da podrže zajedničkog predsedničkog kandidata.

Vlast mora da se ponaša odgovornije

Dramaturškinja Biljana Srbljanović izjavila je večera da vlast mora da trpi kritiku i da o Zdravku Ponošu, o kojem ona ne misli dobro, ne može da se govori kao o NATO generalu i da vlast treba da promeni trend uvreda, time što na njih neće odgovarati.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za televiziju Prva da je saglasan da vlast mora da bude odgovornija, ali i da se to pokazuje sada na svakom mestu, da se on trudio da nikoga ne uvredi, da je nekoliko puta preterao, ali da nikada nije prešao granicu pristojnosti, dok su drugi „najbrutalnijim neistinama pokušavaju da se dočepaju fotelja“.

On je dodao da su u mu jednom danu rekli da je „ubica, psihopata i negativan rođen“.

Srbljanović je rekla da je potpuno normalno da opozicija napada vlast, ali da od opozicije očekuje da precizniji i jasniji program, a manje kadrovske politike i manje uvreda.

„Kada Goran Marković izgovori to što je izgovorio, njemu ministarka ne može da odgovori. On je civilno lice i on govori u svoje ime, odgovor sa pozicije moći i vlasti ne može da bude identičan“, kazala je Srbljanović.

Vučić je istakao da su neprekidno prikazivali sliku njegovog sina kao deo Kavačkog klana, a da danas znaju da Europol javlja da Kavački klan hoće da mu ubije oca, a da je na sve to odgovarao „pun mira i tolerancije“.

Srbljanović je ukazala da je nedopustivo „smejati se tome da se priprema neki atentat“ i da bi ona radije verovala u izmišljeni atentat, nego da se on dogodi, sa istorijom kakvu Srbija ima, a da kada je reč o pozivima na ubistvo, to nije pitanje odgovora, već se to reguliše krivičnim zakonikom, na šta je Vučić rekao da kada se neko pozove na informativni razgovor odmah se govori o političkom progonu.

Analitičar Nikola Tomić istakao je da visoki državni organi ne treba da odgovaraju na ono što kažu „slobodni strelci, intelektualci“ i da kada „državna sila verbalno udari na nekog tamo reditelja, od njega se pravi žrtva“.

Vučić: Srbija ne treba da prihvati nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da misli da ni na koji način Srbija ne treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali da sa Albancima sa Kosova treba raditi na većem poverenju.
On je istakao da misli da je Srbiji naneta velika nepravda, ali da ne želi da kaže da je srpska strana bila „anđeo“, te dodao da je traženo da se prihvate granice republika Jugoslavije, a rešili su da otvore Pandorinu kutiju na primeru Srbije i Kosova.

Dramaturškinja Biljana Srbljanović rekla je da to može „po principu pobednika“ i da je „to međunarodno javno pravo oduvek“ i istakla da to nije poniženje Srbije, već da će ozdravljenje Srbije biti kada se u školama bude učila istina o tome šta se dešavalo prethodnih 30 godina.

Vučić je rekao da se međunarodno pravo temelji na povelji Ujedinjenih nacija, a da je na Srbiju izvršena agresija mimo odluke Saveta bezbednosti UN i da se, ako se poštuje pravo da „jači tlači“, postavlja pitanje gde je kraj.

On je rekao da je za bar dve velike sile Srbija uvek „hegemon na Balkanu“ i da ma koliko mala bila Srbija, njima nikada neće biti dovoljno mala i cilj im je da je uvek slabe, da nikada ne bi bila snažnija.

„Srbija danas gleda kako da odgovori na sve pritiske kojima je izložena“, rekao je Vučić, dodavši da se svakoga dana sa tim suočavamo i po pitanju Kosova i Republike Srpske, a pitao je šta Srbija može da uradi – da kaže da je Kosovo nezavisno, da je Republika Srpska ne zanima i da je ne zanima da li u Crnoj Gori živi makar jedan Srbin.

Srbljanović je istakla da je za nju Kosovo i Metohija nezavisna država i da se sa ljudima tamo mora pronaći kohezivni faktor, a Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova jer će bez toga ceo region biti blokiran.

Ona je istakla da će svo bogatstvo biti džaba kada se ne može proći kroz Kosovo, jer je veće decenijama u toku „puzajući rat“ sa Albancima.

„Emotivno ja bih rekao da Vojska treba da bude prisutna u svim enklavama i kod svakog srpskog manastira i zato politiku ne treba voditi vođeni emocijama, a kada pričamo racionalno, ja sam protiv toga da Srbija formalno prizna nezavisnost Kosova“, rekao je analitičar Nikola Tomić.

Dodao je da se zalaže za model dve Nemačke, da Kosovo postane članica UN bez formalnog priznanja, da Srbi za to dobiju mnogo bolji položaj nego sada, a da privreda i crkva imaju posebnu korist od toga.

Vučić je rekao da su u Briselu 2013. godine uspeli smo da odbiju da Kosovo postane članica UN, iako je to izgledalo gotovo nemoguće i svi ministri i svi iz Vlade su bili za to.

On je kazao da treba poštovati tuđe žrtve i sarađivati i čuvati mir i da je saradnja moguća kroz „Otvoreni Balkan“.

„To licemerje da neko svakog dana priča o grafitima, a oni tu stoje 20 i 30 godina“, kazao je Vučić.

Srbljanović je rekala da ih do sada nije branio ministar unutrašnjih poslova, na šta je Vučić je rekao da on nije branio mural, da je bio tamo kao što bi bio i na nekom drugom događaju.

„Neko je najavio da će da dođe i uradi nešto. Došli ste tamo, pozvali ste navijače da dođu, policija dolazi da obezbedi da ne bude nereda, policija je tu da spreči da ti koji su krečili ne dobiju batine“, rekao je Vučić, na šta je Srbljanović rekla da je godinama u otvorenom sukobu sa aktivistkinjom Aidom Ćorović, ali da je njeno pravo bilo da gađa mural sa likom Ratka Mladića jajima i da je skandal što je privedena, a nisu privedeni navijači.

Vučić je na to rekao da je privedeno osmoro navijača.

Govoreći o genocidu u Srebrenici, Srbljanović je ocenila da to ne treba banalizovati, jer je 7.000 kostiju rasuto i neke majke još traže svoju decu.

Tomić je rekao da se prema međunarodnoj presudu genocid dogodio u Srebrenici, ali ne i na teritoriji cele BiH, a da Srbija nije odgovorna za umešanost, ali da on iz inata ne želi da se izjašnjava o tome kao pojedinac, jer se jedna pravna definicija pretvorila u sredstvo obračuna, a poručio je da ga plaše grafiti Mladiću svuda po Beogradu.

Vučić je rekao da Srebrenicu smatra strašnim i jezivim zločinom i da treba poštovati žrtve, a da je sve ostalo pitanje pravne kvalifikacije, jer mnogi misle da se ako se kaže genocid poštuju žrtve i da se to radi zbog političkih i pravnih posledica, te da se zbog toga sa tim stvarima ne igra, jer bi jedna njegova reč mogla politički i pravno skupo da košta Srbiju.

Istakao je da je važno da se ukaže poštovanje bošnjačkim žrtvatama i da treba unaprediti dijalog sa Bošnjacima, kao i da Srbija poštuje integritet BiH, iako voli Republiku Srpsku.

On je rekao da u Srbiji mnogi pričaju o grafitima na zidovima, a da se na portalima može mnogo češće videti „četnici“, „genocidaši“ ili „balije“ i da je to hiljadu puta opasnije od onoga što će se videti na „nekoj tarabi“.

Povodom najave mogućnosti da ambasadori EU ne prisustvuju obeležavanju Dana državnosti zbog prisustva člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Tomić je rekao da je to što se njega čini čudno i da je uvredljivo prema domaćinu, dok je Srbljanović kazala da u tom slučaju ambasadorima Srbija treba da kaže „hajde ćao“, jer je Dodik viši po rangu.

Tomić je rekao da Dodik treba da prestane da provocira s pričom o ocepljenju Republike Srpske i da bi voleo da u Republika Srpska ima zamenu za njega.

„Ja mislim da je to pogrešna reakcija predstavnika zemalja EU, jer mi smo ti koji organizujemo, mi smo domaćini. To je kao da organizujete krštenje deteta, a neko vam kaže čuo sam da si nekoga pozvao ili zbog tvoje kume neću da dođem. Mi da menjamo ili isključujemo rukovodstvo Republike Srpske ne pada mi na pamet da tako nešto i razmatram“, rekao je Vučić i dodao da će dodeliti orden predsednici RS Željki Cvijanović.

Vučić je istakao da ne može da prihvati da je Dodik kriv za sve.

Srbljanović je pomenula i snimak birača iz BiH i dodala da smatra da je Republika Srpska u drugoj državi i da njeni građani ne treba da glasaju ovde, a pomenula je da je posle izlaska iz zatvora Biljana Plavšić glasala na Vračaru, na šta je Vučić rekao da ovde glasaju samo državljani Republike Srbije i da su procedure za dobijanje državljanstva ozbiljne.

Vučić je govorio o slučaju Edin Vranj i rekao da on nikoga nije ubio i da su optužnice ustupljene BiH, nadajući se da će oni Srbiji ustupiti nešto, što je bio signal velike dobre namere, ali oni nisu rekli ni „hvala“.

„Što se NATO tiče, kod mene nema dileme, Srbija je vojno neutralna zemlja, želi da čuva svoju zemlju sama, da štiti svoje nebo, da čuva svoj narod i danas ima desetostruko jaču vojsku, ne da nekome preti, već da bi mogla da sačuva svoju decu, da nam se nikada ne dogodi napad onih koji su mnogo silniji“, rekao je Vučić.

On je dodao da je pristup Srbije slobodarski, da želi saradnju, ali da ne želi u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari