Aleksandar VučićFoto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na optužbu analitičara iz BiH Nedžata Ahatovića da naoružavanjem preti miru odgovorio da je to mantra svih država u regionu kojima Srbija „nikada u istoriji nije bila dovoljno mala i dovoljno unižena da bi oni bili zadovoljni“.

„Dva su razloga zašto to govore, da nanesu direktnu štetu Srbiji i zato što polaze od sebe, znaju da su oni poslušnici, znaju da su politički patuljci znaju da njima upravljaju na žici kao na pozorištu pa računaju da mora da smo i mi isti samo što imamo drugog gazdu“, izjavio je Vučić tokom večerašnjeg obraćanja javnosti.

Ahatović je ranije danas izjavio da Vučić traži način da pretnjom upotrebe nadmoćne vojne sile utiče na političke procese u regionu posebno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu.

„Srbija, glumeći u političkom smislu mini Rusiju na Balkanu svoj srpski svet želi da zaokruži kombinacijom terorizma, pretnje oružanim konfliktom i izazivanjem unutrašnjih kriza u pomenutim zemljama koje polažu apsolutno suvereno pravo na teritoriju koja je pseudo istorijski bila navodno oduvek srpska“, rekao je on za Politički.ba.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše izjave analitičara, odgovorio da Srbija nikada nikoga nije ugrozila i da je to narativ „političkih bitangi sa Zapada“.

„Zašto se države u regionu naoružavaju kada su okružene NATO zemljama, sem Srbije ili NATO aspirantima. A hoće da mi budemo slabi. Moramo da budemo dovoljno jaki koliko svi vi zajedno da bi bili svoj na svome“, kazao je on.

O premeštanju birača u Nemačkoj, koja je nedavno izašla na videlo, predsednik je rekao da će se tom temom baviti premijerka Ana Brnabić.

„Mislim da je to važno za naša evropska usmerenja, da vidimo koji deo kog pregovaračkog poglavlja je to deo. Zamislite, iz Male Krsne dolazi jedan birač, pa da vidimo kako to rade u Evropi. Izgleda da se samo taj jedan birač ponašao u skladu sa evropskim pravilima“, rekao on.

Nemački mediji preneli su juče da Univerziteti u Tiringiji zovu studente i nude im novac da promene prebivalište da bi mogli da glasaju na izborima u toj pokrajini gde je jaka ekstremistička desničarska stranka AfD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari