"Koristi atentat na premijera Slovačke za sopstveni politički marketing": Sagovornici Danasa o najavi Vučića da će s Orbanom otići u posetu ranjenom Ficu 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon objava „nezvaničnih saznanja“ režimskih medija da će predsednik Srbije zajedno sa premijerom Mađarske za dva do tri dana da otputuje u Bratislavu da poseti ranjenog slovačkog premijera, Aleksandar Vučić je rekao da će se to ipak dogoditi kada dobije dozvolu porodice i nadležnih organa.

Ipak, to da je pohrlio da se odmah ovdašnjem javnom mnjenju pohvali i pokaže bliskost sa Robertom Ficom u zajedništvu sa Viktorom Orbanom, ostalo je zapaženo sa pitanjima i odgovorima zbog čega je slučaj takav, a ne onakav kakav bi bio prikladan ozbiljnim i odgovornim državnicima kada je reč o najvećoj tragediji – poput pokušaja ubistva premijera države.

Vučić je svakako ovaj opasni incident iskoristio za vlastiti politički marekting, za spoljnju i unutrašnju upotrebu. Takva vrsta promocije „dobrosusedske topline“ može biti korisna napednjacima na lokalnim izborima, posebno u Vojvodini. Ali još je više važno srpskom predsedniku da pokaže da ima saveznike unutar EU pred glasanje o Rezoluciji o Srebrenici u GS UN-a, kao i pred buduću dramu u vezi članstva Kosova u Savetu Evrope – kaže za Danas Boris Varga, politkolog i novinar.

Kako dodaje, umesto da Beograd gradi mostove dobrosusedstva između bivših jugoslovenskih republika, tamo gde je ono osetljivo, ranjivo i neophodno za buduće integracije regiona Zapadnog Balkana u EU, gde je potrebno uložiti napor i ponekad žrtvovati vlastitim rejtingom, Vučić lako populistički bira novo susedstvo.

"Koristi atentat na premijera Slovačke za sopstveni politički marketing": Sagovornici Danasa o najavi Vučića da će s Orbanom otići u posetu ranjenom Ficu 2
Foto: Tatiana Varga

„Vučiću su Orban i Fico politički uzori u EU za održavanje despotije“

– Mediji bliski SNS, od samog četvrtog stupanja Fica na mesto premijera, rado prenose informacije iz Slovačke. Bratislava nije priznala Kosovo, a to je jedan od ključnih spoljnopolitičkih kriterijuma prijateljstva za Beograd. Međutim, nešto drugo spaja ta tri političara, a to je težnja prema autoritarnom. Orban i Fico smatraju se proruskim glasovima unutar članica EU, za njima ide kandidat Vučić. Sva tri lidera vode tvrdu nacionalističku, antiliberalnu i populističku politiku. Autokratski način delovanja i korupcija im u ovom delu Evrope omogućava dugoročno vladanje. Svi su oni više od deceniju na vlasti s tim što je Orban apsolutni vladar mađarske postkomunističke tranzicije – smatra sagovornik Danasa.

Sigurno bi im se u tome već pridružila i Poljska, dodaje, da nije rata u Ukrajini i arhineprijateljstva prema Moskvi.

– Međutim, ruska propaganda intenzivno radi na tome da se Varšava u političkim orbitama okreće malo drugačije – ističe Varga.

I to nikako nije demokratska pluralnost unutar Unije, ističe dalje, to je politika otvorenog oponiranja i ucenjivanja Brisela u vezi sa mnogim pitanjima, a posebno u vezi Rusije i podrške Ukrajini.

– Istovremeno to je zametak sistemskom oponiranju francusko-nemačkoj liniji u Evropi na koju jedno vreme pokušao da igra i Tramp. Međutim, Kina se tu pokazala kao daleko delotvorniji igrač u pravljenju novih geopolitičkih osa i poslednja poseta Si Đinpinga Parizu, Beogradu i Budimpešti govori o novim izazovima Evropskoj uniji i Zapadu uopšte – naglašava Varga.

Vučiću su Orban i Fico politički uzori u EU i oni će se međusobno podržavati kako bi dugoročno očuvali svoje despotije unutar Unije, dodaje.

– Vučić koristi atentat na Fica kako bi promovisao nastajanje jedne nove srednje Evrope. Ako je srednja Evropa o kojoj je pisao Kundera u Hladnom ratu bila oteta od Zapada, onda je ova srednja Evropa povampirena što se tiče odnosa prema demokratiji i slobodama. Komunistička srednja Evropa je bežala od Rusije, a sada se vraća Putinu u zagrljaj. Lako je biti prevrtljiva Evropa, hiljadu kilometara od krvavog ukrajinskog fronta i daleko od granica sa Rusijom. Tvrda i najodlučnija Evropa danas je severna, skandinavska i baltička, koja je trenutno i najugroženija od Rusije – zaključuje Boris Varga.

"Koristi atentat na premijera Slovačke za sopstveni politički marketing": Sagovornici Danasa o najavi Vučića da će s Orbanom otići u posetu ranjenom Ficu 3
Foto FoNet Milica Vucković

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, Robert Fico i Viktor Orban, bez obzira na levo-desne razlike, imaju zajednički geopolitički idejni temelj, u težnji da njihove države budu suverene te da vode spoljnu politiku u skladu sa onim što im najviše koristi.

Objašnjavajući „bliskost“ premijera Slovačke i Mađarske, sagovornik Danasa kaže da oni „nisu spremni da Slovačku i Mađarsku svedu na topovsko meso nadnacionalne evroatlantske elite, koja vodi svoje direktne ili indirektna ratove sa Rusijom ili drugim silama“.

– Otuda, logično je da Orban bude među prvima koji su pružili svesrdnu, a ne samo protokolarnu, podršku Ficu, na koga je izvršen atentat, te da to kruniše posetom ranjenom premijeru Slovačke – smatra on.

Kada se radi o Vučiću, stvari stoje drugačije, dodaje.

„Vučić nije suverenista već najgori kvisling Vašingtona“

– On nije suverensta kao što se predstavlja već najgori kvisling Vašingtona. Kupujući njegovu podršku za nastavak svoje autoritarne vladavine, odriče se srpskih interesa, uključujući i usiljeno delovanje u prilog legalizacije NATO otmice Kosova od Srbije. To što Vučić ide kod Fica, suštinski, ima smisla kao da je Staljin tražio prijem kod pape Pija XII koji je tokom Drugog svetskog rata i posle njega bio poglavar rimokatolike crkve. Ali to ne smeta ni Vučiću, ni njegovim mentorima na Zapadu, jer shvataju da takvim populističkim potezima učvršćuje svoju poljuljanu poziciju među većinski nacionalno orijentisanim srpskim glasačima – smatra naš sagovornik.

Ako saradnja Fica i Obrana jača te zemlje, ističe dalje, nastojanje Vučića da im se što više približi, može da doprinese slabljenju Srbije jer on dobija pokriće da se i dalje pravi da brani nacionalne interese dok ih zapravo razara.

– Ono što je samo po sebi za državu korisno, u interpretaciji samoživih lidera kao što je predsednik Srbije, neretko postane kontraproduktivno – zaključuje Anđelković.

Pokušaj atentata na premijera Slovačke svakako je podstakao asocijacije i sećanja na tragediju koja je zadesila Srbiju 2003. godine, kada je ubijen prvi demokratski premijer – Zoran Đinđić.

"Koristi atentat na premijera Slovačke za sopstveni politički marketing": Sagovornici Danasa o najavi Vučića da će s Orbanom otići u posetu ranjenom Ficu 4
foto FoNet Nenad Đorđević

„Reakcija Vučića na atentat kao da je urađena po scenariju Pinka“

Zoran Živković, koji je Zorana Đinđića nasledio na toj funkciji, kaže za Danas da kada je kod pokušaja atentata na premijra Slovačke evidentan bio propust obezbeđenja.

– Čak i posle prvog metka, zadatak i posao obezbeđenja bio je da svojim telima brane premijera Fica, što se nije dogodilo. Nadam da, zapravo, da je ovde samo o tom propustu a ne o nekom ozbiljnijem političkom i zavereničkom – ističe Živković.

On naglašava da Vučić, Orban i Fico slove za tri lidera koji su u EU ili žele da budu unutar te zajednice, dok, ustvari, nemaju baš časne odnose sa Rusijom i ne izražavaju humanost kada je reč o agresiji Rusije na Ukrajinu.

– Celokupno Vučićevo ponašanje u vezi sa atentatom na Fica izgleda kao da je urađeno po scenariju Pink televizije a ne kao ponašanje odgovornog lidera jedne države – zaključuje Zoran Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari